‘De zomer speelt in Midden-Delfland’ was enkele jaren de titel van de cultuuragenda. En inderdaad ieder zomerweekeinde was er wel een concert, expositie, festival, excursie of ander evenement in en rond het mooie Midden-Delfland. Maar nu hebben we te maken met Corona. Geen Midden-Delfland Dag, geen Schippop en Home Town Festival. Ook geen Stoelendansconcerten van het Delft Chamber Music Festival. Zelfs geen ‘Montmartre’ op het plein in Den Hoorn. Is er dan deze zomer niks te beleven in Midden-Delfland, of juist wel?

Minder evenementen kan ook gelegenheid bieden om die andere kant – misschien wel de ware kant – van Midden-Delfland te ontdekken en beleven. Ruimte, rust, stilte, verwondering. En wat betekent dit voor hoe we Midden-Delfland en onze vrije tijd beleven?

Maak je eigen Midden-Delfland evenement

Je kunt in Midden-Delfland ook gewoon je eigen ‘dorpen- en polder-evenement’ maken. Stap op de fiets en trek onvoorbereid en onbevangen het gebied in. Ga ontdekken! Het waait vaak in ons landje, dus kies eerst een richting met zoveel mogelijk tegenwind. Dan heb je op weg naar huis het voordeel van het windje in de rug. Kijk waar de wind je wijst en laat je onderweg verrassen en verwonderen door wat je tegenkomt …

Een boer die aan het sloten is, wordt vergezeld door een grote groep ooievaars. Met de bagger op kant, krijgen de ooievaars een culinaire maaltijd opgediend door de boer. Blijf even staan en geniet mee van dit ‘smakelijke’ schouwspel. Geniet natuurlijk ook zelf op een van de vele terrassen van koffie met een taartje of een heerlijke streeklunch.

Weer verder en ontmoet aan de Schouwkade in de Duifpolder een meer dan menshoog bronzen beeld van de schilder Johan Barthold Jongkind. Dit beeld is onderdeel van het project ‘Trekvaart in Beeld’ – een kunstproject in wording. Jongkind is het eerste beeld. Er volgen de komende jaren nog meer. Samen vertellen die het verhaal van de historische ‘Trekvaart Delft – Vlaardingen/Maassluis’.

Beeld je eens in hoe Jongkind het landschap zag.

‘Is er op die plek veel veranderd?’

Jongkind © Flip van der Eijk 2019

Een beetje hulp

Zoek je toch een beetje hulp en houvast? De gebiedskaarten van de Midden-Delfland Vereniging, zoals ‘Stilte naast de Stad’ en ’40 Ommetjes in Midden-Delfland’, helpen je verder. Ze zijn te vinden bij bijna iedere uitspanning in Midden-Delfland. En bij het Bezoekerscentrum Midden-Delfland, op de Levende Buitenplaats Hodenpijl, halverwege Den Hoorn en Schipluiden. Je kunt natuurlijk ook kijken op deze website van PUUUR Midden-Delfland. Of ga even langs bij de antiekhandelaar in Schipluiden (iedere middag open) voor een persoonlijke tip en een goed verhaal.

‘Pret!, leisure en landschap’

‘De hedendaagse drang om te moeten genieten levert meer stress op dan geluk’. Stelling uit proefschrift van S. Nieuwenhuis, Universiteit van Amsterdam.

Bovenstaande stelling staat op de binnenflap van het boek ‘Pret!, leisure en landschap’ van Tracy Metz (1954). De van oorsprong Amerikaanse, schrijft voor NRC en De Groene Amsterdammer en publiceert regelmatig boeken over architectuur, stedenbouw en landschap. ‘Pret!’, in 2002 (!) uitgegeven bij Nai Uitgevers, laat de gevolgen zien van de vrijetijdsindustrie voor hoe steden en platteland zich ontwikkelen. In het boek zijn ook twee beeldessays opgenomen van de fotografen Janine Schrijver en Otto Snoek. Beide bijdragen geven een treffend beeld van het plezier en genieten van mensen en ook van alle ‘bij- en restproducten’. Herkenbaar, ook voor Midden-Delfland.

