fbpx

Koeien spotten in het bezoekerscentrum

Wie Midden-Delfland zegt, zegt koe in de wei. Maar wat voor koeien zijn het eigenlijk? Een foto-expositie in het Bezoekerscentrum Midden-Delfland biedt uitkomst. En pak daarna de fiets en ga koeien spotten!

In de vorige eeuw tot ca. 1975 overheersten drie runderrassen de Nederlandse rundveestapel. Ruim 70 procent was zwartbont, 28 procent roodbont en ong. 1 procent was Groninger blaarkop. Overige rassen zoals witrik en lakenvelders waren een zeldzaamheid.

Vanaf 1980 volgde de ‘Holsteinisering’ van de rundveestapel. Vanuit Noord-Amerika werd de Holstein Friesian geintroduceerd, een kampioen in melkgift. Rond het begin van deze eeuw bestond meer dan 90 procent van de Nederlandse koeien uit HF runderen. Dat bleek echter geen blijvertje, de kwetsbaarheid van deze ontwikkeling werd na enkele jaren duidelijk.

En moet je nu zien, als je door Midden-Delfland fietst. Want dat kun je ook doen, er zijn twee fietsroutes uitgezet’, zegt Martin Visser van het bezoekerscentrum (BC). ‘Midden-Delfland heeft, mede dankzij de kringloopboeren en biologische boeren, tientallen rassen rondlopen als melkkoeien, vleesrunderen, dubbeldoel- en hobbykoeien en koeien voor begrazing in natuurgebieden.’

Expositie
Vanaf  mei is de foto-expositie in het bezoekerscentrum te bezoeken waar je tekst en uitleg krijgt over de talrijke, soms zeldzame en bedreigde runderrassen in Midden-Delfland. Ook lees je meer over de keuzes die veehouders maken in relatie tot hun bedrijfsvoering.

In het bezoekerscentrum en online (klik dan hier) zijn fietsroutes beschikbaar die je via een oostelijke dan wel westelijke route vanuit het BC langs boerderijen voert. Ga echter niet zomaar het terrein op of de wei in.

Bezoekerscentrum
De foto-expositie is te zien tot eind mei. Het bezoekerscentrum (Tramkade 24B, Schipluiden) is dagelijks (behalve maandag) geopend, 10-17 uur. Wie met de fiets komt kan die kwijt in het fietsenrek bij het toegangspad. Wie met de auto komt, kan die doorgaans parkeren bij Op Hodenpijl. Bus 33 (Delft-Maassluis) stopt daar voor de deur.

1 mei

30 sep

Starttijd: 10:00
Eindtijd: 17:00

Bekijk de website

Privacy Preference Center