Midden-Delfland is een ideaal vertrekpunt om al fietsend de regio te ontdekken. Kies voor een verblijf in één van de heerlijke, rustige vakantiehuisjes, campings of B&B’s en maak vanuit Midden-Delfland mooie thematische dagtochten.

Thematische fietsroutes

Gouden eeuw fietsroute

Laat je meeslepen in het rijke verleden van Nederland in oudhollandse steden aan de randen van Midden-Delfland. Delft is bekend als stad van Vermeer, de bijzondere band met de Oranjes en uiteraard het wereldberoemde delfts blauw. Schiedam heeft een rijke geschiedenis rond jenever en stad nu bekend als producent van gin. En Maassluis heeft een prachtig verleden als stad van de sleepvaart.

Waterroute

De Hoek van Zuid-Holland is bij uitstek de regio om deze waterrijke provincie per fiets te ontdekken. Het vele omliggende water biedt al eeuwen welvaart, maar ook bedreigingen. De strijd tegen het water beleef je bij het sluitstuk van de Deltawerken; de Maeslantkering. Deze stormvloedkering ligt aan de Nieuwe Waterweg, één van de drukst bevaren wateren ter wereld. Deze toegangspoort tot de Rotterdamse Haven kent maar liefst 80.000 scheepsbewegingen per jaar. Alles hierover ontdek je in het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis. De uitgestrekte polders en sloten in Midden Delfland zijn een Hollandse oase van rust. Beleef de kassen in Westland vanaf de fiets en geniet van de stalletjes langs de weg.

Streekproducten route

Deze fietsroute door vijf verschillende gemeenten (Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Westland) neemt je mee naar de leukste plekjes in het gebied. Trotse producenten en leveranciers laten je kennismaken met bijzondere streekproducten. Je leert niet alleen wat het gebied te bieden heeft, je ervaart en proeft ook direct hoe afwisselend en veelzijdig deze hoek van Zuid-Holland is.

Pontjes route

Fiets en vaar door de Hoek van Zuid-Holland en laat je verrassen door de Vijf Pontjesroute. Met 68 fietskilometers en 10 vaarkilometers ontdek je de schoonheid van deze waterrijke Hoek.

De RET Fast Ferry neemt je vanuit Hoek van Holland mee naar de Rotterdamse haven. Hiervandaan fiets je over de Maasvlakte richting de mooie Oostvoornse en Brielse meren. Stop onderweg bij het informatiecentrum Futureland en leer alles over de Tweede Maasvlakte. Steek het Brielse meer over met het fiets voetveer om vervolgens koers te zetten naar Rozenburg voor pont nummer 3. Geniet tijdens de oversteek van één van de drukst bevaren wateren ter wereld, de Nieuwe Waterweg. Eenmaal aan de overkant fiets je door het historisch Maassluis richting de groene polders en het recreatiegebied van Midden Delfland. Deze polders kenmerken zich door karakteristieke pontjes.

Langs de randen van Midden-Delfland

Fiets om Midden-Delfland heen en bewonder één van de oudste poldergebieden van Zuid-Holland. Voor veel bezoekers een verrassende ontdekking dat er naast alle drukte ook de stilte van de stad op te zoeken is. Het landschap is gevarieerd. Het is een open veenweidegebied, afgewisseld met recreatiegebieden, pittoreske en oerhollandse dorpjes en weilanden vol grazende koeien.

Volg de fietsroute en laat je verrassen door de diversiteit langs de randen van Midden-Delfland.

Cittaslow reportage:

Meer weten over de regio?

Wil je meer informatie over de omliggende steden, klik dan op één van de onderstaande links naar de toeristische websites van onze buren:

Delft

Schiedam

Westland

Hoek van Holland

Maassluis

Vlaardingen

————————–

Met de e-bike op stap?
Bekijk hier de route.

————————–

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.