Wie ben ik?

Ik ben Bas van den Berg, boer op Hoeve Ackerdijk. Zes jaar geleden ben ik als jonge boer in de maatschap van mijn ouders gestapt, om de boerderij verder te zetten. Oorspronkelijk had ik andere plannen. Ik had politicologie en international relations gestudeerd en had daarnaast ook een lerarenopleiding gedaan. Toen ik 1 jaar voor de klas stond, ben ik me af gaan vragen of dit is wat ik wilde.

Opgegroeid op de boerderij

Ik ben als kind opgegroeid op de boerderij van mijn ouders. Ik heb het lang afgehouden om boer te worden. Dat heeft denk ik ook te maken met het feit dat ik me lang heb afgevraagd ‘hoe ik dan wou willen boeren’. Ik houd van afwisselend werk en heb vrijheid nodig om het op mijn manier te kunnen doen. Daarnaast houd ik van praktisch bezig zijn en wil ik niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn uitgedaagd worden.

Toen mijn ouders op de boerderij een kinderdagverblijf openden en ikzelf ook nadacht over het stichten van een gezin, leek het wel of de puzzelstukjes op hun plek vielen.

Verbinden van stad en land

Het kinderdagverblijf is voor mij een prachtige manier van stad-land met elkaar verbinden. We hebben op die manier als boer ook op een andere manier, dan het leveren van voedsel, een rol voor onze stedelijke omgeving: we brengen kinderen in contact met de natuur en we zijn een werkgever.

Ook spelen we een belangrijke rol in het weidevogelbeheer in Midden-Delfland. Mijn vader, die al bijna 25 jaar biologisch boer is, is daar zeer actief in.

Het doel van de boeren in Midden-Delfland is het open en groene gebied te beheren tussen Delft en Rotterdam. Dat doen we, als biologische boer, op een duurzame manier. De vergoeding die we daarvoor krijgen komt niet uit de ‘wereldmarkt’ van de vergoeding voor onze melk. Daarom richten we ons op de lokale markt: we willen de stedelingen laten zien wat we doen en welke waarde we voor ze hebben. Als de stedeling om zich heen kijkt en het groene en open gebied ziet, is het fijn als hij begrijpt dat wij dat voor hen open en groen houden. Daarmee verbinden wij ons bedrijf met de regio en halen we samen de doelstellingen voor het behoud van de natuur. Als consument bepaal je iedere dag weer met je portemonnaie in wat voor omgeving je wilt wonen. En als je wilt blijven genieten van een fijne omgeving, is het fijn als consument en boer elkaar vinden. Midden-Delfland is een relatief moeilijk gebied om boer te zijn, het is klein. De boer houdt het alleen vol als lokale producten gestimuleerd worden en hun weg vinden naar een consument die lokaal koopt. Zo blijft het cultuurlandschap en de boer behouden.

Zelf kaas maken

Ik vind het zo tof om zelf kaas te maken. Het is echt een ambacht. En het is zo mooi dat we de kazen in 1 dag maken en dat je dan minimaal 2 maanden moet wachten op het product. We maken 1 maal per week kaas. Van 500 liter melk maken we 50 kilogram kaas. De rest van onze biologische melk verkopen we aan FrieslandCampina.

Onze producten

Bij Hoeve Ackerdijk verkopen we onze kazen vanaf de boerderij. We maken Goudse gepasteuriseerde kaas in de smaken jong, belegen en oud.

Verkoop

Hoeve Ackerdijk heeft geen winkel waar je dagelijks kunt kopen. Wil je op de hoogte blijven van de verkoop, meld je dan aan voor de nieuwsbrief op hun site.

Adres: Rotterdamseweg 223, Schipluiden

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.