Wees welkom in Midden-Delfland! Het Midden-Delflandgebied is een open veenweidegebied tussen de steden Delft, Rotterdam en Den Haag in. Het is een grote, groene oase van rust.

Midden-Delfland biedt rust en ruimte

Midden-Delfland is het landschap van ‘koe in de wei, grutto in de lucht’. Het is uitgeroepen tot Bijzonder Provinciaal Landschap. Hier vind je trotse boeren die dagelijks hun dieren verzorgen en het land bewerken. Iedereen die van de natuur houdt is van harte welkom om hier te komen ontspannen, recreëren, overnachten, vergaderen in het groen, genieten van het erfgoed, de cultuur en de pittoreske dorpskernen. Dit alles gaat goed samen met het proeven van de mooiste streekproducten die in Midden-Delfland met veel passie gemaakt worden.

vaart met kale knotwilgen en blauwe lucht met witte wolken en reflectie in de wolken in Midden-Delfland
foto: Danny Taheij

Beleef het landschap 

Fietsen

De polders en de plassen zijn, in combinatie met de vaarten en de oude dorpskernen, een perfect landschap voor de liefhebbers van recreatie in de natuur. Midden-Delfland is een stiltegebied, is hartstikke groen en er is volop ruimte. Je kunt hier jaarrond heel goed wandelen of fietsen. Langs de weilanden, over de dijken en door historische dorpskernen. Er zijn tal van leuke fietsroutes uitgestippeld. Stap onderweg ook van je fiets af. Om bijvoorbeeld in een streekproductenwinkel heerlijke producten te kopen of om ergens op een mooi terras te ontspannen.

Start hier met fietsen

Wandelen

Voor de liefhebber van wandelen is dit buitengebied een gewilde plek om te ontspannen. Loop over de boerenwandelpaden, langs de sloten en geniet van het uitzicht over het boerenlandschap met de koeien, de vogels en in de verte een molen. Er is voor elke type wandelaar een geschikte wandelroute te vinden in Midden-Delfland. Zo kan je kiezen voor een ommetje, een dagtocht of een meerdaagse wandeling.

Bekijk hier de diverse wandelroutes

Varen

Varen in het waterrijke Midden-Delfland belooft een ontspannende of sportieve dag op het water met een ultiem gevoel van vrijheid. Misschien is de pracht van dit mooie gebied wel het beste te beleven vanaf het water. De flora en fauna en het uitzicht op de polders komen goed tot hun recht. Bovendien is er een vaarroutenetwerk voor kano’s, sloepen en kleine kajuitboten.

Bekijk hier het aanbod

BOEREN EN NATUUR

De 55 boeren in Midden-Delfland zijn dagelijks met heel veel passie aan het werk om goede en gezonde voeding te produceren. De boeren in Midden-Delfland spelen ook een belangrijke rol in het agrarisch natuurbeheer. Bijvoorbeeld voor het weidevogelbeheer. Zo is Roel van Hoeve Landlust bezig met het bieden van een fijne broedplek voor weidevogels. Elk jaar weer zijn er Grutto’s, Kievieten, Scholeksters en andere weidevogels te vinden. Met een speciale ‘Plasdras’ houden ze een stuk weiland onder water, zodat de weidevogels daar extra voedsel kunnen vinden.

Lees meer over de natuur

CULTUUR

De bijzondere cultuurhistorische waarden van Midden-Delfland zijn van groot belang voor de profilering van het Midden-Delfland gebied in de metropoolregio en voor recreatie en toerisme in het gebied. Midden-Delfland heeft een rijke historie en zit vol met karakteristieke en verrassende dorpskernen. Zo is ’t Woudt het allerkleinste dorp van Nederland en kent Schipluiden een prachtige geschiedenis. Ontdek hoe kunst en cultuur onderdeel zijn van het leven en het landschap in Midden-Delfland.

Ontdek de cultuur

OVERNACHTEN

Wil je weg van de drukte en verblijf je graag ergens waar je kunt ontspannen? Midden-Delfland is bij uitstek een plek waar je dit kunt doen. Je kan hier overnachten in een B&B, bij een camping of in eigen vakantiehuisje. Vind jouw rust middenin de natuur, tussen de koeien en de polders.

Boek hier je verblijf

Proef de streek

STREEKPRODUCTEN

Midden-Delfland kan je niet alleen beleven, maar ook proeven. Er zijn tal van streekproducten te vinden in de vele boerderijwinkels. Ontdekt de lekkerste kaas, zuivel, vlees, eieren, groenten of fruit. Je hoeft niet zelf op zoek naar deze winkels, want wij vertellen je waar je ze kunt vinden. Een bezoek aan een streekproductenwinkel is al een bezoek waard aan dit hele fijne buitengebied, want alles is hier PUUUR natuur en met veel passie gemaakt door de producent. 

Bekijk hier het overzicht van streekproducten

ETEN & DRINKEN

Het landschap van Midden-Delfland kan je ook proeven in de restaurants. Er zijn verschillende eetgelegenheden om te genieten van verse streekproducten. Stap even van je fiets af voor wat ontspanning op een prachtig terras aan het water of reserveer een tafel voor twee om de passie van het vakmanschap te proeven.

Ontdek hier de leukste restaurants

CITTASLOW

Cittaslow is een wereldwijd netwerk van gemeenten dat zich sterk maakt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Midden-Delfland was de eerste Nederlandse gemeente die zich bij het netwerk aansloot. Inmiddels zijn er tien, verspreid over het hele land. Cittaslow is het wereldwijde netwerk van gemeenten dat zich sterk maakt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Cittaslow Midden-Delfland koestert het authentieke en stimuleert de vooruitgang die wordt bereikt door innovatieve technieken. Cittaslow maakt mensen bewust en inspireert hen. Midden-Delfland past uitstekend in dit concept, duurzaamheid en kwaliteit staan immers hoog in het vaandel van de gemeente en haar ondernemers. Ambacht, traditie, respect voor de natuur en innovatie zijn daarbij belangrijk.

BIJZONDER PROVINCIAAL LANDSCHAP

‘Bijzonder Provinciaal landschap’ is een status die door de provincie is toegekend. Het is een relatief nieuwe status en Midden-Delfland was het eerste gebied in Nederland dat voor die status in aanmerking kwam. Het geeft het belang aan van het open en groen houden van dit waardevolle agrarisch veenweidelandschap tussen de steden. Het onderstreept ook de bijzondere landschappelijke kwaliteit van het gebied en de energie in het gebied om die kwaliteit te beschermen en te ontwikkelen.

foto: Danny Taheij
Meer info over het bijzonder provinciaal landschap

JE BENT WELKOM

Iedereen is welkom in Midden-Delfland. 

Via onze website, Facebook en Instagram kun je inspiratie opdoen voor je toekomstige bezoek aan het Midden-Delfland!