Een goed recept is goud waard, helemaal als het gemaakt wordt met verse, natuurlijke en lokale producten.

Seizoensgebonden streekproducten

In ons mooie Midden-Delfland wordt veel voedsel geproduceerd, we schreven er eerder al dit blog over. Zo wordt er bijgedragen aan een belangrijk deel van het verhaal van Midden-Delfland; de voedselproductie en de landbouw. De boeren, telers en ondernemers hebben veel kennis over en liefde voor hun producten. Ze kunnen je precies vertellen wat de voordelen zijn van de korte ketens in hun productie en hoe je optimaal kan genieten als je kiest voor seizoensgebonden producten. Maar natuurlijk ook over hoe je deze het beste kan bereiden!

Weet je al wat jij vanavond gaat eten?

Pak je boodschappenlijstje er alvast bij want Mirjam Warners van Hoeve Avondrust en Hilde Jansen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight delen vier heerlijke recepten met streekproducten. En Wil de Vette van Hoeve Bouwlust geeft een simpele tip voor smeuïge zelfgemaakte boter!

Hoeve Avondrust

Met de sfeervolle boerderij Hoeve Avondrust in Vlaardingen is Mirjam Warnars een van de vele plekken waar je lokale inkopen kan doen. Een ecologisch boeren(fruit)bedrijf met boerderijwinkel, ook wel bekent als dé streekproductenboerderij! Zo komt het fruit en de groente die ze gebruiken uit de eigen boomgaard en moestuin. De verschillende soorten jam, hebben sinds vorig jaar de landelijke certificering ‘Erkend Streekproduct’. Ondertussen zijn ze zelf ook al gestart met ‘Kook Lokaal’, met suggesties en inspiratietips om te koken met uitsluitend lokale producten, je vindt dit op de Facebookpagina

Hoeve Avondrust
Zuidbuurt 46
3132 KB Vlaardingen

Maandag t/m donderdag: gesloten, open op afspraak.
Vrijdag & zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur.
Zondag gesloten.

Recept 1: Zuurkool met stoofpeertjes

Een echte herfstklassieker!

Ingrediënten:

  • Aardappelen
  • Zuurkool
  • Stoofpeertjes
  • Boerenroomboter
  • Boerenmelk
  • Peper en eventueel zout

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen en de zuurkool zoals je gewend bent.
Voeg klontje boerenroomboter en boerenmelk toe tijdens het stampen.
Laat de stoofpeertjes uitlekken en voeg een gedeelte van de peertjes toe aan de stamppot.
Mix de massa met een houten lepel en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.
Verwarm de stamppot nog even goed.
Garneer de stamppot met schijfjes stoofpeertjes bij het uitserveren.

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij Hoeve Avondrust.

Recept 2: Vlierbessensiroop Sanderijn

Puur Natuur op je tafel!

Sanderijn (kruidige vlierbessensiroop, dé remedie tegen herfstongemakken!)

Ingrediënten:

  • Vergiet vlierbessen
  • 2 liter water,
  • Pantykousje
  • 250 gram honing
  • 150 ML gembersiroop
  • 3 kruidnagels
  • Flessen voor opslag

Bereidingswijze:
Pluk een vergiet met vlierbessen en rits de bessen af.
Kook de bessen in 2 liter water (ongeveer 20 minuten).
Stort de gekookte massa in een pantykousje en laat een nacht uitlekken.
Verwarm het opgevangen vocht en voeg de honing, gembersiroop en de kruidnagels toe.
Laat het geheel nog 15 minuten koken en verwijder dan de kruidnagels.
Giet de warme Sanderijn over in schone flessen. En genieten maar!

Geen tijd om zelf siroop te maken?
Bij Hoeve Avondrust kan je Sanderijn ook kant en klaar verkrijgen!

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

In maar liefst 14 druivenserres die Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight rijk is worden diverse druivenrassen gekweekt zoals de bekende Blauwe en Witte Frankenthaler. Ze werken er biologisch dynamisch, zonder gebruik te maken van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In de oogsttijd, vanaf half augustus tot ongeveer half november, kun je er terecht in de sfeervolle winkel waar je hartelijk wordt ontvangen door eigenaren Hilde en Arnold. Ze vertellen je graag over hun oogst, het harde werken en hun passie voor de druiven. 

