In het centrum van Maasland ligt aan een pittoresk schelpenpleintje museum De Schilpen. Je stapt hier letterlijk terug in de tijd.

Het museum wil de geschiedenis van de kruidenier en het leven in de 19e en 20e eeuw zichtbaar en tastbaar houden.

De geschiedenis van de kruidenier

Het gebouw is tijdens de restauratie van 1981 tot 1985 als museum ingericht. In de winkel, met de originele inrichting van begin 1900, wordt een keur aan ouderwets snoep verkocht en boeken over (streek)historie. Op het binnenplein, dat het museum verbindt met gebouw Tavenu, de oorspronkelijke feest- en vergaderzaal uit 1905, kunt u heerlijk uitrusten met een kopje koffie of thee.

Terug in de tijd

Het pand herbergt verschillende vertrekken die ingericht zijn in de tijd 1900-1950: het woonhuis met de “mooie kamer”, de tuinkamer met wisselende exposities, de keuken met fornuis en pomp, de opkamer met de geschiedenis van het dorp, de kelder met boter- en kaasbereiding op de boerderij, de textielzolder met wisselexposities, de meidenkamer en de gereedschap zolder met streekeigen landbouwgereedschappen.

Rondleidingen

De enthousiaste rondleiders verzorgen op afspraak rondleidingen en dorpswandelingen en houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van de bezoeker. Een bezoek aan De Schilpen is niet alleen een bezoek aan het museum, maar ook een kennismaking met de historische kern van Maasland. 

Museum De Schilpen draait volledig met vrijwilligers en is een gratis museum. Een groep van ‘vrienden’ zorgt voor de financiële ondersteuning. Een gift bij uw bezoek wordt bijzonder op prijs gesteld.

Openingstijden

Zaterdag 13.00 – 16.30 uur
1e zondag v.d. maand 13.00 – 16.30 uur
Woensdag 13.00 – 16.30 uur
Koningsdag 09.00 – 17.00 uur
Bijzondere feestdagen 13.00 – 16.30 uur

– 2e Paasdag
– Hemelvaartsdag
– 2e Pinksterdag
– 2e Kerstdag

Rondleidingen op afspraak.
Neem contact op met de coördinator via h.kapteijn@hetnet.nl
 voor een rondleiding. Ook telefonisch te bereiken: tel. 06-51151939.

Contact

Museum De Schilpen
‘s Herenstraat 24
3155 SJ Maasland

info@schilpen.nl
www.schilpen.nl

Te doen op deze locatie

Bekijk alle activiteiten van deze partner.

Evenementen op deze locatie

Een overzicht van de eerstvolgende evenementen op deze locatie.