Wie zijn wij?

Ik ben Roel van Buuren en samen met mijn vrouw Femke runnen we Boerderij Landlust. Op onze boerderij hebben we 50 koeien, 249 graaskippen en 10 schapen. Na een studie Bedrijfskunde en Agribusiness in Dronten ben ik in 2015 begonnen als boer op de boerderij van mijn opa in Maasland. Ik wist eigenlijk altijd al dat ik boer wilde worden, maar wist niet hoe dat zou kunnen.

Boer Roel van Buuren in een weiland tussen zijn roodbruine Jersey koeien

Wat voor boer wil ik zijn?

Na 8 zomers bij een boer in Denemarken te hebben gewerkt, heb ik de knoop doorgehakt om te gaan boeren op de boerderij van mijn opa. Om het rendabel te krijgen was het idee om fors aan schaalvergroting te doen. Toen die plannen er lagen dacht ik: ‘dit is niet hoe ik het wil’. Met die schaalvergroting werd ik een slaaf van de bank, had ik geen idee waar mijn producten naartoe gingen en had ik totaal geen contact met onze klanten. Ik ben vervolgens bij zo’n 25 boeren in Nederland gaan kijken die ook op een andere manier werken. Dat leverde interessante ideeën op voor onze eigen boerderij:

  • Zo doen we o.a. aan stripgrazen (de koeien krijgen om de 12 uur een nieuw stukje land om gras van te eten),
  • doen we aan voorjaarskalveren (waarbij de koeien, het meest natuurlijk, in het voorjaar kalfjes krijgen),
  • liggen onze koeien op stro waardoor je stro-rijke vast mest krijgt (wat weer goed is voor de weidevogels),
  • laten we de horens groeien bij onze koeien. De horens zijn niet alleen prachtig, ze zijn ook de mineralenopslag, de speekselopslag en het koelmechanisme van de koe
  • en werken we niet met chemische producten.

Onze filosofie: de natuur heeft niet voor niks bepaalde dingen bedacht. Door op deze manier te werken willen we voorkomen dat we de binding met de natuur kwijtraken. Door de natuur te gebruiken zorgen we ervoor dat bijvoorbeeld het gras en daarmee ook onze koeien minder kwetsbaar zijn.

Verdienmodel

Als boer ben ik zeer betrokken en zeer actief in het weidevogelbeheer in Midden-Delfland. Daarbij krijg je een vergoeding als je later in het seizoen pas voor de eerste keer gaat maaien. Daarmee is er ruimte voor de weidevogels om veilig te broeden, terwijl je als boer wel een mindere kwaliteit gras hebt. Die schadevergoeding compenseert echter niet al je schade. Je doet bovendien zoveel meer dan alleen later maaien. Ik zou het wel mooi vinden als we meer naar een beloningsmodel gaan, dan het hebben over een schadevergoeding. Een CEO van een groot bedrijf krijgt toch ook een beloning als hij het goed doet.

Jersey koeien en graaskippen

Onze koeien zijn van het Jersey ras. Ook dat is een bewuste keuze. Het is een kleinere koe die reuze efficiënt is; ze eten alleen gras en zetten dat om in melk. Het zijn ook leuke en nieuwsgierige beesten. Vanaf 2,5 maand gaan de kalfjes mee naar buiten en leren ze gelijk hoe het stripgrazen werkt. Ze laten me weten wanneer ik vergeet om de draad te verzetten, zo slim zijn ze!

De graaskippen die we hebben volgen de koeien. Nadat de koeien een stuk gras kaalgevreten hebben, gaan de kippen erachter aan. Ze halen de mest los en pikken het dode gras eruit. Daarmee verbeteren ze de grasmat. En ze leggen ook nog eens eieren. Hoe mooi is dat.

Contact met klanten

We vinden het superleuk dat mensen onze boerderij bezoeken. Als ze er voor het eerst zijn, dan geven we eigenlijk altijd een kleine rondleiding. We laten ze dan zien waar alle dieren te vinden zijn en vertellen hoe we werken en waarom. Wij leren ook weer wat onze klanten willen weten en waar ze naar op zoek zijn. Dit is een mooie manier om een band op te bouwen. We proberen onze klanten ook mee te geven dat het waardevol is om geld uit te geven aan goede en voedzame producten. Als je 5 euro uitgeeft aan een koffie bij Starbucks, geef dan ook je geld uit aan producten die voedzaam zijn . Eten gaat in onze ogen om ‘voeden’ en niet om ‘vullen’.

Onze producten

Op Boerderij Landlust kun je terecht voor rauwe melk, kaas, vlees, eieren en lokale streekproducten zoals lokaal bier, meel en jam.

De kaas wordt door een kaasmaker gemaakt met de melk van onze koeien. Daarnaast maken we zelf karnemelk en boter.

Het vlees komt van de 2 koeien die we per maand slachten. We verkopen echt alles (van kop tot kont). Veel mensen komen niet alleen voor de meer reguliere stukken vlees, maar bijvoorbeeld ook de lever is gewild.

En dan natuurlijk de eieren van onze graaskippen.

Boerderijwinkel

De producten van Boerderij Landlust zijn te koop in de boerderijwinkel die geopend is op woensdag en zaterdag van 8.30-12.30 uur.

Adres: Oostgaag 25a in Maasland.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.