Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Hellen van der Meer

“Hallo, ik ben Hellen van der Meer uit Maasland. Ik ben 67 jaar en met pensioen. Sinds een paar jaar ben ik met pensioen. Voorheen werkte ik in de hulpverlening in Rotterdam. Wanneer ik eind van de dag, met mijn hoofd vol, weer het groene Maasland binnen reed zorgde dat direct voor ontspanning. In de avond nog even een rondje polder lopen en ik was weer bijgetankt.

In 1978 ben ik samen met mijn man in Midden-Delfland gaan wonen, in het dorp Maasland. Het dorp was toen een stuk kleiner. Boer Ammerlaan zat nog aan de Kluiskade. Daar haalde ik 2 emmertjes melk op de fiets. Links aan mijn stuur de karnemelk en rechts de gewone melk.”

Hellen van der Meer bij de witte brug langs het Kwakelpad naar het Doelpad door de polder richting Maasland in Midden-Delfland met schapen tussen de bomen

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Het is heerlijk om in Midden-Delfland te wonen. Rustig en dichtbij de natuur. Als ik de straat uitloop en geniet van het uitzicht op de weilanden en de Vliet dan voel ik de ruimte en hoor en zie ik de vogels, koeien en schapen. In mei hoor ik zelfs de koekoek bij het wakker worden. Waar heb je dat nog in het drukke westen? De Vlietlanden zijn in het voorjaar prachtig. Ze staan dan vol met koekoeksbloemen, veenpluis en wilde orchideeën. Wat mij ook heel blij kan maken is dat ik de veldleeuwerik weer hoor. Deze is jaren weggeweest, maar doordat er steeds meer gebieden zijn waar de natuur zijn gang mag gaan is zijn gezang hoog in de lucht weer te horen. Ook heel fijn dat er middels zonnepanelen water in de weilanden gepompt wordt voor de grutto en de wulp.

Wat ik ook leuk aan Midden-Delfland vind is dat je heerlijk kunt kamperen in eigen omgeving. Zo hebben we een keer met de familie een weekend gekampeerd bij camping Het Zonneveld. Van daaruit ook een mooie wandeling gemaakt naar de beeldenkas langs de Vlaardingse Vaart. We keken ons ogen uit. Zoveel beelden van mozaïek, wat een creativiteit. Ook hebben we met de familie meerdere keren activiteiten gedaan bij camping Bouwlust. Heerlijk in het weiland boerengolven en natuurlijk genieten van hun boerenijs.”

 

 

Hellen van der Meer in de Duifpolder op het kerkepad richting de kerk in Maasland in Midden-Delfland

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Eigenlijk heb ik meerdere favoriete plekken in Midden-Delfland. Ik wandel graag in de Broekpolder langs de Vlietlanden met koekoeksbloemen en wilde orchideeën en ook het rondje Trekvliet, Bommeer, Duifpolder en Doelpad is favoriet. Als ik dan toch een plek moet kiezen dan kies ik voor het einde van het Doelpad bij het bruggetje over de Kwakel. Er staat daar een heerlijk bankje.”

Welk tip heb je voor anderen?

“Neem eens een picknickmand mee met lekkere hapjes en een paar biertjes. Strijk neer op een van de vele bankjes die er in Midden-Delfland staan. Al heel snel schuift er iemand aan op het bankje en heb je een gezellig praatje.

Of maak een keer een eigen speurtocht door Midden-Delfland die dan eindigt in een van de heerlijke restaurants die er te vinden zijn. Zo kregen wij van onze kinderen voor ons verjaardag zo’n speurtocht als cadeau. Op een koude zondag in januari liepen we dus met z’n zessen door de polder en via de draaipont over de Vlaardingse Vaart naar Op Hodenpijl. Daar was een tafel voor ons gereserveerd vol met lekkere drankjes en snacks. Daarna vrolijk weer terug met de bus naar Maasland. We hebben er van genoten.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.