Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Mieke Diependaal

“Mijn naam is Mieke Diependaal en ik ben 55 jaar. Samen met mijn 2 zonen Ivo en Tom woon ik in het mooie Maasland. Al bijna 30 jaar ben ik werkzaam in het onderwijs. Op dit moment werk ik 4 dagen van de week in het primair onderwijs. Juf zijn is het mooiste beroep dat er is. Ik doe het na al die jaren nog steeds met heel veel liefde en plezier.

Hoe lang woon je al in Midden-Delfland?

“Ruim 20 jaar woon ik in Maasland, met heel veel plezier. Het was enorm wennen, en het voelde als een soort ‘emigreren’ vanuit Haarlem, mijn geboortestad. Daar was ik geboren, getogen en had ik ruim 30 jaar gewoond.
Het dorp was zo rustig en ’s avonds zo stil. Ik twijfelde heel erg of ik wel zou kunnen wennen. De mensen kon ik niet eens allemaal verstaan! Nu begrijp ik dat niet meer, maar sommige uitdrukkingen kende ik niet. Zo betekent ‘met zulke luchten’ niet dat het stinkt of lekker ruikt, maar gaat het gewoon over het weer. ‘Kapoentjes’ zijn lieveheersbeestjes en ‘pijltjes’, zijn baby eendjes. O ja, en als je in ‘de tuin’ werkt, dan werk je in de kassen. Je moet het maar weten.”

Mieke Diependaal in de winkel van Boerin in Midden-Delfland voor het kopen van streekproduct kaas

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Inmiddels kan ik me niet meer voorstellen om terug te gaan naar Haarlem of om in een andere stad te gaan wonen. Door mijn kinderen heb ik hier ook wortels gekregen en ben ik al aardig ingeburgerd.

De omgeving ken ik goed en de natuur is echt om de hoek. Wat is het genieten om te varen op de Vlieten, te wandelen in het Maaslandse bos of te fietsen naar Schipluiden of ‘een rondje Kwakel’. En waar ik me eerst over verbaasde, daar geniet ik nu enorm van: het kopen van verse producten langs de kant van de weg of bij de boer. Tomaten, paprika’s, bloemen, kaas, melk. Verser kan gewoon niet, dus na een rondje fietsen of wandelen heb ik mijn mand weer vol gezonde dingen. Ik hoop dat dit nooit verdwijnt!

Op het water zie je echt heel goed hoe mooi de polder is en heb ik altijd het gevoel dat ik enorm bof dat ik hier mag wonen. Je krijgt direct een vakantiegevoel als je in het natuurgebied bent.”

Mieke Diependaal bij een kalfje bij Boerin in Midden-Delfland Jacqueline van Staalduinen voor het kopen van kaas in de streekproductenwinkel

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Er zijn vele favoriete plekken. Het is ooit allemaal begonnen bij Het Jachthuis, toen Nico van Roon nog eigenaar daarvan was. Gezellig op het terras in de zon, kijkend naar de boten. Dat wilden wij ook wel, varen. Dus een boot en een ligplaats in de haven werd geregeld.

Op de evenementen die in MD worden georganiseerd ben ik altijd te vinden. Als gast om te genieten van de activiteiten, hapjes/drankjes. Maar inmiddels ook als vrijwilliger om deze evenementen mede mogelijk te maken. De Midden-Delfland Dag, Koningsdag, sport en spel zijn enkele voorbeelden. De saamhorigheid is gemeend, de mensen lekker direct en de gezelligheid groot. Vele Maaslanders ken ik inmiddels.

Maar soms zoek ik de rust en wandel ik heerlijk een rondje Kwakel met een vriendin en haar hond, of pak ik de fiets om langs de boer te gaan voor kaas.”

Welk tip heb je voor anderen?

“Er zijn veel leuke dingen om te doen in Midden-Delfland. Heerlijk eten bij Bavette of een pannenkoek bij ’t Sonnetje, de kip is heerlijk bij TOK ertegenover. En met een volle maag is het tijd om te bewegen: wandelen, fietsen, suppen, bootje huren of met Warbout een rondvaart maken door het prachtige gebied.

Er zijn regelmatig begeleide wandelingen waarbij veel verteld wordt over wat je onderweg allemaal tegenkomt.

Met het pontje over naar Het Jachthuis, of verder nog naar het Bom-meer. Varen, zeilen, roeien…., er wordt zelfs zeilles gegeven.

Bij de kweker langs voor tomaten, paprika’s of rozen. Dat blijft altijd fijn om te doen.

Maar met een stoel, een kleine bbq en wat vrienden langs de Foppenplas, voelt als een hele dag vakantie. Je kunt daar prima zwemmen in natuurwater. Heerlijk als het warm weer is.

In het dorp zelf zijn ook twee leuke ‘kroegen’ met terras om heerlijk te genieten van een koud drankje of een kleine maaltijd.

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste tip : stap eens binnen bij De Schilpen. Een prachtig museum in het midden van Maasland dat laat zien hoe mensen heel lang geleden leefden met een eigen kruidenierswinkeltje. De rondleidingen worden daar verzorgd door vrijwilligers en die doen dat met veel passie en liefde.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.