Open Monumentendag Midden-Delfland

Levend Erfgoed: Als monumenten konden praten

Ook dit jaar openen duizenden monumenten hun deuren voor de Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023.

Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Het thema dit jaar is ‘Levend Erfgoed’, waarmee het publiek in aanraking wordt gebracht met immaterieel erfgoed.

Twintig jaar UNESCO Verdrag

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Dit is de aanleiding om de koppeling te maken tussen Open Monumentendag en immaterieel erfgoed. Vaak is immaterieel erfgoed, of ‘levend erfgoed’, verbonden aan monumenten. Op 9 en 10 september wordt immaterieel erfgoed in het bijzonder zichtbaar gemaakt tijdens Open Monumentendag.

Schipluiden

Dorpskerk in Schipluiden

In de prachtige laat-middeleeuwse Dorpskerk in de Dorpsstraat zijn meerdere herinneringen te zien aan de voormalige bewoners van de Keenenburg. zoals de grafzerk van Otto van Egmond en zijn vrouw, het koorhek, de familiewapens in het koor, een familiebank en een indrukwekkend gedenkteken van een van de laatste heren van de Keenenburg. In het koor is een kleine tentoonstelling met schilderijen van cursisten van kunstenaar Rina Groot. Met als inspiratiebron het interieur van de Dorpskerk.

De Dorpskerk is open op zaterdag en zondag van 13.00 u tot 16.00 u.

De Delflandrace

Schipluiden is weer het decor voor de spectaculaire Midden-Delfland zeilrace met historische Westlanders. Deze schepen zorgden vroeger voor het vervoer over water van onder meer groente, fruit, kolen, mest, grond en bouwmaterialen. De schippers van de Westlanders staan paraat om geïnteresseerde te vertellen over de schepen en het leven aan boord van zo’n schip en om vragen te beantwoorden.

De zeilwedstrijd begint op zaterdag om 14:00 uur in het centrum van Schipluiden bij de Paardenbrug. Het Palaver (het overleg met de schippers en de wedstrijdleiding) start om 13:00 uur, waarna de schepen vanaf 14:00 uur om de 2 minuten worden weggeschoten door Saluutbatterij Atkins.

Zondag 10 september is het Palaver (het overleg met de schippers en de wedstrijdleiding) om 11:00 uur en start de race om 12:00 uur.

De route: start Paardenbrug, dan wordt er gevaren over de Gaag richting Vlaardingen, Vlietlanden en een parcours over de Foppenplas. Daarna weer terug over dezelfde route naar de finish bij de Paardenbrug.

In de diverse ramen van de huizen aan de Vlaardingsekade is een expositie van oude en nieuwe foto’s van de varende Westlanders te bezichtigen.

Museum ’t Tramstation

Museum het Tramstation aan de Otto van Zevenderstraat, is zaterdag en zondag van 11.00 u tot 17.00 u vrij toegankelijk. Naast de permanente tentoonstelling over de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) en van kasteel Keenenburg met o.a. bijzonder vondstmateriaal, is er een tentoonstelling over Zuivelproductie in Midden-Delfland, toen en nu. Over het melken, de boter- en kaasbereiding, vervoer en verkoop van de productie.

De Windas

Met een windas (ook wel overtoom of overhaal genoemd) kon vroeger een bootje uit de poldersloot over de kade getrokken worden naar het boezemwater, of andersom. Windassen stond vroeger overal in het landschap, vaak dicht bij een poldermolen. Met het eigen schuitje brachten de boeren hun boter en kaas naar de markt in Delft.
Deze windas-replica is te vinden in Vlaardingen: aan de Trekkade, ter hoogte van boerderij de Zonnehoeve, waar een melkmuseum is gevestigd. 
Op zaterdag worden om 12.00 en 14.00 u demonstraties gegeven met toelichting door gidsen.

Muzikale afsluiting van ‘Boulevard Midden-Delfland’

Voorafgaand aan de demonstratie van de overtoom is de afsluiting van ‘Boulevard Midden-Delfland‘. Een kunstwerk van Marcel Koeleman, samen met leerlingen van scholen uit Rotterdam en Maasland. Het vertelt het verhaal van de relatie tussen stad en land.

Vanaf 10.45 is er de muzikale ontvangst bij de parasols aan de parkeerplaats Holyweg / Veenpad. Om 11.00 uur vertelt Marcel Koeleman het verhaal van Boulevard Midden-Delfland. Aansluitend speelt het draaiorgel ‘Hollands Welvaren’ de Rapsodie ‘Boulevard’. Om 11.30 uur lopen we gezamenlijk naar de Zonnehoeve voor een demonstratie van de overtoom. U herkent in de windas de vorm van de parasols. Zo is het verhaal van Boulevard Midden-Delfland afgerond.

Groeneveldse molen

De Groeneveldse Molen aan het Groeneveldsepad is open op zaterdag van 09.00 en 17.00 uur
Bij voldoende wind zal de molen water uit de polder malen. En bekijk ook het bijzondere Specerijenmolentje.
Vaartocht met fluisterboot Andante langs Verdwenen Molens in Midden-Delfland
Op zaterdag 9 september vaart fluisterboot Andante langs plekken in de omgeving van Vlaardingen en Schipluiden waar eeuwenlang molens hebben gestaan.

De Groeneveldse molen bij ’t Woudt is nog steeds in gebruik en wordt bezocht met toelichting van molenaar Rob van Zijl.
Aanmelden kan via de website: molentocht 9 september.

Den Hoorn

Montmartre

Montmartre in Den Hoorn op zaterdag van 13.00 – 17.00 uur.
Het koningin Julianaplein wordt omgetoverd tot een kunstmarkt met kunst en cultuur voor iedereen.
Met tekenaars, schilders, keramisten, wol- en sieradenmakers, muzikanten, interactiviteiten en een jeu de Boules toernooi.

’t Woudt

In het kleinste dorp van Nederland wandel je dwars door een monument.
De Woudtse kerk is op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. De kerk is vooral beroemd vanwege zijn prachtige akoestiek
De toren is uit de veertiende eeuw. Bijzonder in het interieur zijn de zeventiende -eeuwse kansel en de twee ruim vierhonderd jaar oude handgeschilderde houten tekstborden.

Op zaterdag is de historische moestuin van de Hofwoning in het ‘t Woudt 6-8 te bezichtigen. Vanaf de 17e eeuw wordt er op deze plek al ‘getuind’. 
Van 11:00 – 16.00 uur zijn er rondleidingen op het hele en het halve uur. Verzamelen onder hooiberg.

Maasland

De Oude Kerk in Maasland

Dé kans om het beste van Maasland van dichtbij te bewonderen. De Oude Kerk, Kerkplein 1, is op zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur open voor publiek.

Museum de Schilpen

Museum de Schilpen aan de ’s-Herenstraat 24 is op zaterdag open tussen 13.30 en 16.30 uur en op zondag tussen 14.00 en 17.00 u. In deze oude kruidenierszaak, liggend aan een pittoresk schelpenpleintje, ontdek je de historie van Maasland en alles over het kruideniersleven van toen, zoals nostalgisch snoepgoed.

Meer informatie over de Open Monumentendag
flyer Open Monumentendag
9 sep

10 sep

Ga naar de website van Open Monumentendag:
Bekijk de website