Een gesprek over zelf zuivelen en de verbinding tussen boeren en stedelingen

Ik sprak met biologisch veehouder Jeroen van der Kooij. Jeroen is biologisch melkveehouder in Maasland en sinds vorig jaar brengt hij als allereerste biologische boer van Zuid-Holland zijn eigen zuivel op de markt. Daarnaast is hij ook kringloopboer, weidevogelbeheerder, maakt bokashi en in de toekomst willen ze tassen maken met het leer van de koeien. Maar vandaag is hij hier in de stad in mijn studio.

Beluister hier de podcast met Jeroen van der Kooij

Een unieke boer

Jeroen is een unieke boer. Zo vindt hij het heel raar dat het normale ras koe (de Holstein) ingekochte mais nodig heeft om melk te geven terwijl koeien van oudsher graseters zijn. Daarom koos hij zelf voor de Blaarkoppen, een 500 jaar oud ras dat het fantastisch doet op gewoon gras. De melkproductie is hierdoor wel gehalveerd maar de koeien zijn supergezond. Het is voor Jeroen een zoektocht om het economisch goed te krijgen en dat gaat gelukkig steeds beter dankzij de eigen verkoop van melk en zuivelproducten zoals yoghurt en chocolademelk (verkrijgbaar via Rechtstreex) en ze zijn bezig om van het leer mooie tassen te maken.

Ik vind het heel bijzonder dat Jeroen zo actief de verbinding zoekt met de stad. Luister in deze aflevering waarom hij dat doet en wat volgens hem het verschil is tussen boeren en stedelingen. Hij stelt onder andere dat de media ons uit elkaar drijft, tijd om dat weer recht te zetten! Luister de podcast via Spotify!

Boer Jeroen van der Kooij bij zijn Blaarkoppen in het weiland van Hoeve Rust-Hoff in Midden-Delfland

Vrijwilligers gezocht

Oja! Jeroen zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe mee te helpen op de boerderij! Lekker met de voeten in de klei. Wil je dat? Stuur even een berichtje naar Jeroen via @hoeverusthoff

De Platte Stad

Foto: Kiona In 't Veld

Hoi! Ik ben Pauline Schouwenburg een echte stadsvrouw uit Rotterdam. Vijf jaar geleden was ik voor het eerst bij een boer en ik moet toegeven: ik raakte verslaafd. Want wat is er leuker dan in het veld staan en alles aan de boer kunnen vragen over hoe je eten wordt gemaakt? Precies, niets. Daarom ga ik regelmatig op pad in Midden-Delfland om boeren het hemd van het lijf te vragen.

Volg mijn avonturen ook via Instagram.

Bekijk alle berichten van Pauline hier
avatar

Pauline Schouwenburg

Ik ben Pauline Schouwenburg een echte stadsvrouw uit Rotterdam en sta graag in het boerenveld om meer te weten te komen over onze voedselketen. Ik praat met boeren over actualiteiten om op deze manier de kloof tussen stad en platteland te verdichten.