Het recreatiegebied Zuidplas van het Kraaiennest tussen Schipluiden en De Lier wordt omgevormd tot een heuse vogelplas, waar grutto’s en andere weidevogels bij terugkeer uit Afrika veilig kunnen rusten en aansterken in voorbereiding op het broedseizoen. 

Zuidplas wordt vogelplas

Naast een ondiep eiland in het midden van de plas voor de grutto’s wordt er ook een oeverzwaluwwand aan de westoever van de plas aangelegd. Deze wand imiteert een steile zandwand waarin deze zwaluwen nestgangen graven. ‘Zulke zandwanden worden steeds schaarser, maar oeverzwaluwen maken goed gebruik van deze kunstmatige wanden’ aldus John Kleijweg van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland, bedenker van de vogelplas. In de plas komen ook een aantal drijvende eilandjes waarop visdiefjes kunnen broeden. Het Hoogheemraadschap van Delfland is eigenaar van de plas. Hoogheemraad Marcel Belt: “Weidevogels hebben het moeilijk. Dit bijzondere project draagt bij aan biodiversiteitsherstel en daarmee aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Ik ben ontzettend trots dat wij er met zoveel partijen in samenwerken. Een nieuwe parel in het bijzonder provinciaal Landschap Midden-Delfland. Ik kan niet wachten tot de eerste grutto’s hun weg naar de plas hebben gevonden.”

vogelplas kraaiennest Midden-Delfland
Vogelplas Kraaiennest 2011. Foto credits: Henk Groenendaal via Middendelfland.net

Ook rondom de plas wordt komende winter meer habitat gecreëerd voor vogels. Op de plek waar de populierenrij stond is een herplantingsplan gestart. Boswachter Lisa van Staatsbosbeheer Hof van Delfland vertelt erover en ging langs bij de Zuidplas.

Herplantingsplan van de Zuidplas

De verwachting is dat in april 2021 de werkzaamheden zijn afgerond. Het verwijderen van de populieren is in overleg met de Midden-Delfland vereniging, KNNV en Bomenstichting besloten.

Zo luidde de berichtgeving ongeveer drie maanden geleden. Ik, Boswachter Lisa, loop nu over het Klinckaertpad en zie al de enorme vooruitgang die is geboekt. De populieren zijn vlot en zonder incidenten verwijderd; het gebied is gereed voor de herplant. De aanblik van het pad oogt nu nog kaal voor ieder die de overhangende populieren gewend waren. Gelukkig is dit tijdelijk! Het herplanten vindt plaats van december 2020 tot maart 2021. Zodra de beplanting staat, is het een kwestie van geduld voor de bomen manshoog staan.

Bomenkathedraal en een fruitbomenweide

Ik kom graag in het Kraaiennest, het stukje groen tussen de kassen biedt een bijzonder contrast en ik kan erg genieten van de variatie aan vogels en eenden. Half in gedachten loop ik verder en probeer ik mij voor te stellen hoe dit pad er over een paar jaar uit ziet. Mijn collega “boswachter beheer” heeft al vol enthousiasme het herplantingsplan uitgelegd. Verschillende Latijnse namen passeren de revue en ik vraag of het ook “in normaal Nederlands” kan. “Een fruitbomenweide bestaande uit appel-, peren,- en pruimenbomen” licht hij toe, kijk dat draagt bij aan de verbeelding! Ik fantaseer al over de lente en de zoete geur die in de lucht hangt, het gezoem van bijen en de prachtige kleur van de bloesems. Ik reageer enthousiast, dit klinkt als een mooie vervanging van de populierenlaan. Het fruit mag geplukt worden en omdat de bomen niet hoog worden zijn er geen nadelige effecten voor de toekomstige “Gruttoplas”.

Vervolgens begint mijn collega over een bomenkathedraal met zilveresdoorn, witte abeel, zomerlinde en iep. Wacht, een wat? “Bomenkathedraal” – ook wel een “groene kathedraal” – is voor mij een nieuwe term. Ik start met Googelen en kom erachter dat in Flevoland een van de bekendere groene kathedralen van Nederland te vinden is. Dit was een kunstproject waarbij de plattegrond van de kathedraal van Reims op ware grootte is nagebootst door aanplant van populieren. Dat idee zal dus ook worden toegepast in het Kraaiennest, maar dan met andere soorten.

Mijn gedachten keren weer terug naar het heden en ik loop verder met een frisse blik. Ik voel mij enthousiast en nieuwsgierig naar de nieuwe aanplant; het rood/oranje van de esdoorns moet gaan afsteken tegen het wit/grijs van de abelen, een waar kleurenspektakel. De zoete geur van de fruitbomen en het gezoem van het insectenleven. Het lijkt mij prachtig. Voor nu is het nog even geduld, eerst gaan wij hard aan de slag met herplanten, daarna is het een kwestie van herinneringen maken in dit prachtige stukje natuur tussen de kassen.

Zuidplas Midden-Delfland
De Zuidplas. Foto credits: John Kleijweg via Middendelfland.net

Feiten op een rij

Een fruitboomweide en bomenkathedralen vertellen je natuurlijk niet veel over wat er nu precies terugkomt voor wat is weg gehaald. In totaal worden er 5000 stuks nieuwe bomen en struiken aangeplant bestaande uit 19 verschillende soorten; 282 laanbomen, 392 struik en 4326 aanplant met een hoogte van 80-120 cm. Al deze boom en struiken worden verdeeld over het Kraaiennest en gaan ook de gaten van eerdere werkzaamheden opvullen. Het herplanten zal plaatsvinden tussen december 2020 en maart 2021. In verband met corona zal een feestelijke aftrap later in het seizoen plaatsvinden. Wij hopen dat het tegen die tijd uiteraard gevierd kan worden.

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het team? Volg dan Staatsbosbeheer Hof van Delfland op Facebook of volg lisa_boswachter op Instagram. Heb je vragen? Dan kun je een mail sturen naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl

Headerfoto: Henk Groenendaal van Middendelfland.net

avatar

Boswachter Lisa

Lisa Wassenaar is boswachter Publiek van Staatsbosbeheer Hof van Delfland.