Geniet deze Kerstmis van lokaal eten. Ga aan de slag met mooie en lokale producten. Wij delen niet alleen een paar ideeën, we helpen je ook aan adressen waar je de streekproducten in Midden-Delfland kan kopen of fiets de kerstdinerroute langs allerlei adressen voor een heerlijk kerstdiner.

Je proeft de passie en het vakmanschap en steunt ook nog eens streekproducenten in jouw eigen regio.

Eet smakelijk!

Midden-Delfland is rijk aan streekproducten; producten van dichtbij met een verhaal, gemaakt door echte mensen met vakmanschap en passie. Ontdek hier waar je streekproducten kunt kopen en wat het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland je te bieden heeft.

Lekker ‘kerstdinerfietsen’!

Om de ingrediënten voor je kerstdiner bij elkaar te halen kun je dit jaar op de fiets stappen en langs kleine lokale winkels en streekproducenten fietsen.

De gratis ‘kerstdinerfietsroute’ is er voor iedereen. Het is dé manier om te ontdekken wat jouw eigen regio te bieden heeft aan prachtige en smaakvolle producten die niet in je kerstmenu mogen ontbreken.

Het winnende menu

In de Facebook groep ‘Fietsen voor m’n eten’ heeft voorfietser Marja van der Ende een verkiezing gehouden en daaruit is een winnend kerstmenu gekomen. Dit menu is door Marja vervolgens uitgestippeld in een fietsroute door Midden-Delfland. Je fietst tijdens de route alle ingrediënten bij elkaar.

Als je een heel eigen menu hebt, dan kun je ook op deze route terecht voor tal van ingrediënten.

Kerstdinerfietsroute

Op Route.nl vind je de gratis kerstdinerfietsroute. De route neemt je mee langs streekproducenten en streekproductenwinkels in Midden-Delfland. Voor een enkel product neemt de route je ook nog even mee over de grens naar het Westland.

Je hoeft de route uiteraard niet in één keer te fietsen. Maak er dan gezellig een meerdaags uitje van. De instructies, de overige recepten en kortingscoupons die je op de route kunt gebruiken, vind je ook op de website van Fietsen voor m’n eten.

We wensen je heel veel plezier onderweg. En dank ook voor je steun aan lokale producenten. Ze kunnen je steun goed gebruiken!

Lockdown

Nu er vanaf 15 december een lockdown geldt, is het belangrijk dat u tijdens het kerstdinerfietsen rekening houdt met de geldende wettelijke regels. Aanvullend vragen wij u zoveel mogelijk alleen op pad te gaan. Als u toch met iemand anders fietst, houdt dan minimaal 1,5m afstand. In de winkels van de streekproducenten is een mondmasker verplicht. Vermijd ook hier drukte, en wacht zo nodig buiten tot er voldoende ruimte is om veilig uw aankopen te doen. We wensen u een fijne en veilige kerstdinerfietsroute toe.

Over Fietsen voor m’n Eten

Marja van der Ende is bekend van haar ‘fietssoeproutes’
(courgettesoepfietsentomatensoepfietsen,
pompoensoepfietsen en snertfietsen).

Fietsen voor m’n Eten zet zich in om de stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers op de kaart te zetten. Letterlijk, want als je weet waar je moet zijn kan je jouw dagelijkse eten kopen bij deze adressen. Zo eet je het eten uit je eigen streek, gebruik je minder plastic verpakkingen en is er minder verspilling. Bovendien steun je de lokale ondernemer in jouw regio. Als dat nog niet genoeg redenen zijn, dan is er ook nog een mooi doel; je eigen gezondheid.

Lees hier meer over Fietsen voor m’n Eten

Kerst kwark tulband via: jennyalvares.com

Recept: Hemelse Kerststol

Een ideale vervanger voor de traditionele kerststol, zo vindt Leanne van PUUUR Midden-Delfland. Van deze tulband smul je tijdens het ontbijt, brunch, lunch en gewoon bij de koffie of thee. Het leuke is, is dat je dit maakt met kwark! Leanne raadt de kwark aan van Kaas- en zuivelboerderij van Winden. Hier maken ze alle zuivelproducten zelf. Van melk tot kazen, alles is puur en ontzettend lekker. Ook kan je hier eieren kopen voor in de tulband.

Tip: Neem je een eigen fles of emmertje mee voor je portie kwark. De producten worden exclusief verpakking verkocht. Het is mogelijk om een fles (glas of plastic) en emmers (plastic) te kopen. Op de glazen flessen zit statiegeld.

