Wie zijn wij?

Ik ben Jeroen van der Kooij. Je kunt bij Hoeve Rust-hoff terecht voor eerlijke, biologische zuivel en rundvlees. In 1990 hebben we in het kader van de reconstructie Midden-Delfland, de huidige locatie betrokken. In 1998 hebben mijn vrouw Gusta en ik, het bedrijf van mijn ouders overgenomen. Het was een gangbaar bedrijf met ongeveer 30 ha grasland. In 2008 zijn we biologisch gecertificeerd en is de oppervlakte grasland uitgebreid tot 90 ha op dit moment. Hiervan is 60 ha van Natuurmonumenten. 20 Hectare van onszelf is ook omgezet naar natuurland, zodat we kunnen spreken van een natuurboerderij.

We begonnen gangbaar en strooiden veel kunstmest. Binnen drie jaar waren alle weidevogels weg. We hadden een hoge melkproductie, maar iets begon te schuren: we kochten veel voer aan, terwijl we een overschot aan gras hadden. Het is een proces geweest: we hebben eerst veel onderzoek gedaan naar mineralen voordat we in 2008 biologisch zijn geworden. Vanaf dat moment aten de koeien alleen nog maar gras. We moesten toen wel op zoek naar een ander type koe. Dat zijn de blaarkoppen geworden, een mooi, oer-Hollands ras dat het goed doet op natuurlijk grasland. Ze zijn ongelofelijk dwars, maar we zijn gek op ze. We hebben zo’n 160 dieren: 60 melkkoeien, 40 stuks vrouwelijk jongvee en 60 ossen tussen de 0 en 3,5 jaar.

Boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-hoff in Midden-Delfland met zijn koeien blaarkoppen in het weiland

Onze koeien

Onze koeien hebben een vrij leven met veel ruimte. In het weideseizoen bepalen ze zelf of ze binnen of buiten willen zijn en wanneer ze gemolken willen worden. Ze eten wat de natuur schaft: het gras en de kruiden die op het land groeien, met soms wat geplette granen en gedroogde kruiden als extraatje. Ze worden niet via hun voedsel tot een hoge productie gedwongen. De melkproductie is ongeveer 5000 liter per koe per jaar, dat is niet heel hoog. Het zijn wel driedubbel-doel-koeien: ze zijn zowel geschikt als melk- en vleeskoe en de huiden worden gelooid om er bijvoorbeeld tassen van te maken.

Onze ossen zijn op onze boerderij geboren. Ze krijgen de tijd en ruimte om te groeien tot ze rijp zijn voor de slacht. Op een biologische boerderij als de onze duurt dat gemiddeld 2,5 tot 3 jaar. Ze lopen, zodra het land het toelaat, in het natuurgebied rondom de boerderij. Ze mogen in de winter in de potstal verblijven. Soms bestaat het strooisel in de stallen uit riet, soms uit oude grasbalen: lekker circulair!

Elke keer dat een dier hier weggaat, doet het pijn. Als dat gevoel er niet meer is, dan stoppen we. De dood hoort niet bij het leven. Maar we kunnen echt genieten van de lol die de dieren hier hebben.

Rentmeesters

Met respect zorgen voor wat ons is toevertrouwd: dat is de rode draad die door ons leven loopt. Vanuit ons geloof vinden wij dat we als rentmeesters goed met de schepping om moeten gaan. Op onze boerderij doen we dat niet alleen voor onze koeien en het land, maar ook voor weidevogels, bijen en andere insecten. Onze aanpak is niet altijd de makkelijkste, maar het levert wel het beste: voldoening van ons werk en mooie biologische producten. Ik ben het meest trots op het complete plaatje van onze boerderij. Ook het contact met de consument vind ik erg leuk. Twee jaar geleden hebben we een boerderijwinkel geopend. Mensen uit de buurt kunnen hier ons zuivel en vlees kopen. Ook verkopen we producten van collega’s uit de omgeving. Gezonde voeding is zo belangrijk. Mijn vrouw en ik eten dagelijks onze eigen yoghurt en vla. Je merkt dat je daar zoveel meer energie van krijgt dan van supermarktproducten. Naast de verkoop in onze winkel, leveren we aan Rechtstreex in Rotterdam. Vanaf daar gaan onze producten naar Den Haag, Zoetermeer, Leiden en Dordrecht. Dat raakt steeds meer in trek. Verder hebben een coöperatie opgericht hier in midden Delfland. Daar zijn wij als enige biologische veehouders bij betrokken.

Waarom Caring Farmers?

We hebben behoefte aan het uitwisselen van kennis met gelijkgestemden. Dat kan bij Caring Farmers. Het moet anders: we moeten stoppen met industrieën en goed zorgen voor de wereld, de dieren en de natuur. Op onze boerderij gaan we voor puur natuur: geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen preventieve antibiotica. De mest van onze biologische koeien bevordert zowel bodemleven, vruchtbaarheid als biodiversiteit. We willen de weidevogels alle ruimte geven en daarom maaien en weiden we niet waar de vogels nestelen. Ook niet als we daardoor even moeten wachten met het maaien van gras. We pachten grond van Natuurmonumenten. In het voorjaar kijken we samen met hen waar de koeien en ossen wél kunnen grazen. En waar we eventueel kunnen maaien, uiteraard als er geen weidevogels aanwezig zijn.

Hoe verder?

In de toekomst willen we een gesloten systeem hebben hier op de boerderij. We willen dan alles zelf verwerken en ervoor zorgen dat er geen dieren jonger dan 2,5 jaar van het erf gaan. Alles wat geboren wordt, hier zelf op laten groeien. De kalfjes hebben het nu naar hun zin, dat is aan ze te zien. We zijn groot voorstanders van kalf bij de koe en willen daar goed onderzoek naar gaan doen. Je bent nooit klaar met ontwikkelen en voor elke uitdaging is een oplossing. Zo hebben we er altijd in gestaan, anders weren we niet gekomen waar we nu zijn.

Het zijn rumoerige tijden: in Nederland en over de hele wereld worden zekerheden afgebroken. We hebben totaal geen zorgen over de toekomst alhoewel we niet weten hoe het bedrijf zich zal kunnen ontwikkelen. Maar ons rotsvaste vertrouwen komt voort uit ons geloof.

Onze producten

Je kunt bij ons terecht voor eerlijke, biologische zuivel en rundvlees. Direct van onze eigen Blaarkoppen.

Vlees

Hoeve Rust-hoff biedt vleespakketten aan met een variatie aan eerste kwaliteit biologisch rundvlees. Je kunt kiezen uit diverse pakketten. Vlees van Hoeve Rust-hoff wordt door onze slager gevacumeerd en snel diepgevroren, zodat de kwaliteit optimaal behouden blijft.

Dagverse zuivel

Ook voor dagverse zuivel kan je bij ons terecht. Rauwe melk, direct uit de melktank, of gepasteuriseerde producten zoals yoghurt, vanillevla, karnemelk en kefir.

 

(bovenstaande tekst is op basis van interview door Caring Farmers)

Verkoop

De producten van Hoeve Rust-hoff zijn te koop in hun boerderijwinkel die geopend is op woensdagochtend (van 9.30-12.00 uur), vrijdagmiddag (van 16.00-17.00 uur) en op zaterdag (van 10.00-15.00 uur).

Adres: Broekpolderweg 3 in Maasland.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.