In de polders van Midden-Delfland is ruimte voor de natuur om te floreren. Bloeiende graslanden, zoemende insecten en zingende vogels, met de grutto als boegbeeld, het is er allemaal! De boswachters hebben talloze fiets- en wandelroutes uitgezet door de verschillende gebieden.

Natuurmonumenten wijst je graag de weg!

Groen onder druk

Mer dan ooit staat deze groene long onder druk. Asfalt en beton rukken op. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.

Samenwerken voor behoud landschap

Onze natuurgebieden in Midden-Delfland zijn veelal weidse polders met koeien, weidevogels en bloemen. Samen met een aantal boeren werken we aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. En dat is niet gemakkelijk. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd!

Vrijwilligers gezocht

Heb jij altijd al willen werken in de historische tuin van een mooie buitenplaats? Boswachter en tuinbaas Maarten Vos heeft jouw hulp nodig! Sinds kort beheren de boswachters van Natuurmonumenten aan de rand van Rotterdam Oud-Overschie Buitenplaats De Tempel. Een bijzondere plek met eeuwenoude lanen, stinzenplanten en verschillende tuinstijlen. Tuinbaas Maarten is op zoek naar vrijwilligers die hem op donderdag kunnen helpen bij het beheer van deze prachtig verborgen buitenplaats. De nieuwe groep vrijwilligers zal vanaf 1 maart op donderdag gaan werken. Op de dag zelf ben je zo’n 6 uur bezig. Zie jij jezelf al op buitenplaats De Tempel werken? Bekijk hier de vacature of stuur gelijk een mailtje naar tuinbaas Maarten Vos.

Historische schatkamer

Midden-Delfland is onmisbaar als ‘tuin voor de stad’, voor recreatie en voedsel. En dat was 2.000 jaar geleden ook al zo. Archeologen hebben resten gevonden van rationeel verkavelde landbouwpercelen uit de Romeinse tijd. Ook onze natuurgebieden zijn stuk-voor-stuk historische schatkamers. In de middeleeuwen zijn de Vlietlanden niet ontgonnen. De bodem is hier schraal en nat: in het voorjaar is het een ouderwetse bloemenzee. De Ackerdijkse Plassen zijn in de 18e eeuw ontstaan bij winning van turf en klei voor de stad. Ook de eendenkooi Schipluiden is honderden jaren oud. In de Aalkeetbuitenpolder ligt de oude eendenkooi Het Aalkeetbuiten. De eendenkooien liggen er nog net zo bij als toen.

Rotterdam de boer op!

Natuurmonumenten werkt samen in een coalitie van 19 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Deze droom komt tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Meer info over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.

Ontdek Midden-Delfland

Onze natuurgebieden in Midden-Delfland liggen middenin weidse polders met koeien, molens en historische dorpjes. Ontdek Midden-Delfland middels onze routes en activiteiten! En steun de boswachters, doe mee met Natuurmonumenten en word lid.

Contact

Natuurmonumenten
Eenheid Rotterdam en Nieuwkoop

Juriaan van Leeuwen
Boswachter Communicatie en Beleven

www.natuurmonumenten.nl

Te doen op deze locatie

Bekijk alle activiteiten van deze partner.

Evenementen op deze locatie

Een overzicht van de eerstvolgende evenementen op deze locatie.