Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Annet Zwinkels

“Mijn naam is Annet Zwinkels, opgegroeid in het Westland, maar nu al meerdere decennia woonachtig in Schipluiden. Ik ben van origine kinderverpleegkundige maar nu alweer een tijdje gepensioneerd. Als vrijwilliger ben ik actief in het Taalhuis en geef wekelijks Nederlandse les in de Dorpshoeve. Ook werk ik als gids op de Fluisterboot De Andante en doe de PR aan deze kant van de Gaag.

Hoe lang woon je al in Midden-Delfland?

“Ruim 40 jaar.”

Annet Zwinkels lopend langs de Vlaardingervaart in Midden-Delfland op een zonnige dag zomer 2023

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Ergens half zeventiger jaren, net hier beland, ervaarde ik Schipluiden als een slaapdorp, werkte hard als kinderverpleegkundige in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam en vergat om me heen te kijken. Wel terug naar huis rijdend drong het steeds meer tot me door dat deze groene landelijke woonomgeving uniek was. Nu nog steeds als er nieuwe vrienden mijn kant oprijden roepen ze bij binnenkomst….. “Wat een fantastische rit hier naar toe en dat jij hier woont!”

Je woonlocatie is inderdaad het belangrijkst.…, wonen in dit, zomers een vakantiedorp, is puur genieten. Mijn nu 30 jarige zoon groeide hier op, klimmen en klauteren, hutten bouwen, door de drek en moddersloten over springen was zijn lust en zijn leven. Voel me een goudvink dat ik mijn kind zo’n groene jeugd heb kunnen geven. Nu er een kleinkind aankomt hoop ik straks met hem hier rond te gaan fietsen tussen de weilanden en hem veel over ons platteland te leren.

Annet Zwinkels lachend op de foto met in de achtergrond de Tramsbrug in Schipluiden in Midden-Delfland

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“De Vlaardingse Vaart in alle jaargetijden. Het allermooiste blijft toch op de schaats via Schenkeveld/Vlietzicht (koek en zopie) naar Vlaardingen voor de beroemde Vlaardingse moppen. En als dat niet kan, de ijsbaan in ons eigen dorp waar in een besneeuwd landschap rondom de schapen grazen. Met dan een laagstaande zon erbij kan mijn geluk niet meer op.

Welk tip heb je voor anderen?

“Favoriet bij mij is te allen tijde langs en op het water zijn! Als vrijwilliger en gids van Fluisterboot De Andante vertel ik over de natuur, de Vlietlanden, de historische trekvaartroute, de invloed van het klimaat (te veel water en droogte) op onze omgeving tijdens de vaartochten. Hierdoor ben ik eindelijk door gaan lezen, me verder gaan verdiepen door middel van  gemeenteraadsvergaderingen over o.a. klimaatadaptatie. PUUUR en het Cultuurcafé Schipluiden bieden verder een fantastisch podium om nog meer te weten te komen en te netwerken voor de club. Mensen informeren, blij maken met de verhalen achter en over ons Midden-Delfland is tof om te doen.
Mijn tip is dan ook, boek een (speciale) rondvaart via www.srvv.nl. Het is zó leuk om je feestje te vieren met jouw gasten op het water terwijl ik je het verhaal vertel. Bedrijven, groepen collega’s, verenigingen, door de zomer heen komen ze allemaal bij ons langs voor dit ontspannende uitje. Arrangementen op maat, u zegt het maar. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid om een historische trekvaart te ontwikkelen, wellicht een arrangement, dus combineren met het Museum Het Tramstation en kasteel Keenenburg. Lekker lunchen bij ’t Middelpunt zal daar ook bij in komen.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.