Boeren onder de kostprijs met melkveehouder Johan Oosthoek

Melkveehouder Johan Oosthoek is een typische ruwe bolster, blanke pit en een van mijn favoriete boeren. Hij is niet mijn favoriet omdat we op een lijn zitten qua idealen. Hij heeft een gangbaar bedrijf en deed mee met de boerenprotesten. Maar wel omdat hij altijd open staat voor bezoek, ik altijd welkom ben en hij enthousiast meedoet met mijn plannen.

Beluister hier de podcast met Johan Oosthoek

Johan Oosthoek verwelkomt graag bezoek

Zo stonden we een keer samen in studio de bakkerij bij Tante Greet en organiseerden we een foto-expositie met foto’s van het melkproces in het gemeentehuis in Schipluiden. Dat Johan open staat voor bezoek is ook te zien aan de glazen pui die hij speciaal liet bouwen aan de voorkant van zijn stal zodat voorbijgangers een inkijkje krijgen in zijn melkcaroussel. Ook nodigt hij vaak ambtenaren uit om te praten over de toekomst van het boerenbedrijf.

Foto: Pauline Schouwenburg en Johan Oosthoek

Nadeel van fosfaatrechten en grote ambities

Wij hebben een grote ambitie uitgesproken: een keer met burgemeester Aboutaleb langs bij Johan voor een gesprek over de toekomst van de melkveehouderij. En er is een serieuze ondertoon want Johan heeft flink nadeel geleden van de fosfaatrechten waardoor hij de lening voor zijn stal bijna niet kan terugbetalen. Hij legt het allemaal uit in de podcast. Het werd een mooi gesprek. Luister hem via Stitcher, Spotify of Apple podcasts. Enne heb je een warm lijntje met Aboutaleb? Laat het me weten!

De Platte Stad

Foto: Kiona In 't Veld

Hoi! Ik ben Pauline Schouwenburg een echte stadsvrouw uit Rotterdam. Vijf jaar geleden was ik voor het eerst bij een boer en ik moet toegeven: ik raakte verslaafd. Want wat is er leuker dan in het veld staan en alles aan de boer kunnen vragen over hoe je eten wordt gemaakt? Precies, niets. Daarom ga ik regelmatig op pad in Midden-Delfland om boeren het hemd van het lijf te vragen.

Volg mijn avonturen ook via Instagram.

Bekijk alle berichten van Pauline hier
avatar

Pauline Schouwenburg

Ik ben Pauline Schouwenburg een echte stadsvrouw uit Rotterdam en sta graag in het boerenveld om meer te weten te komen over onze voedselketen. Ik praat met boeren over actualiteiten om op deze manier de kloof tussen stad en platteland te verdichten.