Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Bart de Leede

“Ik ben Bart de Leede, 63 jaar oud, en ik was tot vorig jaar wethouder in de gemeente Vlaardingen. Op dit moment ben ik als zelfstandige werkzaam in het sociaal domein. Maar ik heb nog altijd ook een groen hart.”

Bart de Leede op de fiets op de grens van Vlaardingen Holy en Midden-Delfland

Hoe lang woon je al naast Midden-Delfland?

“Ik woonde vanaf mijn vierde jaar in Schiedam en ben daar gebleven totdat ik in januari 2019 naar Vlaardingen verhuisde. Ik heb dus altijd in een stad nabij Midden-Delfland gewoond. In Vlaardingen Ambacht woon ik dichterbij het groen dan indertijd in Schiedam-West. De Broekpolder, de groene long van Vlaardingen en belangrijk onderdeel van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, is voor mij om de hoek.”

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Ik heb altijd veel binding gehad met het Midden-Delfland gebied. Ik reed wekelijks met mijn ouders naar Delft voor een bezoekje aan oma (als het mooi weer was op de fiets). Ik was dan ook direct van de partij toen het verzet tegen de aanleg van Rijksweg 19 (zoals die toen nog heette) opkwam eind jaren zestig. Als tiener kampeerde ik op het dijklichaam om zo te laten weten dat we het groene polderlandschap wilden behouden. Uiteindelijk kwam die verlenging van de A4 er na tientallen jaren strijd helaas toch, maar wel heel mooi ingepast, waardoor Midden-Delfland nog steeds de moeite waard is.

In de jaren ’90 was ik wethouder in Schiedam (van 1990 – 1998). Ik was betrokken bij de reconstructie van Midden-Delfland en lid van het recreatieschap Midden-Delfland en in die tijd is er veel geïnvesteerd in recreatie en groen in het gebied. Ik herinner me de aanleg van de Foppenplas in 1989 nog goed, één van de eerste inundatieprojecten in Nederland.

Het was heel leuk om na 20 jaar als wethouder van de gemeente Vlaardingen opnieuw bemoeienis met het Midden-Delfland gebied te hebben. Inmiddels was niet alleen de A4 aangelegd, maar had het gebied ook de status van Bijzonder Provinciaal Landschap gekregen. Er werd in de periode 2018 -2022 een gebiedsvisie ontwikkeld en ik mocht deelnemen in de Landschapstafel en de Gebiedstafel en we bespraken ook het beheer van het gebied samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Naast al die bestuurlijke bemoeienis heb ik me sinds jaar en dag ook persoonlijk bij het gebied betrokken gevoeld. Ik ben al heel lang lid van de onvolprezen Midden-Delfland Vereniging en ik besteed veel vrije tijd wandelend en fietsend in het gebied.”

Waarvoor ga jij naar Midden-Delfland?

“Ik ben een fanatieke fietser en kom dus het meest op de (race)fiets door Midden-Delfland gereden. Er zijn prachtige fietspaden in het gebied. Mijn favoriete route van 31 km is van de Vlaardingse Vaart naar de Schiedamse Schie, dan richting Delft en via Schipluiden en Maasland weer terug. Een mooi rondje zonder stoplichten en helemaal door het polderlandschap. Maar ik vind het ook fijn om in de Broekpolder te wandelen; er is een prachtige nieuwe route uitgezet, het vriendenpad van 10 km; een mooie wandeling ook over minder gebruikte paden en langs de 4 schotse hooglanders.”

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Het is moeilijk kiezen, want er zijn veel mooie plekken. Het bruggetje aan het eind van de Kwakelweg bij het pontje is een absolute topper met het zicht op alle drie de vlieten en het Jagthuis. Ook het uitkijkpunt bij de Ackerdijkse plassen is magistraal. Maar ik kies toch voor een ander plekje, omdat dat ook weer aandacht vraagt voor een ander aspect van Midden-Delfland, namelijk de cultuur-historie. Ik kies voor de overtoom of de windsas langs de Vlaardingse Vaart (Trekkade) ter hoogte van boerderij Zonnehoeve, waar ook het melkmuseum is gevestigd. Deze overtoom is in 2023 herbouwd en geplaatst. Jacques Moerman verdient een pluim voor zijn vasthoudendheid in dit langlopende initiatief. De overtoom (die dus ook windas wordt genoemd) is een hulpmiddel om bootjes van het lagergelegen polderwater in de vaart te tillen. Het vertelt dus het verhaal van de waterhuishouding van ons polderlandschap en is daarnaast een genot om naar te kijken. Daarom : een mooi nieuw favoriet plekje in Midden Delfland.”

Welk tip heb je voor anderen?

“Wandel vanuit de binnenstad van Vlaardingen eens langs de Vaart helemaal over de Trekkade naar Vlietzicht. Je bent dan een klein uurtje onderweg en hebt dan heel veel aspecten van Midden-Delfland gezien, zoals de trekvaartroute, de overtoom en (aan de overkant in de Duifpolder) het beeld van schilder Jongkind.

Denk bij een fietstochtje door Midden-Delfland ook eens aan een oversteek met het trekveer over de Vlaardingse Vaart en daarna een ambachtelijk ijsje bij Hoeve Bouwlust aan de Oostgaag.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.