Midden-Delfland is dankzij de boeren een prachtig open en groen gebied. En iedere boer heeft wel een mooi verhaal te vertellen. In de reeks ‘Boerenbericht uit Midden-Delfland’ vertellen boeren uit Midden-Delfland wat hun bezighoudt. Dit keer boer en loonwerker Lenno Hoogerbrugge uit de Schieveense polder.

Boeren zijn superefficiënte beheerders van het landschap

Lenno Hoogerbrugge is boer en loonwerker in Midden-Delfland. De boerderij van hem en zijn vrouw Mariëlle staat in de Schieveense polder, op de grens van Midden-Delfland en Rotterdam.

“Het klopt dat veel mensen eigenlijk niet weten wat een loonwerker is. Vroeger kwamen landwerkers langs bij de boeren om hen, met de zeis, te helpen met het maaien. Nu is dat allemaal machinaal. Omdat veel machines niet rendabel zijn voor een individuele boer, bieden wij die gemechaniseerde groene diensten aan. Wij hebben een vast aantal klanten, waaronder boeren, gemeenten en andere landeigenaren, die wij met machines o.a. helpen bij het maaien van grasland, het schoonmaken van sloten (kanten), het persen van balen hooi en gras, het inkuilen van gras, het uitrijden van mest en het vernieuwen van grasland.

Het loonwerk is best lastig: je hebt altijd rekening te houden met het weer, het is kostbaar omdat we in dure machines moeten investeren en we veel uren moeten maken om die terug te verdienen. Vanwege het weer dienen we eigenlijk altijd ander werk achter de hand te hebben, wanneer we bijvoorbeeld door regen het gras niet binnen kunnen halen. En als het droog is en het gras moet geoogst worden, bellen ze allemaal tegelijk. De planning van al het werk zit in mijn hoofd. Ik ben nog nooit iets vergeten.

Omdat er meer aandacht is voor flora en fauna is het werk ook veranderd. We maaien bijvoorbeeld steeds later en creatiever. Grasland wordt dan zo lang mogelijk met rust gelaten voor bloemen en kruiden of voor weidevogels. Zo zijn er veel verschillende typen land, waarop pas na verschillende data gemaaid mag worden.

Lenno Hoogerbrugge loonwerker midden-delfland boer

Onderhouden van het landschap

Ik ben de vierde generatie boer op onze boerderij. Ik ben wel de eerste die begonnen is met loonwerk. Het is wel een bepaalde manier van leven gestuurd door het weer en de seizoenen. Als het tijd is om te oogsten dan moet je oogsten, met lange dagen als gevolg. Je dient heel flexibel te zijn. Gelukkig doet mijn vrouw de administratie en is het een goede combinatie met de Limousin koeien zo kan ik me volop richten op het werk.

Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat de boeren een belangrijke rol hebben in het onderhouden van het landschap dat ze om zich heen zien. Boeren zijn beheerders bij uitstek, ze doen dat super efficiënt, omdat ze er altijd zijn en het onderhoud combineren met hun bedrijfsvoering. Het landschap kan niet zonder onderhoud en dat dient ook beloond te worden. Als je een tuin hebt, moet je die ook onderhouden. Dat geldt net zo voor de polders. Het is allemaal een stuk zakelijker en efficiënter dan vroeger, toch zijn er ook nog steeds mooie momenten. Als je bij een boer aan het maaien bent, dan eet je vaak mee. Dat wordt niet eens gevraagd. En als we het heel druk hebben, komt mijn vrouw wel eens met avondeten naar het stuk land waar we aan het werk zijn. Dan eten we op het land, en genieten.”

Lees hier de andere boerenberichten
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.