Een Kerstdiner met lokale ingrediënten
Ga aan de slag met mooie en lokale producten. Wij delen niet alleen een paar ideeën, we helpen je ook aan adressen waar je de streekproducten in Midden-Delfland kan kopen. Veel plezier met het lokaal winkelen en eet smakelijk!
Midden-Delfland is rijk aan streekproducten; producten van dichtbij met een verhaal, gemaakt door echte mensen met vakmanschap en passie. Ontdek hier waar je streekproducten kunt kopen en wat het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland je te bieden heeft.
Recept: Hemelse Kerststol
Een ideale vervanger voor de traditionele kerststol, zo vindt Leanne van PUUUR Midden-Delfland. Van deze tulband smul je tijdens het ontbijt, brunch, lunch en gewoon bij de koffie of thee. Het leuke is, is dat je dit maakt met kwark! Leanne raadt de kwark aan van Kaas- en zuivelboerderij van Winden. Hier maken ze alle zuivelproducten zelf. Van melk tot kazen, alles is puur en ontzettend lekker. Ook kan je hier eieren kopen voor in de tulband.
Tip: Neem je een eigen fles of emmertje mee voor je portie kwark. De producten worden exclusief verpakking verkocht. Het is mogelijk om een fles (glas of plastic) en emmers (plastic) te kopen. Op de glazen flessen zit statiegeld.
Ingrediënten voor een “Kerst kwark tulband”:
- 300 gr krenten
- 500 gr magere kwark appel & kaneel
- 1 appel in blokjes
- 500 gr bloem
- 4 eieren
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepel bakpoeder
- 2 snufjes zout
Bereidingswijze:
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Wel de krenten 15 minuten in warm water.
- Meng de kwark, olie, eieren, zout en bakpoeder met elkaar en voeg daarna de bloem, appel en krenten er doorheen.
- Goed roeren en verdeel het deeg in de goed ingevette tulbandvorm.
- Bak de tulband nu voor 50 minuten in de oven.
- Smullen maar!
Streekproducten in Midden-Delfland
Verse streekproducten kopen bij lokale boeren en telers is op het moment enorm in populariteit toegenomen. Bovendien weet je door de korte ketens ook waar het eten vandaan komt, dat het vers is en dat het met liefde is geproduceerd.
Recept: Glühwein van Hilde van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Glühwein is een echte winterdrank. Het is een lekkere warme drank om vooral ook heel gezellig met elkaar te drinken op een winterse avond of bijvoorbeeld bij de kerst-BBQ. Onderstaand recept van de glühwein heb ik gemaakt met druivensap dus zonder alcohol. Je kunt druivensap namelijk heel goed verwarmen. En met de juiste winterse specerijen, een beetje suiker en citrusfruit krijg je een perfecte winterse drank die je van binnen en van buiten helemaal opwarmt. Deze alcoholvrije glühwein drinkt echt lekker weg.
Recept alcoholvrije Glühwein
- Roestvrij stalen pan
- 1 Liter puur biodynamisch druivensap
- 2 Eetlepels bruine suiker
- 3 Kaneelstokjes
- 2 Steranijs
- 2 Laurierblad
- 3 Kruidnagels
- Halve appel in schijfjes
- 1 Sinaasappel geschild en in schijfjes (het witte deel onder de schil van sinaasappel en citroen is bitter dus verwijderen)
- 1 Citroen geschild en in schijfjes
- De schil van de sinaasappel kun je gebruiken om te garneren
Bereidingswijze
- Het geheel aan de kook brengen, dan lager zetten en nog 5 minuten laten pruttelen.
- Roer regelmatig door tot de suiker helemaal opgelost is
- Eventueel de alcoholvrije glühwein zeven voor het serveren
- Schenk heet in een theeglas en garneren met wat specerijen en/of sinaasappelkrullen
Geniet ervan!
De puur biodynamische druivensap is verkrijgbaar bij: Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight (graag vooraf even melden), Op Hodenpijl in Schipluiden of bij Hoeve Biesland in Delfgauw.
Recept: Zuurvlees, van Bas van Hoeve Ackerdijk
Bas: “Ik heb geen roots in Limburg, mijn vrouw wel. Via mijn schoonouders heb ik Maastrichts (niet te verwarren met Limburgs) zuurvlees ontdekt. Traditioneel met frietjes en doperwtjes geserveerd”. Dit recept is heerlijk voor het kerstdiner. Een oud-hollands vleesrecept met een heerlijke kruidige, zoete smaak.
Ingrediënten
- 1 kilo stoofvlees
- 500 gram uien
- Natuurazijn
- laurier en kruidnagel
- Appelstroop (~300 gram / naar smaak)
- ontbijtkoek (200 gram / naar smaak)
Benodigdheden
Goede braadpan met dikke bodem
Bereidingswijze
- Snij het vlees in grove blokken, en marineer dit in 300 ml azijn + 300 ml water, 24 uur lang met de 3 stuks laurier en kruidnagel
- Snij de ui in grove stukken
- Giet het vlees af (bewaar het vocht) en dep het goed droog
- Braad het vlees aan op hoog vuur, voeg hierna de ui toe en braad tot het glazig is
- Voeg het azijn/water mengsel toe, zodat het vlees onder water staat en laat het 3 uur sudderen. Af en toe doorroeren. Hoe langer het suddert, hoe zachter het vlees.
- Verkruimel de ontbijtkoek en voeg dit met de stroop al roerende toe. Laat het stoofvlees indikken.
- Serveer het traditioneel met frietjes en doperwtjes. Voor een kerstdiner kun je er ook voor kiezen om het te serveren met gepofte aardappel en bijvoorbeeld stoofpeertjes.
De Winter-BBQ
Barbecuen in de winter is al een paar jaar een echte trend. In de winter zijn er mooie seizoensproducten te verkrijgen, dus steek je BBQ aan en ga heerlijk wintergrillen deze wintermaanden. Wij laten je zien waar je superlekker vlees vandaan haalt, zodat jij de held van deze feestdagen wordt! Koop het in Midden-Delfland, rechtstreeks van de boer.
Recept: Scroppino van Hoeve Bouwlust
Een Scroppino, of Sgroppino op z’n Italiaans, is een fris tussengerecht of nagerecht. Ook wel bekend als ‘spoom’. Dit is het recept van Wil de Vette van Hoeve Bouwlust.
Ingrediënten voor Scroppino:
- 500 ml Prosecco
- 100 ml wodka
- 1 limoen (schoongeboend)
- 1 liter citroensorbetijs van Hoeve Bouwlust
- Champagneglazen
Bereidingswijze:
- Zet de prosecco, wodka en champagneglazen 3 uur van te voren in de koelkast.
- Snijd van de limoen 8 dunne schijfjes en halveer deze.
- Doe het citroenijs in een kom.
- Klop met een mixer beetje bij beetje de prosecco en wodka erdoor.
- Schenk de Scroppino in de glazen en steek een limoenschijfje op elk glas. Serveer direct!
- TIP! Wil je een extra smaakvolle Scroppino? Voeg dan een scheutje limoncello toe!
Redactie
Het team van PUUUR Midden-Delfland.