Kwaliteit van leven in Midden-Delfland

Wil je een goed bewaard geheim horen? Voormalig burgemeester van Midden-Delfland Arnoud Rodenburg deelt het geheim graag met je: 

“Het zou zomaar Midden-Delfland kunnen blijken te zijn. Een groene parel in de hectiek van de Randstad. Tussen de Havenstad Rotterdam en Regeringscentrum Den Haag, tussen de historische stad Delft en het innovatieve tuindersgebied Westland ligt deze groene long.”

Slow living

Midden-Delfland, je geniet er van de rust en tegelijkertijd ook van de kracht van de boerenbedrijven. Die met innovatieve bedrijfsvoering zorgen voor goed dierenwelzijn en verzorgde rijke landschappen. Waar de koe nog in de wei te vinden is.

Het is niet zonder reden dat Midden-Delfland in 2008 aansloot bij Cittaslow. Een internationale beweging van gemeenten die kwaliteit van leven tot prioriteit verklaarden. Landschappen van hoge kwaliteit, fijne gastvrijheid en iedere dag met elkaar aan de slag om het leven gebieden als Midden-Delfland beter te maken. Bewustzijn van de kwaliteiten en die behouden, daar draait het om.

voormalig burgemeester midden-delfland arnoud rodenburg varen boot trambrug schipluiden

Uniek door verhalen

Wat Midden-Delfland nog mooier maakt, is dat er op iedere plek wel een verhaal te vertellen is. Denk aan het glooiend landschap dat nog oorspronkelijke vormen heeft uit de tijd dat de zee nog in en uit stroomde in dit gebied. Dat Den Hoorn een soort van nog aan zee lag. Vlietlanden zijn zo uniek, omdat deze behoren tot de laatste oorspronkelijke laagveengebieden in Nederland. Het DNA van het gebied wordt herkenbaar, ook in de verhalen over de boeren, de ondernemer en de inwoners van Midden-Delfland.

Wandelen, fietsen of varen

Als je wandelt kun je zo de boerenpaden op. Door de polders. Je ervaart de weidsheid van het oer-Hollands polderlandschap. Als je gaat fietsen, dan geniet je van de mooie uitzichten. Je maakt kennis met onze dorpen. Maasland, Schipluiden, Den Hoorn, ‘t Woudt en de Zweth. Ze zijn allemaal verbonden door een mooi netwerk van fietspaden. Ga je varen? Dan ervaar je Midden-Delfland vanaf de vaarten die gelegen zijn op de oorspronkelijke hoogte van het landschap. De koeien lopen in de veenweide. Polders die lager liggen dan de vaarten. Zo bijzonder.

Een bijzonder landschap

De omgeving van de steden en de Rotterdamse haven is ver weg aan de horizon. De stilte is dichtbij. Je bent in het groene hart van de metropoolregio. Je kunt kennismaken met de boerenbedrijven die het voorbeeld zijn voor de Nederlandse landbouw. Kringlooplandbouw is hier al 15 jaar de praktijk. Sinds 2018 heeft het gebied ook de status van Bijzonder Provinciaal Landschap. Een bijzondere waardering voor ons gebied. Het beschermen waard, zoals vastgelegd in de Natuurwet. En je zult het met me eens zijn. Dat is niets te veel gezegd.

Voel je welkom in Midden-Delfland. Geniet met volle teugen en je komt vast en zeker weer een keer terug.

Meer ontdekken over Midden-Delfland?

Benieuwd naar wat dit bijzondere gebied nog meer te bieden heeft? Wij verzamelen de leukste terrassen, speelplekken, boerderijen, wandelingen, vaarmogelijkheden en fietsroutes voor je.

Onthaasten in Midden-Delfland

Midden-Delfland is dichterbij dan je denkt en biedt jou ontzettend veel ontspanning. Het leven gaat hier trager. We laten je graag zien wat er bijzonder is, wat je verrast en wat je hier kan doen tijdens het voorjaar. Kortom: ontdek en onthaast hier!

Kom ook onthaasten
polderlandschap zonsopkomst weiland hek wolken midden-delfland
avatar

Arnoud Rodenburg

Arnoud Rodenburg is oud-burgemeester van Midden-Delfland en vooral groot liefhebber van het groene gebied. Naast zijn tijd op het water, helpt hij bestuurders en managers met het verbreden van hun horizon, het bepalen van hun koers en het aandurven van experimenteren.