Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Jan Holtkamp

“Hallo, ik ben Jan Holtkamp uit Schipluiden. Ik ben bakker en hovenier geweest en kom uit een gezin met 9 bakkers. Nu heb ik een antiekzaak in het centrum van Schipluiden. Ik zag 40 jaar geleden mensen van alles weggooien en zo is mijn antiekhandel ontstaan, die overstap ging eigenlijk organisch. Ik vind de artikelen voor mijn antiekzaak in de directe omgeving. Als ik er niet naartoe kan fietsen, dan ga ik niet. Alles moet uit de buurt komen, anders vind ik er niets aan. Ik ben 100 meter verderop geboren, op nummer 13, waar de oude bakkerij van Holtkamp zat. De Holtkampen wonen al tien generaties in Midden-Delfland, ikzelf ben de zevende generatie. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen.”

Jan Holtkamp antiekhandelaar uit Schipluiden langs de Vlaardingse vaart voor zijn huis in Midden-Delfland

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Ik ben uit ’53 en woon dus al 69 jaar in Schipluiden als middelste uit een katholiek gezin met 12 kinderen. Ik ben hier geboren en getogen. De lagere school was voor mij een verschrikking, ik moest door mijn broers naar school gedragen worden. Op een gegeven moment mocht ik op school blijven om geschiedenisboeken te lezen. Dat vond ik wel interessant. Ik ben, met een moeder die de bakkerswinkel runde en een vader die bakker was, gewend om 7 dagen te werken. En tsja, waarom blijf je dan wonen waar je woont. Ik ben niet bewust gebleven. Ik denk omdat ik hier de combinatie van historie en ruige natuur vind. Ze zijn ons dorp vergeten te slopen, weet je! Als ik in Wateringen of het Westland had gewoond was ik wel vertrokken. Ik fiets elke dag de polder in, dit gebied is mijn alles: de verenigingen waar ik lid van ben, de zeilwedstrijden, de Midden-Delfland Race die op 9 en 10 september weer gehouden wordt, mijn band met Arti Delflandiae. Wist je dat hier vroeger 80 verenigingen waren? Ik ben nog steeds voorzitter van het oudste broodfonds van Nederland (Door Eendracht Sterk) uit 1898. We moesten destijds goedgekeurd worden door de koningin, dus we hebben een handtekening van Koningin Wilhelmina. We hebben 45 leden (allemaal ondernemer) en er kunnen er nu nog een paar bij.

Eigenlijk ben ik een soort VVV in dit dorp. Ik laat ze Trambrug zien op de Stilte naast de Stad-kaart, één van de mooiste monumenten in dit dorp, samen met de kerk. Ik vertel ze dan door te lopen richting Vlaardingen. Ik laat ze oversteken naar de Broekpolder of naar de Duifpolder, daar stikt het nu van de weidevogels. Er zijn ook polders die helemaal kapot zijn, waar geen vogel meer broedt, zoals de Zouteveense polder. Ik maak me soms wel zorgen over Midden-Delfland, wat denk je! Onze kinderen moeten over 70 jaar beslissen of ze hier blijven of weggaan. De bodem daalt hier zo hard en het water stijgt. Toch hoop ik dat het over vijf jaar hier helemaal veranderd is. Ten goede! Er zal namelijk ingegrepen moeten worden.”

Jan Holtkamp antiekhandelaar uit Schipluiden in de tuin achter zijn huis in Midden-Delfland

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Daar kan ik kort in zijn: de dorpskerk in Schipluiden is mijn favoriete plek, Museum Het Tramstation en lunchroom Het Raadhuis. En een goed beheerd stuk land, zoals bij boer Roel van Buuren en Arie van den Berg.”

Welk tip heb je voor anderen?

“Als je hier in de buurt wandelt, kijk dan goed om je heen. Ik stuur jaarlijks honderden mensen op pad met de Stilte naast de Stad-kaart. Ze volgen dan braaf de nummertjes en komen terug en zijn dan niet het hart van ’t Woudt ingelopen. Ze staan dan op een kruising en zeggen dan: “Ja, we hebben het wel zien liggen”, maar zijn niet 100 meter rechtsaf geslagen om het kleinste dorpje van Nederland in te lopen. Zo ontmoet je natuurlijk nooit die spannende plekken in Midden-Delfland.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.