Wie ben ik?

Ik ben Arnold van Adrichem. Op mijn boerderij hebben we 60 koeien en zo’n 20 stuks jongvee, allemaal van het ras Montbeliarde. Ruim 20 jaar geleden ben ik samen met andere boeren in Midden-Delfland gaan nadenken over hoe we op een andere manier konden boeren. Midden-Delfland is immers, door zijn omvang, niet heel geschikt voor grote boerderijen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ander verdienmodel, want als je als boer minder melk produceert, wil je er nog steeds wel van kunnen leven. We kwamen uit op kringloopboeren en korte ketens. Door in onze directe omgeving onze melk te verkopen tegen een eerlijke prijs, zijn we duurzaam en laten we zien dat we van belang zijn voor de stad. Zelf zeg ik vaak: “De beste stad-land verbinding is nog steeds een fles melk uit Midden-Delfland op tafel in de stad”.

delflandshof flessen zuivel boerenlandzuivel hoeve bouwlust melk karnemelk yoghurt vla

Coöperatie

Zo’n 7 jaar geleden zijn we de coöperatie Delflandshof gestart. Daarin zitten 5 boeren uit Midden-Delfland: Kees van Mil (Schipluiden), Gertjan Hooijmans (Schipluiden), Simon van der Kooij (Maasland), Peter de Vette (Maasland) en ikzelf. Het vraagstuk dat we gezamenlijk op wilden lossen was: als een ‘gewone’ boer jaarlijks 1 miljoen liter melk levert aan FrieslandCampina en wij produceren slechts de helft, hoe komen we daar dan van rond. Wat is het verdienmodel? Ons antwoord: we verkopen onze melk dichtbij huis. Om Midden-Delfland heen wonen ruim 2 miljoen mensen. Je hoeft daar niet eens ver voor te rijden. Wat als we hen nu eens voorzien van onze prachtige melk en andere zuivel.

Footprint

De boeren van Delflandshof maken zich druk om de footprint van hun werkzaamheden. Alle boeren van Delflandshof zijn zogenaamde ‘kringloopboeren’. Die zijn actief bezig met het sluiten van hun kringloop. Daarvoor houden we 7 criteria in de gaten, die ervoor zorgen dat we geen ….

De korte keten is één van die factoren die bijdraagt aan het verkleinen van onze footprint. Onze melk gaat niet het halve land door voordat het in de winkel staat. Het wordt vanaf onze boerderij verwerkt in een klein zuivellokaal in Midden-Delfland en gaat vandaar uit rechtstreeks naar onze klanten in de regio. Dat vinden wij een prachtige manier van een stad-land relatie. Zo laten we op een hele mooie manier zien wat we aan elkaar kunnen bieden.

Verantwoordelijk voelen voor elkaar

De mensen uit de steden om Midden-Delfland heen gaan er geloof ik vanuit dat de boeren er altijd wel zullen zijn. De manier waarop wij echter werken is niet eenvoudig: we willen geen schaalvergroting (meer koeien e.d) en we willen ook niet uitgeknepen worden door de supermarkten. We hebben een goede prijs nodig voor het product dat we maken. Op die manier kunnen de boeren verder. We geloven dat het dan ook belangrijk is dat de stad zich mede verantwoordelijk voelt voor de regio. Onze rol is, naast het beheer van het landschap, het leveren van natuurlijke producten die bijdragen aan de gezonde voeding van onze buren.

Onze producten

Delflandshof werkt met dagverse melk. Die wordt ’s ochtends geproduceerd door onze koeien. Vervolgens gaat die naar het zuivellokaal in Maasland en rond het middaguur zit het in de fles. Daarna moet de melk afkoelen, dus die kan niet dezelfde dag nog naar de winkels.

Onze melk is helemaal natuurlijk: we halen er niets uit en we voegen er niets aan toe. De melk is ook anders in de verschillende seizoenen: in de winter zit er meer vet in en in de zomer meer eiwit.

We leveren dus een product dat niet alleen lekkerder is, maar ook gezonder. En daar zijn we bijzonder trots op.

Naast boerenmelk maken we  boerenkarnemelk, boerenchocomelk, boerenyoghurt in de smaken naturel, aardbei en vanille en boeren vanille vla. Recent hebben we daar boerenkwark en boerenkwark aardbei aan het assortiment toegevoegd.

Verkoop

De boerderij van Arnold van Adrichem heeft geen winkel. Op de website van Delflandshof vind je de verkooppunten in de regio waar de zuivelproducten te koop zijn.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.