11 en 12 september: Open Monumentendagen Midden-Delfland

Het meest monumentwaardige aspect van het Midden-Delflandgebied is het eeuwenoude en nog steeds goed beleefbare cultuurlandschap. Met tientallen monumentale boerderijen, eeuwenoude windmolens en een polderverkaveling die tot acht eeuwen teruggaat. Daarom wordt dit jaar aangesloten bij het toeristische jaarthema Ode aan het landschap van Nederland van het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen).

ODE AAN DE MONUMENTEN VAN MIDDEN-DELFLAND

Op Midden-Delfland toegespitst is het thema Ode aan de monumenten van Midden-Delfland, in de wetenschap dat Midden-Delfland zelf een monumentaal landschap is. Met een historische structuur van waterwegen en bijvoorbeeld ook varend erfgoed. Bijzonder gegeven is dat het Monumentenweekend weer samenvalt met de tweejaarlijkse zeil- of jaagwedstrijd met historische Westlanders, de Midden-Delflandrace. Een betere manier om het monumentale landschap te beleven is er nauwelijks.

HET PROGRAMMA 

Voor het weekend worden in de verschillende dorpen van Midden-Delfland, Maasland, ’t Woudt, Den Hoorn en Schipluiden, allerlei activiteiten ontplooid. 

MAASLAND

Tentoonstelling en wandelroute
In Maasland staat de ontstaansgeschiedenis van het polderlandschap centraal.
Museum De Schilpen houdt een tentoonstelling in het Tavenu over de ‘Grote Ontginning’ van 800 jaar geleden, de ingrijpende veranderingen na de Tweede Wereldoorlog en de uitdagingen van vandaag. De Historische Vereniging Maasland heeft er een fraai geïllustreerd boekje over uitgebracht, dat in De Schilpen te koop is.
Een wandelroute langs bezienswaardigheden rond het dorp is gratis beschikbaar.

De Schilpen en het Tavenu zijn open: zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Tentoonstelling
Ook in de Oude Kerk is een tentoonstelling, met het kunstwerk ‘Super Plie’ van Marcel Koeleman, geïnspireerd op de Maaslandse geschiedenis, met Stillevens uit Midden-Delfland van fotografe Fleur Halkema en landschapsfoto’s van Fotoclub Maasland.

De Oude Kerk is open: zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Fotoworkshop
Voor kinderen van 11-14 jaar organiseert Arti Delflandiae een fotoworkshop ‘Landschap door eigen ogen’. Hoe zie jij het landschap van Midden-Delfland? Fotoclub Maasland leert je tips en tricks. Dan ga jij met je mobiel naar plekjes die jij mooi, lelijk of spannend vindt. De foto’s worden tentoongesteld in De Singelhof.
Wil je meedoen? Stuur een mail en we nodigen je uit!

IN EN ROND ’T WOUDT

In het kleinste dorpje van Nederland is het eigenlijk elke dag monumentendag. Centraal staat al eeuwenlang het kleine kerkje. Stichting Vrienden van de Woudtse kerk springt al jaren bij om de onderhoudskosten van dit bijzondere monument te helpen dragen.
In en rond de kerk organiseren de Vrienden dit jaar samen met ‘Ode aan Midden-Delfland’ een programma vol beeldende kunst, muziek, poëzie en kunst die de tong streelt.

Inloopconcerten in de Woudtse kerk
De Vrienden van de Woudtse kerk organiseren op 11 en 12 september een speciaal programma met beeldende kunst en muziek. Met het werk van beeldend kunstenaar Dirk den Hoed en kleine inloopconcerten van ca. 20 minuten.

De toegang is gratis, er wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het onderhoud van de kerk.

Zaterdag
11.00 uur Opening van de tentoonstelling van Dirk den Hoed, beeldend kunstenaar uit ’t Woudt.
11.15 uur Orgelspel
13.00 uur Marloes Arkesteijn zingt en speelt (eigen) liederen.
14.00 uur Maxima’s ‘Light’, twee leden van de Maxima’s zingen en spelen eigen werk
15.00 uur Trio Pundabas (altviool, cello en contrabas) speelt klassieke muziek

Zondag
14.00, 15.00 en 16.00 uur Jazz duo One for the road, Regine Alewijnse zang en Indra Ville piano.

