PUUUR Midden-Delfland nodigt Marleen Verbeek uit om de tentoonstelling Levend Landschap te bezoeken en de bijbehorende fietsroute door Midden-Delfland te fietsen. Waarom Marleen? Marleen heeft al veel van de wereld gezien en sinds 2020 bekijkt ze haar eigen regio goed en deelt graag alle mooie plekjes van Zuid-Holland! Marleen werd gelijk enthousiast van onze uitnodiging. Je leest haar hele verslag hieronder.

Een tentoonstelling + een fietstocht!

De tentoonstelling Levend Landschap is te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam. Op een prachtige manier zijn de historische schilderijen gecombineerd met moderne 3-dimensionale kunst. De vier thema’s Aarde, Vuur, Lucht en Water zijn de leidraad van de verschillende zalen.

In samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Midden-Delfland Vereniging, het Cultuurplatform Midden-Delfland en PUUUR Midden-Delfland is een speciale fietsroute (33 km) gemaakt die de tentoonstelling Levend Landschap verbindt aan het landschap van Midden-Delfland. Daarmee wordt de link gelegd tussen het landschap van toen en van nu. Je komt langs mooie plekjes in Schiedam, Midden-Delfland en Vlaardingen. 

Genieten in Zuid-Holland

Voor PUUUR Midden-Delfland ging ik, Marleen, op pad om te vertellen over de tentoonstelling Levend Landschap. Ik ben Marleen Verbeek en ik blog op Instagram over @genieteninzuidholland, waar ik de mooiste plekjes deel van de provincie Zuid-Holland. Nu ben ik op pad gegaan in Midden-Delfland en bezoek ik het Stedelijk Museum Schiedam.

Je kunt het bezoek aan het museum en de fietstocht (33 kilometer) op één dag doen, maar omdat de fietsroute langs vele bezienswaardigheden en leuke plekjes komt, is het ook aan te raden om het te verdelen over twee dagen. Op die manier kun je echt Genieten in Zuid-Holland, en dat willen we natuurlijk!

Stedelijk Museum Schiedam

Wat een indrukwekkende ontvangstruimte heeft dit museum. Het is zeer hoog, met ossenrood houtwerk en een oude preekstoel die direct de aandacht trekt. Het ontvangst is heel vriendelijk en ik krijg bij de balie informatie en de fietsroute.

De tentoonstelling Levend Landschap

De tentoonstelling Levend Landschap is t/m 6 november 2022 te zien. Onder levend Landschap wordt het steeds veranderende landschap bedoeld. Het landschap verandert door de natuur, het weer en in ieder seizoen weer. Vroeger speelden het afgraven van turf een grote rol bij de verandering van het landschap. Maar tegenwoordig speelt de verstedelijking een rol in die verandering van de omgeving.

Het leuke en verrassende van de tentoonstelling is dat er een geweldige combinatie is gemaakt tussen de historische kunstwerken van schilders van toen en de moderne 3-dimensionale kunst van tegenwoordig. Bij de moderne kunst wordt ook gebruik gemaakt van beweging, waardoor je de kunst echt beleefd. Iedere zaal van de tentoonstelling heeft een eigen thema met de elementen Lucht, Water, Vuur en Aarde.

Digitale landschappen

Op de zolder van het museum is de tentoonstelling Digitale landschappen te bewonderen. Deze ruimte is gecombineerd met wapperende doeken en een prachtig digitaal beeld van een landschap dat langzaam verandert. De hele ruimte geeft je een ontspannen gevoel, bijna zen. Prachtig tot stand gekomen met minimale middelen in de ruimte.

Panorama Schiedam

In de kelder van het museum is een tentoonstelling te zien over Panorama Schiedam. Opnieuw een 3-dimensionale tentoonstelling waar je een schat aan verhalen, objecten, mensen en gebouwen vindt die gaan over de stad Schiedam. Voor kinderen is er hier ook een aparte speurtocht te doen: De Schatgravers.

De fietstocht van Levend Landschap

In het Stedelijk Museum Schiedam hebben we een fietsroute met knooppunten gekregen en samen met een vriendin ga ik op pad. De route geeft aan 33 kilometer te zijn.

