Midden-Delfland is dankzij de boeren een prachtig open en groen gebied. En iedere boer heeft wel een mooi verhaal te vertellen. In de reeks ‘Boerenbericht uit Midden-Delfland’ vertellen boeren uit Midden-Delfland wat hun bezighoudt. Dit keer boer Arie van den Berg van Hoeve Ackerdijk.

Op de grens van Midden-Delfland en Delft, runt boer Arie van den Berg met zijn zoon Bas Hoeve Ackerdijk.

Biologisch boeren

“Al bijna 25 jaar zetten wij in op biologisch boeren. Dat had destijds iets tegendraads, maar dat vond ik wel interessant en leerzaam. Ik dacht, we kunnen niet steeds meer blijven vragen van onze dieren en onze grond. Het biologische bood een andere manier van kijken. Het leuke aan de Studiegroep Biologisch Boeren was dat nooit iemand iets geks deed. Een andere boer probeerde iets en we waren allemaal nieuwsgierig naar de uitkomsten. Ik denk dat de oudere generatie biologische boeren daarom ook goed kan praten en luisteren. Ik ben ook aangesloten bij Caring Farmers. Niet omdat ik me in alles kan vinden wat ze zeggen of doen, maar wel omdat andere boeren me inspireren. Het is ingewikkeld hoor, wat er nu speelt. Iedere boerderij is anders, al is het maar omdat de omgeving of de grond anders is.”

Weidevogelbeheer

Naast het runnen van een boerderij met 90 stuks melkvee, zet boer Arie zich ook in voor weidevogelbeheer. En ze hebben een kinderopvang voor 100 kinderen in een verbouwde schuur. “Dat laatste hebben we niet gedaan voor de inkomsten, maar wel omdat ik altijd op zoek ben naar de rol van de boer. Ik wil van belang zijn voor mijn omgeving. Dat doen we deels door mooie biologische producten te maken en deels door bestaande gebouwen te gebruiken om kleine kinderen op te vangen op het platteland. Ze maken zo van dichtbij mee hoe de natuur eruit ziet. Zo geven de kinderen eten dat overblijft van de lunch aan de kippen, rapen ze zelf eieren of vangen ze kikkervisjes. De verbinding met de natuur is iets dat ze nooit zullen vergeten.”

Blijven aanpassen

“De wereld verandert, het klimaat verandert, de bodem verandert en de consument verandert”, zegt Boer Arie. “Dat vraagt dat de boer blijft kijken en blijft aanpassen. Ik ben nu 71 en zou eigenlijk niks meer moeten doen. Maar als ik 30 jaar jonger was, zou ik zo weer door willen. Er zijn zoveel uitdagingen. Ik denk dat het belangrijk is dat je als boer na blijft denken over de richting die je op wilt en daarin investeert. Als je belangrijk bent voor je omgeving, ben je ook altijd iemand waarmee ze in gesprek gaan als er iets dient te veranderen. Geloof in je pad is ook zeer belangrijk.”

Arie van den Berg hoeve ackerdijk boer midden-delfland
Lees hier de andere boerenberichten
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.