Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Gerard van Winden

“Mijn naam is Gerard van Winden. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, want officieel woon ik samen met mijn vrouw in Delft. Ons huis staat namelijk precies op de grens van de gemeente Delft en Midden-Delfland. Dit was vroeger trouwens niet zo, toen was dit nog Schipluiden. Ik voel mij daarom ook echt een Delflander!

Ik ben geboren op een melkveebedrijf in Midden-Delfland. Een echte boerenzoon dus, maar zelf ben ik geen boer geworden. Ik wilde dat eigenlijk wel heel graag. Alleen is toentertijd een groot deel van ons land onteigend voor woningbouw. Uiteindelijk is dit nooit gerealiseerd, maar is hier het Abtswoudse Bos voor in de plaats gekomen. Boeren zat er voor mij niet meer in. Maar uiteindelijk kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Ik was al aan de slag als vrijwilliger op de eendenkooi Schipluiden. Toen de oude kooiker met pensioen ging, kon ik zijn baan bij Natuurmonumenten overnemen. Toen zat ik écht op mijn plek. Naast kooiker ben ik later ook boswachterstaken gaan uitvoeren. Zo houd ik toezicht in de gebieden, en ben ik bezig met beheer en onderhoud.

In Midden-Delfland vind je nog 3 eendenkooien, 2 zijn in beheer bij Natuurmonumenten. Eendenkooi Het Aalkeetbuiten is onze excursie-eendenkooi en eendenkooi Schipluiden is nog in gebruik. Daar ben ik 6 maanden per jaar, zeven dagen per week om eenden te vangen. Vroeger gebeurde dit voor consumptie, nu ring ik de gevangen eenden voor de wetenschap. Het is fantastisch om hier dagelijks samen met mijn kooihond Ducky dit ambacht uit te mogen voeren. Buiten het broedseizoen werk ik met vrijwilligers op de eendenkooien.”

Kooiker Gerard van Winden in de eendenkooi Schipluiden in Midden-Delfland met hondje Duckie

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Als boerenzoon ben ik in het buitengebied tussen de grote steden grootgebracht. De historische poldertjes met rijke natuur, wuivende rietkragen, kronkelende boerenweggetjes en authentieke boerderijen. Dat is toch zó mooi! De historie van zowel de oude gebouwen als het landschap zelf heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Daar ligt mijn hart, dat vind ik echt prachtig.

Ik heb het gevoel dat de grote steden met haviksogen kijken naar de groene buffers, als plek voor meer industrie, woonwijken, infrastructuur. Het is toch zo belangrijk om deze openheid te behouden! Ik ben dan ook dolblij dat het besef langzaam komt dat we een prachtig groen gebied tussen de steden hebben. Hier moeten we zuinig op zijn en blijven.”

Kooiker Gerard van Winden in de eendenkooi Schipluiden in Midden-Delfland met hondje Duckie

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Je kan beter vragen waarom ga je Midden-Delfland uit? Alles speelt zich hier af: ik woon, werk en leef hier. Als ik uren in de rij op Schiphol sta en daarna in een overboekt hotel aankom, dan denk ik nee; geef mij maar Midden-Delfland.”

Als favoriete plek zou ik bijna de eendenkooien zeggen, maar het is breder dan dat. Het is het kleinschalige karakter van die ontzettende mooie veenpolders. En daarin liggen een paar juweeltjes verscholen: de eendenkooien.”

Welk tip heb je voor anderen?

“Er zijn zelfs nu nog plekken in Midden-Delfland die ik nog helemaal niet ontdekt heb! Het verbaast mij dat ik, terwijl ik hier geboren en getogen ben, soms nog steeds op plekken kom waar ik geen weet van heb en die prachtig zijn. Er liggen nog heel veel verborgen schatten. Ook op de eendenkooi krijg ik wel eens bezoekers die al hun hele leven in Schipluiden wonen en niet wisten van het bestaan van de eendenkooi. En dat overkomt mij soms ook! Het blijft een soort ontdekkingstocht. Dus mijn tip is: ga eropuit naar onbekende plekken en laat je verrassen.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.