Poëziewandeling in 5 gedichten.
De schoonheid van ’t Woudt inspireert veel schilders en dichters. U wandelt over het eeuwenoude Voddijkpad door de weilanden rond ’t Woudt, na een heerlijke Woudtse Plak. Naast poëten wacht er onderweg een picknickmand vol lekkers. Een vogelkenner leert u om de poëzie in het landschap zelf te ontdekken. De wandeling van ca. 9 km besluit met een glaasje op het goede leven van de landman. Met medewerking van Ria Heutink e.v.a.

Zaterdag 11 september, 13.00 – 17.00 uur
Kosten € 12,50 pp.
Aanmelden is noodzakelijk

SCHIPLUIDEN

Er is niet veel verbeeldingskracht nodig om het verleden te laten herleven: de laat-middeleeuwse Dorpskerk, het oude tramstation, de verhalen van kasteel Keenenburg, de westlanders en trekschuiten in de Vlaardingervaart: we dompelen u onder in vervlogen tijden!

Expositie
Museum Het Tramstation is onlangs uitgebreid met een historische luifel. Naast informatie over de WSM en vondstmateriaal van kasteel Keenenburg, zijn er exposities te zien over de Trekvaarten en Bijzondere landschapselementen van Midden-Delfland.
Open: za van 12.00 tot 16.00 en zo van 11.00 – 16.00 uur.

Keenenburg Belevingsroute
Een verrassende ontdekkingstocht met verhalen en weetjes over het ontstaan van kasteel Keenenburg, het leven op het kasteel en haar kasteelheren en -vrouwen. Langs drie locaties die verbonden zijn met de Keenenburg: Museum Het Tramstation, de Kasteeltuin met de tijdelijke tentoonstellingskas en de Dorpskerk.

Op 4 en 11 september van 15.00 – 16.00 u
Max. aantal deelnemers: 15 p. per keer
Startpunt: Museum Het Tramstation

Demonstraties
Op za 11 september geeft Peet Vermeulen tussen 13.00 en 16.00 uur op het terrein voor het museum demonstraties van oude ambachten: stroopwafelbakken, klompen maken (elk heel uur) en touw slaan/springtouw maken (elk half uur).

Foto expositie
In de tijdelijke Keenenburg tentoonstellingskas hangen foto’s van de opgraving naar de donjon van het voormalige kasteel Keenenburg in 1976.
Zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
Er is een kleine opgraving gepland waarmee een gedeelte van het muurwerk van de donjon kan worden blootgelegd (onder voorbehoud!)

Duo-expositie
Voor beeldend kunstenaar Rina Groot en keramiste Tineke van Gils, beiden woonachtig en werkzaam in Schipluiden, is het landschap van Midden-Delfland een bron van inspiratie. Van onderzoek naar de omgeving als uitgangspunt voor schilderijen, tot het mengen van verbrand snoeihout van eigen erf in de asglazuren voor keramische objecten. Samen brengen ze in de fraaie Dorpskerk, te midden van haar historische schatten, een bijzondere Ode aan Midden-Delfland. Op zaterdagen van 14.00 – 16.00 uur te bezichtigen in de Dorpskerk in Schipluiden.

De Delfland Race
De Delfland Race is een tweedaagse zeilwedstrijd met historische Westlanders. Bij de start worden de schepen om de 2 minuten weggeschoten.
Start: zaterdag om 14.00 uur en zondag om 12.00 uur bij de Paardenbrug tegenover Brugstraat.
Route: de Vlaardingse Vaart, langs de Vlietlanden, over de Foppenplas en terug. De finish van de wedstrijd is weer bij de Paardenbrug.
Prijsuitreiking wordt zaterdag rond 16.30 uur en op zondag om 15.00 uur verwacht.

Klassiek optreden
In de Dorpskerk worden op 12 september vanaf 13.00 uur een aantal optredens verzorgd door het Trio Trattenuto bestaande uit Liet Relou – viool I, Cora Voogt-Hildering – viool II en Koos van Beurden – piano. Op het programma staan de volgende werken: Wals en 5 stukken voor 2 violen en piano van Dmitri Schostakowitsch, 2 duo’s voor 2 violen en piano van Robert Schumann.

Het optreden duurt 25 minuten en zal een aantal malen worden herhaald.

Open Monumentendag 2021 Midden-Delfland wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Midden-Delfland,  Fonds 1818, Loswal “De Bonnen”, Ode aan Midden-Delfland, Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk en Fonds Schiedam/Vlaardingen.

 

Agenda

Bekijk onze agenda voor alle activiteiten, exposities, wandelingen en concerten. Ook op de website van Open Monumentendag kun je informatie vinden over de monumenten in Midden-Delfland. Het belooft een mooi weekend te worden. Veel plezier!

Naar de agenda