Het is je vast al opgevallen. Wij (van PUUUR Midden-Delfland) zien het als onze missie om jullie (die drukke stedelingen) te helpen ontspannen als je zo nu en dan even weg wil uit de stadse drukte. Wat wij te bieden hebben is namelijk heel eenvoudig samen te vatten: rust en ruimte.

Met deze 6 zalige zomerroutes bieden we je ultieme onthaasting.

Route 1: Ommetje Oostland

Hofleverancier van mooie routes in Midden-Delfland is de Midden-Delfland Vereniging. Hun liefde voor het gebied vertaalt zich in de wens om jou het gebied zo goed mogelijk te laten ontdekken. Dat hoeft niet altijd met een lange wandeling en kan juist ook heel fijn met een ‘Ommetje’. Daarvan zijn er inmiddels 50!

Ten oosten van de A13 ligt gebied dat ook tot het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland behoort. In de folder ’50 ommetjes’ van de Midden-Delfland Vereniging vind je in het gebied bij de Ackerdijkse Plassen zo’n 6 ommetjes die los te wandelen zijn. Je kunt ze ook aan elkaar te rijgen tot een langere wandeling.

In de handige folder (die ook online beschikbaar is) vind je een overzichtskaart met alle ‘Ommetjes’. De routebeschrijvingen en kaarten van de verschillende routes is te download als PDF via de website van de Midden-Delfland Vereniging.

Ommetjes van de Midden-Delfland Vereniging

Route 2: Langs de randen van Midden-Delfland

Het cultuurhistorische veenweidelandschap van Midden-Delfland is eeuwenoud. De structuur wordt onderhouden door de ca. 50 boeren die actief zijn in het gebied. En aan de randen van het landschap liggen de steden. In deze fietsroute nemen we je mee langs de randen van Midden-Delfland.

Ondanks dat veel stedelingen er pal naast wonen, kennen ze Midden-Delfland soms niet. Het is een verrassing dat zo dicht bij de steden zoveel rust en ruimte te vinden is. Je ziet in Midden-Delfland letterlijk een horizon. De route ‘Langs de randen van Midden-Delfland’ neemt je mee door verschillende polders, langs oerhollandse dorpjes afgewisseld met uitgestrekte weilanden met grazende koeien, kabbelende vaarten en heel veel rust.

Langs de randen van Midden-Delfland

Route 3: Wandelen over Buitenplaats De Tempel

Ook Natuurmonumenten is fan van het Midden-Delfland gebied. Ze werken er samen met boeren aan het beheer van de natuur. Recent hebben ze Buitenplaats De Tempel in hun beheer gekregen en zijn ze dit landgoed aan het ontwikkelen als een poort tot Midden-Delfland. De buitenplaats zelf is prachtig om te ontdekken.

Je ontdekt op Buitenplaats De Tempel eeuwenoude lanen met vergezichten en romantische, slingerende paden. Je wandelt langs de stinsencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis met naastgelegen boomgaard. Ben je benieuwd naar dit prachtige gebied, klik dan hieronder voor de wandelroute.

Wandelroute Buitenplaats de Tempel

Route 4: Tomatensoepfietsroute

Midden-Delfland is niet alleen een mooie en stille plek om te vertoeven, het is ook een landschap waar voedsel geproduceerd wordt. Op deze route nemen we je mee langs enkele van die producenten die vol trots en vakmanschap dagelijks bezig zijn om ons wat lekkers voor te zetten. Fiets je mee?

Ja, je hoort het goed: we ’tomatensoepfietsen’. Aan het einde van deze fietsroute die we samen met onze partner Fietsen voor m’n eten hebben ontwikkeld, heb je alles in huis om een heerlijke tomatensoep te maken. Met ingrediënten van dichtbij en de voldoening dat je ze zelf bij elkaar hebt gefietst. Je fietst deze route het best tussen maart en oktober, omdat sommige streekproducten niet jaarrond voorhanden zijn. Je vindt de tomatensoepfietsroute hieronder.

Tomatensoepfiets route

Route 5: Veerpontjeswandeling

Het heerlijke van Midden-Delfland is dat er zoveel water is. Het biedt in de zomer niet alleen verkoeling, het geeft ook gelijk een vakantiegevoel. Wij hebben een leuke ‘veerpontjeswandeling’ voor je gemaakt, want op het water wordt dat vakantiegevoel alleen maar sterker.

Deze niet al te lange wandeling (10 km) is heerlijk voor een zomerse dag. Je start op de parkeerplaats van Brasserie Vlietzicht en wandelt via de Zouteveense polder naar veerpont De Trekschuit. Hier is het handen uit de mouwen om jezelf naar de overkant te zwengelen. Via de Duifpolder en Commandeurspolder kom je uit bij het tweede pontje op de route: veerpont De Kwakel. Voor 1 euro (contant) brengt de schipper je naar de noordzijde van de Broekpolder, waar je het rondje afmaakt. Een leuke tussenstop is het terras van Eetcafé ’t Jachthuis, middenin de Foppenplas.

Veerpontjeswandeling Midden-Delfland

Route 6: Historische wandeling door Schipluiden

Wist je dat er in Schipluiden ooit een kasteel heeft gestaan. En niet zo’n kleintje ook. Deze wandeling neemt je mee langs de plek waar Kasteel Keenenburg gestaan heeft en langs tal van andere historisch plekken.

Deze wandelroute is slechts 2 kilometer lang en start en eindigt bij Museum Het Tramstation. Het is een fijne wandeling om meer te weten te komen over de geschiedenis van Schipluiden. De route neemt je mee tot net buiten de bebouwde kom, langs de Vlaardingsekade en de Keenenburgweg. Zoals het in het buitenland ook zo leuk is om onbekende plaatsen te leren kennen, heeft Schipluiden je ook veel te vertellen. En aan het einde van de wandeling is een terrasje nooit ver weg. Je kunt de folder (pdf) van de historische wandeling Schipluiden downloaden.

Historische wandeling Schipluiden
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.