Levend Landschap
Zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta

Van 9 juli t/m 6 november 2022 is in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Levend Landschap te zien. De tentoonstelling zoekt – in reactie op de coronaperiode – het landschap in de directe omgeving van Schiedam op. Veel mensen ontdekten de afgelopen tijd via het wandelen en fietsen het landschap en de natuur dicht bij huis.

Idylle van het Hollands landschap

In de tentoonstelling is te zien hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen, de idylle van het ‘typisch Hollandse landschap’. Maar ze legden ook havens, kades en industrie vast en de toenemende verstedelijking die in dit deel van het land zo beeldbepalend werd.

‘De tentoonstelling is oogstrelend mooi én zet aan tot nadenken’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Je ziet teloorgang en schoonheid. De Maasdelta is waterrijk en tegelijkertijd het drukstbevolkste gebied van Europa. Dat is niet alleen iets van nu. Er is hier altijd spanning ​geweest tussen menselijke aanwezigheid en de natuur.’

Fietsroute door Midden-Delfland

In samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Midden-Delfland Vereniging, het Cultuurplatform Midden-Delfland en PUUUR Midden-Delfland is een speciale fietsroute gemaakt die de tentoonstelling Levend Landschap verbindt aan het landschap van Midden-Delfland. Daarmee wordt de link gelegd tussen het landschap van toen en van nu. Met de fietsroute ontdek je, met als vertrekpunt het museum, het omliggende polderlandschap van Midden-Delfland. De route is zo gemaakt dat je fietst langs herkenbare locaties in het hedendaags landschap, uit de tentoonstelling.

Een papieren versie van de fietsroute is verkrijgbaar in het Stedelijk Museum Schiedam of hier te downloaden.

kaart met fietsroute door Midden-Delfland behorende bij de tentoonstelling Levend Landschap in het Stedelijk Museum Schiedam zomer 2022

Klik hier om naar de website van het Stedelijk Museum Schiedam te gaan.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.