Bereidingswijze:

 1. Warm de oven voor op 180 graden.
 2. Wel de krenten 15 minuten in warm water.
 3. Meng de kwark, olie, eieren, zout en bakpoeder met elkaar en voeg daarna de bloem, appel en krenten er doorheen.
 4. Goed roeren en verdeel het deeg in de goed ingevette tulbandvorm.
 5. Bak de tulband nu voor 50 minuten in de oven.
 6. Smullen maar!

Ingrediënten voor een “Kerst kwark tulband”:

 • 300 gr krenten
 • 500 gr magere kwark appel & kaneel
 • 1 appel in blokjes
 • 500 gr bloem
 • 4 eieren
 • 2 eetlepels olie
 • 2 eetlepel bakpoeder
 • 2 snufjes zout

Recept: Scroppino van Hoeve Bouwlust

Een Scroppino, of Sgroppino op z’n Italiaans, is een fris tussengerecht of nagerecht. Ook wel bekend als ‘spoom’. Dit is het recept van Wil de VEtte van Hoeve Bouwlust.

Ingrediënten voor Scroppino:

 • 500 ml Prosecco
 • 100 ml wodka
 • 1 limoen (schoongeboend)
 • 1 liter citroensorbetijs van Hoeve Bouwlust
 • Champagneglazen

Bereidingswijze:

 • Zet de prosecco, wodka en champagneglazen 3 uur van te voren in de koelkast.
 • Snijd van de limoen 8 dunne schijfjes en halveer deze.
 • Doe het citroenijs in een kom.
 • Klop met een mixer beetje bij beetje de prosecco en wodka erdoor.
 • Schenk de Scroppino in de glazen en steek een limoenschijfje op elk glas. Serveer direct!
 • TIP! Wil je een extra smaakvolle Scroppino? Voeg dan een scheutje limoncello toe!

IJstaarten van Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust maakt met de melk van hun eigen koeien het lekkerste ijs. Speciaal voor Kerstmis maken zij heerlijke ijstaarten die er feestelijk uitzien. Kies je favoriete smaak en bestel op tijd en geniet van de smaak van boerenijs.

Vlees van Hoogerbrugge Natuurlijk

Voor de mensen die graag een goed stuk vlees bij kerstdiner eten: hier moet je zijn! Want als je vlees eet, is het wel zo fijn als je weet waar het vandaan komt. Er zijn in Midden-Delfland een aantal adressen waar je terecht kan voor (h)eerlijk vlees. Hoogerbrugge Natuurlijk biedt allerlei soorten rundvlees aan. Op ambachtelijke wijze snijdt de slager het rundvlees, in zijn mobiele slagerij bij ons op het erf. Al het gesneden vlees wordt verdeeld in de bestelde pakketten, verpakt en gelabeld en dezelfde dag nog uitgegeven. De kortste keten, vers vlees en minimale voorraden. Wel zo duurzaam.

Hoogerbrugge Natuurlijk verkoopt het Limousin puur natuur rundvlees op vrijdag 11 december 19:00 tot 21:00uur en op aanvraag. Ze verkopen het vlees in pakketten van 5, 10 en 25 kg. In de pakketten alle soorten rundvlees, te weten : biefstuk, entrecôte, riblappen, sukadelappen, braadlappen, haché-vlees, soepvlees, bieflappen, gehakt, tartaar en een schenkel. Voor de kerst is de rosbief, haasbiefstuk en de rollade populair. Ze worden per soort verpakt en voorzien met een label. Je kunt het thuis gemakkelijk invriezen.

Kijk op de website van Hoogerbrugge Natuurlijk voor meer informatie.

Recept: Glühwein van Hilde van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Glühwein is een echte winterdrank. Het is een lekkere warme drank om vooral ook heel gezellig met elkaar te drinken op een winterse avond of bijvoorbeeld bij de kerst-BBQ. Onderstaand recept van de glühwein heb ik gemaakt met druivensap dus zonder alcohol. Je kunt druivensap namelijk heel goed verwarmen. En met de juiste winterse specerijen, een beetje suiker en citrusfruit krijg je een perfecte winterse drank die je van binnen en van buiten helemaal opwarmt. Deze alcoholvrije glühwein drinkt echt lekker weg.

