Je bent van harte welkom als fietser of wandelaar in Midden-Delfland. De boeren in het gebied hebben wel een paar verzoekjes aan je!

Werkend landschap

Wanneer je op de fiets of wandelend door Midden-Delfland gaat, weet dan dat je door een landschap fietst en wandelt waarin gewerkt wordt. Zo’n 55 boeren zijn dagelijks actief om hier niet alleen hun brood te verdienen met het verzorgen en melken van hun koeien en de productie van kaas of vlees. Ze zijn ook dagelijks actief met het onderhouden van het veenweidelandschap. Ze maaien het gras, bemesten het land, zijn actief in weidevogelbeheer en nog veel meer.

Kortom, het boerenbestaan is een druk leven. Je kunt de boeren, tijdens je bezoek op vier manieren fantastisch helpen!

 1. Ga even opzij
  Mocht je op de fiets zitten en er rijdt een boer met tractor achter je, ga dan even opzij en laat hem of haar erlangs. Hij/zij zal je daar zeer dankbaar voor zijn en je helpt hem echt bij zijn drukke dag.
 2. Gooi geen blikjes weg
  Boeren lijken vaak stoere bikkels. Het zijn echter echte gevoelsmensen. Zo houden ze ontzettend van het vee dat ze houden. Het blikje dat je wellicht achteloos weggooit is voor hun vee in potentie zeer gevaarlijk. Bij het hakselen van het gras kan het door de machine versnipperd worden en als het dan gegeten wordt door een koe, dan gaat die dood aan dat scherpe stuk aluminium. De boeren vragen je dus met klem om geen blikjes achter te laten! Neem ze mee naar huis en gooi ze daar weg!
 3. Houd je aan de openbare fietspaden
  Zonder toestemming van de boer is het niet toegestaan om op zijn erf of land te fietsen met je mountainbike.
 4. Houd je hond aan de lijn als je wandelt of fietst over of langs boerenland.
  Honden kunnen zomaar achter schapen aan gaan als deze in de buurt zijn en ze laten schrikken of (erger nog) verwonden. Bovendien zetten de boeren zich in voor de weidevogels. Als er wandelpaden over boerenland gaan, zijn deze daarom vaak gesloten in het broedseizoen. Zijn er wel paden open en gaan ze langs boerenland, houdt dan rekening met broedende en/of jonge vogels. En houdt ook daar dan de hond aangelijnd!

Namens alle boeren in Midden-Delfland danken we je hartelijk en hopen dat je geniet van ons mooie gebied!

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.