Heden en verleden van de Delflandse trekvaarten

De trekschuit was ruim 250 jaar het voornaamste vervoermiddel in Holland, waaronder ook in Midden-Delfland. Historicus Jacques Moerman deelt in deze eerste blogpost een korte introductie over het heden en verleden van de Delflandse trekvaarten. En nieuws over de introductie van een ‘Routekaart Delflandse Trekvaarten’.

Verleden

De stad Delft en de heer van kasteel Keenenburg in Schipluiden investeerden fors in de aanleg van een jaagpad tussen Delft en Maassluis. Vanaf 1645 vervoerden trekschuiten zesmaal per dag personen en lading over deze route. Vlaardingen volgde in 1654 met twee trekschuiten per dag. In Delft waren er aansluitingen op Den Haag, Leiden, Amsterdam en Rotterdam. Niet voor niets wordt het vervoer over water wel de Intercity van de Gouden Eeuw genoemd.

Gemiddeld liep het jaagpaard 7 km per uur. Rijk en arm maakten gebruik van dit vervoermiddel. De schilder J.B. Jongkind (1819-1891) maakte regelmatig gebruik van de trekschuit en het jaagpad in onze regio.

Heden

De provincie Zuid-Holland stimuleert het op de kaart zetten van de oorspronkelijke jaagroutes. In Midden-Delfland zijn in de aflopen vijf jaar meerdere projecten gefinancierd, die de beleving van de trekvaart versterken. Er zijn in het gebied tien informatiezuilen neergezet, jaagbruggetjes gerestaureerd, rolpalen geplaatst en vaararrangementen en routes ontwikkeld voor bezoekers.

Langs de Vlaardingse Vaart is tegenwoordig een standbeeld van de schilder Jongkind te vinden, dit staat tegenover B&B Rechthuis van Zouteveen.

De komst van een gereconstrueerde trekschuit in Maassluis, zal de aandacht voor dit vervoer verder doen toenemen. Over het hoe, waar en wanneer deze nieuwe trekschuit gaat varen, houden we lezers op de hoogte. Daarnaast wordt in Museum Het Tramstation in Schipluiden een Vervoerskamer ontwikkeld, waarin naast het railvervoer, ook de trekvaart permanent belicht zal worden.

NIEUW: routekaart Delflandse trekvaarten

De routekaart Delflandse Trekvaarten bevat leuke wandel-, fiets-en vaarroutesvoor jong en oud. Door deze routes ontdek je de historie van de Delflandse Trekvaarten en beleef je alles van deze oude trekvaarten en het trekschuitenvervoer.

Deze nieuw routekaart is op 23 september 2021 gelanceerd.

Deze routekaart is in Midden-Delfland beschikbaar bij Museum Het Tramstation en Museum De Schilpen en binnenkort ook bij andere recreatieve partners langs de trekvaart. Een digitale versie van de routekaart (PDF) download je hier.

avatar

Jacques Moerman

Jacques Moerman is historicus en onderzoeker. Hij publiceert over onderwerpen uit de regionale-historie (omgeving Delft). Ook geeft hij hierover lezingen. Zijn specialisme is het overzeese erfgoed van de VOC en WIC. Tevens is hij voorzitter van Historische Vereniging Oud-Schipluiden en van Museum Het Tramstation. Voor PUUUR deelt Jacques verhalen over de Delflandse trekvaarten.