Recept alcoholvrije Glühwein

 • Roestvrij stalen pan
 • 1 Liter puur biodynamisch druivensap
 • 2 Eetlepels bruine suiker
 • 3 Kaneelstokjes
 • 2 Steranijs
 • 2 Laurierblad
 • 3 Kruidnagels
 • Halve appel in schijfjes
 • 1 Sinaasappel geschild en in schijfjes (het witte deel onder de schil van sinaasappel en citroen is bitter dus verwijderen)
 • 1 Citroen geschild en in schijfjes
 • De schil van de sinaasappel kun je gebruiken om te garneren
Midden-Delfland gluhwein

Bereidingswijze

 • Het geheel aan de kook brengen, dan lager zetten en nog 5 minuten laten pruttelen.
 • Roer regelmatig door tot de suiker helemaal opgelost is
 • Eventueel de alcoholvrije glühwein zeven voor het serveren
 • Schenk heet in een theeglas en garneren met wat specerijen en/of sinaasappelkrullen

Geniet ervan!

De puur biodynamische druivensap is verkrijgbaar bij:

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight (graag vooraf even melden), Op Hodenpijl in Schipluiden of bij Hoeve Biesland in Delfgauw.

Recept: Zuurvlees, van Bas van Hoeve Ackerdijk

Bas: “Ik heb geen roots in Limburg, mijn vrouw wel. Via mijn schoonouders heb ik Maastrichts (niet te verwarren met Limburgs) zuurvlees ontdekt. Traditioneel met frietjes en doperwtjes geserveerd”. Dit recept is heerlijk voor het kerstdiner. Een oud-hollands vleesrecept met een heerlijke kruidige, zoete smaak.

Ingrediënten

 • 1 kilo stoofvlees
 • 500 gram uien
 • Natuurazijn
 • laurier en kruidnagel
 • Appelstroop (~300 gram / naar smaak)
 • ontbijtkoek (200 gram / naar smaak)

Benodigdheden
Goede braadpan met dikke bodem

Vleespakketten van Hoeve Ackerdijk
Heb je interesse in een biologisch vleespakket? Dan kan dit besteld worden bij Hoeve Ackerdijk, ophalen kan tot 17 december. Thuisbezorgen kan ook, via Ecofields.

Bereidingswijze

 • Snij het vlees in grove blokken, en marineer dit in 300 ml azijn + 300 ml water, 24 uur lang met de 3 stuks laurier en kruidnagel
 • Snij de ui in grove stukken
 • Giet het vlees af (bewaar het vocht) en dep het goed droog
 • Braad het vlees aan op hoog vuur, voeg hierna de ui toe en braad tot het glazig is
 • Voeg het azijn/water mengsel toe, zodat het vlees onder water staat en laat het 3 uur sudderen. Af en toe doorroeren. Hoe langer het suddert, hoe zachter het vlees.
 • Verkruimel de ontbijtkoek en voeg dit met de stroop al roerende toe. Laat het stoofvlees indikken.
 • Serveer het traditioneel met frietjes en doperwtjes. Voor een kerstdiner kun je er ook voor kiezen om het te serveren met gepofte aardappel en bijvoorbeeld stoofpeertjes.

Kerstcadeau tips!

 1. Galerie Weerloos hier koop je authentieke vintage kerstballen. De hele galerie staat vol met kerstdecoratie. Kom gauw langs om rond te snuffelen en te genieten van een heerlijk stuk taart en een koffie to go.
 2. Geef een Kerstpakket van Hoeve Bouwlust met hierin allerlei lokale lekkernijen. Het streekpakket wordt op maat gemaakt, dus geef je wensen door en zij maken er een feestelijk pakket van! In de streekproductenwinkel vind je ook leuke cadeautjes voor kinderen. Zo maakt oma poppenkleertjes en gaat de volledige opbrengst naar KiKA.
 3. Voor je (klein)kind is er onlangs een hartstikke mooi prentenboek uitgebracht. Het prentenboek Cheeta & Slo is een verhaal over aandacht hebben voor elkaar en de omgeving. Een boodschap die past bij de Cittaslow-filosofie van Midden-Delfland,” aldus schrijfster José van Winden.
 4. Maak iemand blij met een dinerbon van Eetcafé en terras Het Jachthuis. Met uitzicht over de Vlietlanden is deze eetgelegenheid op het Foppenpoldereiland een unieke plek. Het ligt midden in een natuur- en recreatiegebied welke populair is bij wandelaars en fietsers.
 5. Of geef een heerlijk wijnarrangement of Aperitiefbox voor thuis van Restaurant Aan de Zweth. De sommelier van Aan de Zweth heeft met veel zorg een prachtig arrangement samengesteld voor bij een diner thuis. De box zit boordevol gevuld met de heerlijkste topproducten van door Aan de Zweth speciaal geselecteerde leveranciers om úrenlang lekker van te kunnen genieten.

Hele fijne feestdagen gewenst.Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.