Midden-Delfland is dankzij de boeren een prachtig open en groen gebied. En iedere boer heeft wel een mooi verhaal te vertellen. In de reeks ‘Boerenbericht uit Midden-Delfland’ vertellen boeren uit Midden-Delfland wat hun bezighoudt. Dit keer boer Peter de Vette van Hoeve Bouwlust.

Juni-land

Boer Peter de Vette van Hoeve Bouwlust is druk bezig met het maaien van zijn land. Het gaat om de 1e snede (eerste oogst) van zogenaamd ‘juni-land’. Dit is land waarop hij tot 1 juni niet gemaaid heeft, zodat er weidevogels konden nestelen en jongen konden grootbrengen.

Wanneer het droog en zonnig weer is, wordt er binnen 3 dagen gemaaid, geschud, geharkt en ingekuild. “Voor bijna al deze stappen hebben we loonwerkers nodig, vertelt Peter. Voor het ‘schudden’ heb je ook kennis nodig. Zo dient het gras goed geschud te worden, zodat het goed droogt. Ook dient de machine zo ingesteld te worden, dat er geen gras in de sloot beland, waardoor we gras zouden verliezen of de sloten zouden vervuilen. Er dient ook niet te diep geschud te worden, want dan komt er grond mee (ruw-as) en ook daardoor vermindert de kwaliteit van het gras. Wij kuilen ons gras in in balen. Dat is duurder om te doen, maar zo is iedere baal van optimale kwaliteit voor de koe”.

Weer wat geleerd van een boer uit Midden-Delfland!

boer peter bouwlust maaien gras weidevogels
Lees hier de andere boerenberichten
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.