Wie ben ik?

Mijn naam is Peter de Vette en ik ben in 2015 gestart als jonge boer op de boerderij van mijn ouders: Hoeve Bouwlust. Ik wist als kind al dat ik boer wilde worden, maar ik wist gewoon niet hoe dat zou lukken. Onze boerderij is 200 jaar oud en ik zag hoe moeilijk en druk mijn ouders het hadden. Ik zag ook hoe moeilijk zij het hadden om een gewone boterham te verdienen. Mijn ouders hebben me aangemoedigd om eerst elders te gaan kijken. Na een studie elektrotechniek heb ik o.a. bij Lely gewerkt (van de melkrobots). Ik heb in die tijd veel gezien en geleerd en heb toen de knoop doorgehakt om boer te worden.

Hoeve Bouwlust - koeien

Techniek combineren met boerenbedrijf

In de tijd dat ik bij Lely werkte kwam ik bij veel verschillende boeren die moderne technieken inzetten op hun boerenbedrijf. Dat maakte voor mij echt het verschil. Als het op zo’n manier kan, dan leek het me wel interessant. Zonder techniek levert een melkveehouderij gewoon niet genoeg op voor de uren die je erin steekt. Dat was ook waarom mijn vader was gestopt met melken. Zij hadden de keuze gemaakt om met de boerderij richting recreatie te gaan (we hebben o.a. een camping achter de boerderij). Met de inzet van technologie leek een combinatie mogelijk en werd het voor mij interessant om in te stappen.

Terug naar hoe het was en meer…

Mijn opa, mijn vader en mijn andere voorouders hebben altijd koeien gemolken op Hoeve Bouwlust. Wij hebben dat, nadat ik was ingestapt, langzaam weer opgebouwd. We zijn begonnen met het melken van 3 koeien. Die melk verwerkten we tot boerenijs. Inmiddels hebben we nu zo’n 20 koeien.

Spannend was wel hoe en waar ik een afzetmarkt kon vinden. Op een gegeven moment gingen de koeien namelijk meer produceren dan we nodig hadden voor het ijs. Bij FrieslandCampina moet je je inkopen in de coöperatie en die hadden in 2015 geen ruimte voor nieuwe leden. Via de gemeente Rotterdam werd ik uitgenodigd voor een project over ‘Korte Ketens’. De vraag van de gemeente was of en hoe wij producten zouden kunnen leveren aan consumenten in Rotterdam. Daar kwam ik twee andere boeren uit Midden-Delfland tegen (Arnold van Adrichem en Gertjan Hooijmans). Die bleken met dezelfde vraag rond te lopen. We zijn gaan samenwerken en hebben de coöperatie Delflandshof opgericht. Daarin helpen we elkaar met apparatuur, een plek om te verwerken en acquisitie. Inmiddels gaat 95% van onze rauwe A2-melk naar Delflandshof en 5% gebruiken we voor het maken van ons boerenlandijs.

Boerenlandijs

Al ons ijs wordt gemaakt van boerenlandmelk. We gebruiken verse melk van onze eigen koeien. Dat smaakt echt anders dan veel ijs dat gemaakt wordt van poedermelk. De melk die we gebruiken wordt niet afgeroomd en daardoor smaakt ons ijs ook extra romig. Sommige mensen noemen het ook wel slagroommelk.

Wij vinden het belangrijk dat de ingediënten van ons ijs zo puur mogelijk zijn. In de zomer verkopen we bij de streekproductenwinkel van Hoeve Bouwlust vooral veel schepijs. In de zomer maken we 1 á 2 keer ijs per week. In de rest van het jaar maken we 1 maal in de 3 weken ijs.

Onze producten

In de boerenlandwinkel van Hoeve Bouwlust verkopen we een heel breed assortiment aan streekproducten. Deze zijn van onze eigen coöperatie Delflandshof en van andere boeren in Midden-Delfland (en de regio). Je vind er zuivel, vlees, vruchtensappen, meel, lang houdbare levensmiddelen en leuke lokale cadeauartikelen.

Boederijwinkel

In de boerenlandwinkel van Hoeve Bouwlust is een heel breed assortiment aan streekproducten te koop. De openingstijden van de winkel zijn te vinden via deze link.

Adres: Oostgaag 31 in Maasland.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.