Pauline Schouwenburg is een echte stadsvrouw uit Rotterdam. Vijf jaar geleden was ze voor het eerst bij een boer en geeft toe “ik raakte verslaafd”. Want wat is er leuker dan in het veld staan en alles aan de boer kunnen vragen over hoe je eten wordt gemaakt? Precies, niets. Daarom gaat ze regelmatig op pad in Midden-Delfland om boeren het hemd van het lijf te vragen. Haar boeiende verhalen en podcasts passen perfect bij PUUUR Midden-Delfland. Vanaf nu zal Pauline haar verhalen onder de noemer De Platte Stad ook hier delen. 

De Platte Stad

Vijf jaar geleden stapte ik voor het eerst op het erf van een boer, een melkveehouder om precies te zijn. Er ging een wereld voor me open omdat ik als stadsvrouw veel wist van eten, maar niets van eten uit eigen land. Dit smaakte naar meer.

Al fietsend ging ik op zoek naar boeren in de regio en ik kwam uit in Midden-Delfland. Daar ontdekte ik een weelde aan gepassioneerde boeren die zorgen voor hun dieren en de weidevogels en ook nog eens de lekkerste streekproducten maken. Ik ontdekte dat er producten verkrijgbaar zijn van kaas tot bier van brood tot tomaat. Wat een vondst!

De verhalen van de boeren fascineerde me. Hoe zijn zij boer geworden, waarom stapten ze ondanks de lage winst toch over op biologisch of juist heel overtuigend niet? En wat voor rol speelt de supermarkt in de prijs voor boeren? Ook mijn omgeving kreeg interesse voor de verhalen die ik meenam en daarom begon ik de verhalen te delen via mijn website en via Instagram.

Maar hoe kan je stedelingen nog beter bereiken dan met een podcast? Hét stadse medium en een goede plek om de diepte in te gaan. In mijn podcast ‘Helemaal naar de Kroten!’, ga ik in gesprek met boeren over hun bedrijf en hun producten maar ook over het verschil tussen stad en platteland. Spoiler alert: volgens boeren hebben stedelingen veel te veel tijd …

Foto: Kiona In 't Veld

PUUUR Midden-Delfland

“Speciaal voor PUUUR Midden-Delfland maak ik een reeks afleveringen over het gebied want de boeren zijn daar dagelijks bezig om het groen groen te houden, de biodiversiteit divers te houden en producten te produceren voor de stad. Wat is A2-melk, waarom zijn weidevogels zo belangrijk en wat zijn dubbeldoelkoeien? Ik zoek het uit in de podcast! Heb je een vraag aan een boer in Midden-Delfland? Laat het me weten via Instagram.”

avatar

Pauline Schouwenburg

Ik ben Pauline Schouwenburg een echte stadsvrouw uit Rotterdam en sta graag in het boerenveld om meer te weten te komen over onze voedselketen. Ik praat met boeren over actualiteiten om op deze manier de kloof tussen stad en platteland te verdichten.