Wie zijn wij?

Wij zijn John en Nelly van Winden en wij hebben samen met onze kinderen een melkveebedrijf met daarnaast een zuivelverwerkingstak: de Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. In 1999 hebben we de boerderij van John’s vader overgenomen en in 2000 zijn we begonnen met het verwerken van onze eigen melk. John is opgegroeid op de boerderij en wist als kind al dat hij boer wilde worden. Het melken van de koeien en het bezig zijn op het land is zijn grote passie. Nelly is opgegroeid in de Zuidbuurt in Vlaardingen, ook op een boerenbedrijf. Ook zij voelt zich erg thuis op de boerderij. Momenteel lopen er 65 melkkoeien op ons bedrijf en beheren we ongeveer 36 hectare land.

zuivel van Kaas- en zuivelboerderij van Winden liggen in een rieten mandje op ee tafel met een rood wit geruiten tafelkleed in Midden-Delfland kaas zuivel streekproduct makers

Logisch boeren

Als melkveehouder zorg je voor de koeien én het land, dit probeer je zo goed mogelijk te doen. Waar hebben de koeien behoefte aan? Waar heeft de bodem behoefte aan? Dit monitoren wij continu, tijdens het werk maar soms gaan we er ook speciaal voor op pad. Zo strooien we geen kalk op ons land maar vulkanisch gesteentemeel. Dit kan de bodem veel beter benutten en uiteindelijk wordt daar dus ook hoger kwalitatief voer van gemaakt voor onze koeien. Daarnaast gebruiken we een speciale kunstmest variant waarbij de stoffen langzaam vrijkomen en de bodem dit dus ook beter kan benutten.

Onze filosofie hierachter noemen wij altijd ‘logisch boeren’. Dit is iets anders dan biologisch boeren waarbij de boer aan allerlei keurmerken en eisen moet voldoen. John is wel lid van een werkgroep met allemaal biologische boeren. Daar halen we veel kennis vandaan en dat proberen we op onze eigen manier te integreren in onze bedrijfsvoering.

De zuivelverwerking

Op onze boerderij maken wij al onze zuivelproducten en de kaas zelf. Nelly maakt samen met haar dochter Thara de kaas en ze richt zich op het draaiende houden van de winkel. John maakt de zuivel, zoals de yoghurt, de kwark en de karnemelk. Dit wordt allemaal gemaakt in de bereidingsruimte achter de boerderijwinkel. De karnemelk maken we nog op de ouderwetse manier met een karnton die 60 jaar oud is. We zuren de melk dus niet aan zoals in de fabriek gebeurt, maar we karnen de melk, scheppen de boter er vanaf en vervolgens tappen we de karnemelk af. Ook het pasteuriseren hebben we in eigen hand, net als het maken van de yoghurt, vla en kwark.

In onze boerderijwinkel kunnen we alles naar behoefte aftappen. We hebben verschillende koeltanks waar we karnemelk, gepasteuriseerde melk, rauwe melk en yoghurt uit kunnen aftappen. Klanten nemen hun eigen flessen of emmers mee en deze worden dan ter plekke afgevuld. Op jaarbasis verwerken we ongeveer 300.000 liter melk.

Meer dan een winkel

Door de jaren heen zijn wij erachter gekomen dat wij niet alleen een winkel zijn, maar ook gewoon een plek waar mensen graag naar toe komen. Even tot rust komen, naar de koeien kijken en de boerenlucht ‘opsnuiven’. We durven haast wel te zeggen dat wij een begrip zijn in Midden-Delfland en omstreken. Er zijn klanten die al 10 tot 15 jaar lang, iedere week bij ons langs komen om allerlei spullen te kopen. Omdat we midden in de Randstad zitten, hebben wij klanten van allerlei verschillende achtergronden: Nederlandse, Marokkaanse of Poolse mensen staan allemaal naast elkaar in onze winkel. Dat is ook graag wat wij willen uitstralen, iedereen is welkom en met iedereen maken we graag een praatje.

Onze producten

In onze winkel hebben we een groot assortiment aan streekproducten: onze eigen boerenkaas, melk, yoghurt, karnemelk, boter, kwark en vla. We verkopen ook ons eigen rundvlees.

Daarnaast verkopen we veel andere heerlijke streekproducten zoals honing, mosterd, jam en nog veel meer. Kom gerust een keertje langs tijdens onze openingstijden of kijk eens op onze website.

Boerderijwinkel

In de boerderijwinkel van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden zijn alle producten te koop. De openingstijden van de winkel zijn te vinden via deze link.

Adres: Gaagweg 36 in Schipluiden.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.