Meer dan twee eeuwen lang was de trekschuit een bekend beeld in het landschap van Midden-Delfland. Met de opkomst van de stoomboot, de tram en de trein verdween deze vorm van vervoer. Nu doet de trekvaart opnieuw zijn intrede.

Recreatie op- en om de trekvaart

Midden-Delfland heeft de recreant veel te bieden. Er zijn wandel-, fiets- en vaarroutes samengesteld. Centraal langs de Vlaardingervaart ligt grotendeels nog open landschap, zoals de Vlietlanden met hun polders en boezemlandjes. Cultuurhistorisch bezienswaardig zijn de historische kernen van Den Hoorn, Schipluiden, Maassluis en Vlaardingen. Langs de Delflandse trekvaarten zijn nog diverse details zichtbaar, zoals jaagpaden, naamverwijzingen, bruggetjes en rolpalen.

Kijk voor meer informatie op de website van Hollands Welvaren.

Trekvaarten in Midden-Delfland

Op de website van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden vind je veel informatie terug over de geschiedenis van de trekvaart.

Meevaren met een trekschuit in Midden-Delfland

Jongkind & de Trekschuit (arrangement)

Deze zomer (2022) kun je het verhaal van kunstschilder Johan Barthold Jongkind ervaren in en rondom Maassluis.

Het arrangement neemt je mee in het leven van deze 19e eeuwse kunstenaar die opgroeide in Vlaardingen en Maassluis. Wat hij in zijn beginperiode als kunstenaar hier in de buurt geschetst en geschilderd heeft en waar hij gewoond heeft, is te zien tijdens de stadswandeling waarmee het arrangement begint.

Daarna vaart u via de trekvaarten door Midden-Delfland met de authentieke trekschuit, de Gouden Leeuwin, het vervoermiddel bij uitstek in de tijd van Jongkind. Aan boord geniet u van een lekkere lunch van Monsieur Paul. Onderweg maakt u nog een kleine avontuurlijke wandeling door de polder en hoort u welke rol die de trekvaarten speelden in het leven van de toen nog jonge kunstenaar in spé.

Het is een verrassende dagtrip die duurt van van 11.00 tot 15.30 u waarbij u deze omgeving door de ogen van een kunstenaar leert kennen.

Het eerste arrangement ‘Jongkind en de trekschuit’ is te boeken voor deze data: zondag 17 juli, zaterdag 27 aug, zondag 11 sept (van 11.00-15.30 uur) via de site van Tiqets of via Jongkind.site/trekschuit.

Een proefvaart van de snik (een type trekschuit), die in 2022 officieel te water is gelaten.

Verhalen over de Delflandse Trekvaarten

Jacques Moerman is historicus en voorzitter van de Historische Vereniging Schipluiden. Voor PUUUR deelt hij verhalen over de geschiedenis van de Delflandse trekvaarten. De trekschuit was ruim 250 jaar het voornaamste vervoermiddel in Holland, waaronder ook in Midden-Delfland. Jacques Moerman deelt in acht verhalen interessante informatie over het heden en verleden van de Delflandse trekvaarten.

Delflandse Trekvaart verhalen
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.