Museum Het Tramstation is gevestigd in een voormalig tramstation van de WSM, de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij, en huisvest bovendien de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Deze vereniging organiseert wisselende tentoonstellingen naast de vaste exposities over het kasteel Keenenburg en de WSM

Het interieur van het tramstation is nog geheel intact met als pronkstuk de Jugendstilwachtkamer.

Museum Het Tramstation

Het station in Schipluiden is gebouwd in een eclectische stijl met elementen uit de chaletstijl en Art Nouveau. De overkapping van de wachtkamer naar het perron is verdwenen, maar er bestaat een plan om deze ruimte  terug te brengen. Het interieur van het tramstation is nog geheel intact met als pronkstuk de Jugendstilwachtkamer. Het pand is een jong rijksmonument.

Tot juni 1925 vervoerde de stoomtram zowel personen als goederen. Voor een ritje naar Delft betaalde men in 1912 15 cent. In het tramstation woonde de stationschef met zijn gezin. In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw stopte het geregelde tramvervoer in het Westland en verdwenen de meeste tramstations. In Schipluiden is het gebouw gelukkig bewaard gebleven. Van 1963 tot 1987 werd het tramstation achtereenvolgens gebruikt als kantoor van het transportbedrijf Eikelenboom en werkplaats van het gespecialiseerde bedrijf van Spaans. In het voorjaar van 1987 kreeg de Historische Vereniging Oud-Schipluiden het pand van de gemeente toegewezen. Na een ingrijpende restauratie werd het gebouw op 28 april 1989 als Museum Het Tramstation in gebruik genomen.

Winkel

In Museum Het Tramstation zijn diverse publicaties over de streek te koop. Het betreft streekproducten die hun waarde behouden. Het zijn mooie geschenken in het kader van feestdagen en andere bijzondere gelegenheden.

Gratis toegang

Het museum is gratis toegankelijk maar in verband met de exploitatiekosten is er een bus geplaatst voor een vrijwillige bijdrage.

Openingstijden

Het museum is geopend woensdag (behalve in de maanden november tot en met maart), zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur, in het Museumweekend, op Koningsdag en de Midden-Delfland Dag. Voor groepen is het mogelijk een afspraak te maken op andere tijden (tel. 015-3809389).

Contact

Museum het Tramstation Schipluiden
Otto van Zevenderstraat 2
2636 HN Schipluiden
Tel: 015-7370026 (alleen tijdens openingstijden van het museum)
Mobiel: 06-42251257

info@tramstationschipluiden.nl
www.tramstationschipluiden.nl

Te doen op deze locatie

Bekijk alle activiteiten van deze partner.

Evenementen op deze locatie

Een overzicht van de eerstvolgende evenementen op deze locatie.

1 mei
- 15 dec
14:00
zwartwit foto met een schuit vol met mensen op Koningsdag voor de oorlog in Schipluiden Midden-Delfland
Tentoonstelling 'Geschiedenis van het vervoer in Midden-Delfland' in Museum Het Tramstation

Volg deze partner op Instagram

[elfsight_instagram_feed id=”1″]