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Zwethkade Zuid 45
2635 CW Den Hoorn

Recept 3: Druivensalade á la Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Een stukje geschiedenis

Voor onderstaand recept gaan we met zo’n 7000 jaar terug in de tijd. Toen groeide er in de Kaukasus een wingerd met eetbare bessen. Ook in de Bijbelse geschiedenis speelt de druif een rol. Bekend is het verhaal van Mozes die Jozua en Kaleb op verkenning uit stuurde naar het beloofde land Kanaän. Zij kwamen enthousiast terug met druiventrossen, zo zwaar dat ze door twee mannen gedragen moesten worden. Dit Bijbelse tafereel is afgebeeld op een windvaan die de traditionele druivenkas siert de Druivenkwekerij. (zie foto)

Ingrediënten:
• Klein ons (4 eetlepels) gekookte of gebraden kipfilet
• 2 eetlepels pittige kaas
• Tros witte druiven, witte Frankenthaler of Muscaat van Alexandrië
• 2 eetlepels bleekselderij
• 1 eetlepel zonnebloempitten
• Dessertlepel mayonaise
• Enkele slabladeren
• Peper en zout

Bereidingswijze:
Snijd de kip in kleine blokjes.
Snijd de kaas in reepjes.
Snijd de druiven in vieren.
Snijd de bleekselderie in dunne reepjes.
Vermeng in een kom kip, kaas, druiven, bleekselderie, zonnebloempitten, mayonaise,
peper en zout. Een tijdje wegzetten in de koelkast zodat de smaken zich kunnen vermengen.
Bruine pistoletjes of geroosterd bruinbrood beleggen met wat slablad en daar de
Salade over verdelen en geniet van deze heerlijke maaltijd!

 

In het druivenseizoen is de druivenwinkel elke werkdag van 11.00 – 17.30 uur en zaterdag van 10.00-16.00 uur geopend.

Recept 4: Morellensmoezz

Zure kersen zijn heerlijk om in te maken. Je kunt er jam van maken of bijvoorbeeld op sap zetten. Wij hebben er een smoezz van gemaakt. Sap én moes ineen!

Ingrediënten en benodigdheden om een paar flesjes morellensmoezz te maken:

  • 4 x 225 ml flesjes met metalen draaidop
  • I kilo morellen
  • 100 gram suiker
  • Wat water zodat de morellen niet kunnen aanbranden
  • Ruime pan

(Flesjes en doppen steriliseren door een minuutje in kokend heet water te leggen.)

Bereidingswijze:
Ontpit de morellen.
Doe de ontpitte morellen, suiker en water in de pan.
Verwarmen en even laten koken.
Maak de morellen fijn door voorzichtig even met de staafmixer er doorheen te gaan. Giet de flesjes vol met de smoezz en zet ondersteboven weg.
Nadat de smoezz is afgekoeld omdraaien. Donker en koel bewaren.

Tip: Verse gemberthee met een scheutje morellensmoezz

Een heerlijk drankje dat je warm én koud kunt drinken! Maak met (kokend) water wat gemberthee in een groot theeglas. Schenk hier vervolgens een scheut Morellensmoezz in en genieten maar!

Hoeve Bouwlust

In de voormalige hooiberg bij Hoeve Bouwlust vind je een rijk gesorteerde winkel met streekproducten. Alle producten die te vinden zijn in de streekwinkel van Hoeve Bouwlust komen uit Midden-Delfland en omgeving. Er is een ruim assortiment aan verse groente en fruit, vlees, heerlijke lokaal geproduceerde zuivel, lang houdbare levensmiddelen en eigen gemaakte Boerenijs.

Hoeve Bouwlust
Oostgaag 31
3155 CE Maasland

Recept 5: Verse roomboter van Échte Delflandse Boerenzuivel

We sluiten af met een heel simpele maar wel doeltreffende tip voor heerlijke verse roomboter van Wil de Vette van Hoeve Bouwlust. Roomboter, dat is stiekem toch wel erg lekker voor op de boterham. Nog lekkerder als je dit de avond van te voren zelf hebt gemaakt. 

Ingrediënten en benodigdheden:

  • Karnemelk van Échte Delflandse Boerenzuivel
  • Melk van Échte Delflandse Boerenzuivel
  • Een lege en schone fles

Bereidingswijze:
Zo simpel is het: schenk de melk in een fles met klein scheutje karnemelk.
Laat het een nachtje staan en schud dan goed … en dan krijg je heerlijke boter!

Échte Delflandse boerenZuivel wordt ambachtelijk bereid in een kleinschalig zuivellokaal in Maasland. Dit zuivelmerk is van vijf Midden-Delflandse kringloopboeren die hun koeien laten grazen van voor- tot najaar op de oer-Hollandse veenweiden tussen Rotterdam en Den Haag.

Hou je van lekker eten en vind je het ook leuk om foto’s te maken van je gerecht? Tag ons met @puuurmiddendelfland op Instagram of Facebook, dan kan iedereen meegenieten! Eet smakelijk alvast!

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.