Stiltegebied! Wat is dat?

Midden tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Hoek van Holland en het Westland ligt een oase van groen. Dit een landschap met een bijzondere status: het is het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. Daarnaast is het ook nog eens een ‘stiltegebied’. Tijd om eens uit te leggen wat dat allemaal betekent.

Bijzonder Provinciaal Landschap

‘Bijzonder Provinciaal landschap’ is een status die door de provincie is toegekend. Het is een relatief nieuwe status en Midden-Delfland was het eerste gebied in Nederland dat voor die status in aanmerking kwam. Het geeft het belang aan van het open en groen houden van dit waardevolle agrarisch veenweidelandschap tussen de steden. Het onderstreept ook de bijzondere landschappelijke kwaliteit van het gebied en de energie in het gebied om die kwaliteit te beschermen en te ontwikkelen.

bron: Stephen van Es, gemeente Maassluis

Stiltegebied

En daarnaast is Midden-Delfland ook nog een ‘stiltegebied’. Ook daarvan is er maar een beperkt aantal in Nederland. En middenin de Randstad is het al helemaal bijzonder.

Veel stiltegebieden in Nederland vallen samen met (beschermde) natuurgebieden. Ruim de helft daarvan ligt in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Een stiltegebied is een gebied waar je vooral natuurlijke geluiden hoort. Het is dus niet zo dat er helemaal geen geluid is. Liefst zijn er alleen geluiden die horen bij de plek. Denk bijvoorbeeld aan een trekker van een boer of melkmachines in een gebied met melkveehouderij. Het doel is dat er geen geluiden zijn die harder zijn dan 40 decibel. Dat is het geluidsniveau van een zingende vogel!

Wat betekent dit voor jou?

Er wordt in Midden-Delfland heel hard gewerkt om het gebied bijzonder en stil te houden. O.a. de gemeente, boeren, natuur- en landschapsverenigingen werken samen om dat voor elkaar te krijgen. Voor jou betekent het dat Midden-Delfland een gebied is waar je de rust en stilte kunt vinden. Letterlijk!

Het open en groene cultuurlandschap is daarmee een heerlijke plek om te recreëren. Met je hoofd in de wind en de zon, is het hier heerlijk fietsen, wandelen, varen of van een terrasje genieten.

En natuurlijk doen we het ook voor onszelf! Ook wijzelf zijn dol op ons groene, open en stille landschap.

Stilte naast de Stad kaart

Wil je het gebied beter leren kennen, vraag dan bij de Midden-Delfland Vereniging de Stilte naast de Stad kaart op of download de online versie.

Bekijk hier de Stilte naast de Stad kaart

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.