Rust © Flip van der Eijk 2020

Genieten van de rust en het gewone

Het meest bijzonder is vaak de natuur, de kunst en erfgoed die informeel en onopvallend is. Dat geldt ook in Midden-Delfland. ‘Niet overal hoeft een bordje bij!’ Hans Renes, historisch-geograaf van de Universiteit van Utrecht zegt daarover het volgende. ‘Erfgoed geeft kwaliteit aan de omgeving en daarmee aan ons bestaan. Dilemma daarbij is dat marketing dan bijna altijd de legitimatie wordt voor behoud. Het informele en terloopse zal het in de vrijtijdseconomie dan afleggen. Alleen wat commercieel interessant is, blijft behouden.’ Hierin ligt dan een uitdaging voor de ondernemers in Midden-Delfland. Wat kunnen we de bezoekers van Midden-Delfland bieden om juist de unieke eigenheid te laten beleven, met voldoende ruimte voor elkaar? Ruimte – letterlijk en figuurlijk – waarin de bezoekers zich gast voelen, de bewoners, ondernemers en boeren gastvrijheid bieden. Ruimte voor elkaar waarin de boeren hun werk kunnen doen – lees hierover op deze site ook de blog van Jaqueline van Staalduinen: ‘Te hooi en te gras’. Ruimte voor elkaar die past bij Midden-Delfland: ‘Zo zijn onze manieren’

Midden-Delfland is een open landschap, ingeklemd tussen de steden. Als je vanuit de polder om je heen kijkt, zie je overal aan de horizon de contouren van steden, havens en glastuinbouw. Ik noem dat zelf de ’trouwe wachters’ van ons gebied. Je kunt je bijna niet voorstellen dat op zo’n kleine afstand het verschil tussen rust en stilte van de polder en drukte en geluiden van de stad zo groot is. Een contrast dat zich natuurlijk ook doorzet in Midden-Delfland zelf. ‘Het is hier niet altijd stil en rustig!’ Er zijn de eigen geluiden van het gebied: de boeren aan het werk, de winkels en bedrijven in de dorpen, het verkeer. De ‘georganiseerde’ geluiden van evenementen; van de dance muziek van ‘Home Town’ tot de harmonie bij de dorpsfeesten. En de geluiden van de bezoekers en eigen inwoners die recreëren en genieten van Midden-Delfland. De fietsers en wandelaars, de motorrijders en de bonte verscheidenheid aan recreanten op en in het water. Allemaal hebben ze hun eigen manier van genieten. Allemaal hebben ze hun eigen geluid. Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt en elkaar de vrijheid en ruimte gunt om te genieten, kan er heel veel samen in Midden-Delfland. En ‘s-avonds keert altijd de rust weer terug.

En drukte kennen we ook in Midden-Delfland. Interessante vraag: ‘Wat is drukte en hoe beleef je dat?’ Veel mensen brengt ook gezelligheid en sfeer. En even verderop geniet je weer van de rust. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Maasland. Een mooi dorp, vooral de ‘s-Heerenstraat met zijn fraaie geveltjes. En een interessante geschiedenis, verbonden aan de Ridderlijke Duitsche Orde. Met je bezoek zorg je vanzelf voor spreiding van bezoekers. Zo doen we samen aan ons eigen ‘crowd management’. Aan de Dorpsstraat in Schipluiden is het vaak ‘druk’. Eeuwen terug toen het vervoer over water ging en de trekvaart zijn vaste lijndienst voer was Schipluiden al de plek met winkels, ambachtslieden en herbergen. Met een bedrijvigheid van belang. Dat is nu nog steeds. Maar dan met de vele fietsen en plezierbootjes die dezelfde ophaalbrug gebruiken. Je begrijpt: dat moet om de beurt en de brugwachter is daar de ‘baas’. Met wat verdraagzaamheid is het het er altijd een gezellige wirwar van alles en iedereen. Tekenend is de bijna eindeloze rij voor het ijs van De Vergulde Valk. Met de kasteleins Leo en Rob in hun eigen, onverstoorbare tempo. Een tempo dat sinds mijn jonge jaren, toen we daar met vrienden ons biertje dronken, niet is veranderd. En blijkbaar is er niemand die zich daarover druk maakt. Toen niet en nu niet. Waarom zou je? Het is mooi weer en je bent in Midden-Delfland!

Zoals altijd gaat het om balans in het leven, om geven en nemen en elkaar wat gunnen. Als de evenementen weer mogen, gewoon komen en genieten natuurlijk. Maar sta ook eens ‘stil’ bij de rust en het gewone. Als afsluiting een citaat uit het boek van Tracy Metz.

‘Pret is overal, dan is er ook een markt voor rust en stilte.’

Boer © Flip van der Eijk 2018
avatar

Flip van der Eijk

Geboren en opgegroeid in Schipluiden. Zoon van een vee-rijder en een tuindersdochter. Bezig met initiatieven die landschap, kunst, erfgoed en voedsel met elkaar verbinden.