Tip: download de knooppunten app op je telefoon zodat je de knooppunten kan invoeren en makkelijk kan volgen.

Wij zijn bij knooppunt 79 begonnen en komen eerst langs diverse molens in Schiedam. Een ervan is De Babbersmolen die uit 1710 stamt. We fietsen langs de historische panden van Schiedam en zijn blij verrast door de sfeer. Het leven op en langs het water kenmerkt zich hier.

Overschie

Na de Spaanse Polder (punt B) komt de groene omgeving ons weer tegemoet. Overschie is een stadsdeel van Rotterdam, maar heeft een geheel eigen karakter. In dit deel sieren de authentieke huisjes met rood/witte luiken de weg langs het water. Hier kun je ook Museum Oud-Overschie bezoeken, waar de geschiedenis van het dorp getoond wordt.

De Tempel en Nieuw Rhodenrijs

Tussen knooppunt 70 en 80 liggen Buitenplaatsen De Tempel en Nieuw Rhodenrijs. De twee laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam. Het landhuis is groot en wit en kijkt uit over de Schie. Er is een koetshuis, theekoepel en een beeldentuin met 20 beelden. Een leuke plek om zeker nog een keer langer terug te komen.

Door de polders van Midden-Delfland

Bij Restaurant de Zweth nemen we wat foto’s. Dit is een restaurant met een Michelinster, dat gelegen is aan het water en gehuisvest is in een gebouw met een historische klokgevel. Een stukje verderop steken we de Schie over en zwaaien even naar de kerktoren van Delft die we in in de verte zien. Maar wij vervolgen ons pad in Midden-Delfland. Het gebied is zoals je verwacht. De vele uitgestrekte weilanden met koeien en schapen en de boerenlucht die langs sommige boerderijen tegemoetkomt. Heerlijk, we zijn in de polder!

Pondje en Veerdienst de Kwakel

Op de route moet je ook over water. Met het pondje kun je jezelf naar de overkant van het water trekken. Verderop pak je Veerdienst De Kwakel. Dit is een veerpond waar je je fiets mee kunt nemen. Let wel op, deze veerdienst is niet het hele jaar open. In april en oktober vaart veerpont De Kwakel alleen in het weekend en vanaf 1 mei t/m eind september vaart de pont dagelijks vanaf 11:00 uur tot 17:50 uur.

Broekpolder

De Broekpolder is een zeer afwisselend en prachtig natuurgebied, met water, vlonders, bos en waar je zelfs een kudde Schotse Hooglanders tegen kunt komen tijdens je wandeling. In dit gebied vind je onder andere een uitkijktoren en het Klauterwoud voor kinderen. Leuk om hier nog een keer terug te komen.

Het Hof en Oranjepark

We fietsen verder langs de rand van ’t Hofpark (Oranjepark). Daar vind je vier banken met kleurrijke taferelen gemaakt van mozaïek. Erg indrukwekkend!

Vijfsluizen

We stoppen bij het volgende punt, Vijfsluizen. Je kan hier de oude sluis bewonderen die vroeger dienstdeed in de geschiedenis van de poldervaart.

Eindpunt

Eenmaal teruggekomen bij het begin, willen wij op het terras nog even nagenieten van deze gezellige dag en prachtige fietstocht door Midden-Delfland. Wat is deze regio in Zuid-Holland toch mooi!

Bedankt Marleen voor jouw verslag van je bezoek aan de tentoonstelling Levend Landschap en het fietsen van de route door Midden-Delfland!

Het Levend Landschap ook beleven?

Wil je net zo’n leuke dag meemaken als Marleen, ga dan ook op pad en plan je bezoek aan de tentoonstelling en de fietsroute. Een papieren versie van de fietsroute is verkrijgbaar in het Stedelijk Museum Schiedam of hier te downloaden.

kaart met fietsroute door Midden-Delfland behorende bij de tentoonstelling Levend Landschap in het Stedelijk Museum Schiedam zomer 2022

Naar het Stedelijk Museum Schiedam
avatar

Marleen Verbeek

Ik ben Marleen Verbeek en ik geef Reistips voor families op www.world-upsidedown.com. Op de website en op Instagram blog ik ook over @genieteninzuidholland, waar ik de mooiste plekjes deel van de provincie Zuid-Holland.