Midden-Delfland is dankzij de boeren een prachtig open en groen gebied. En iedere boer heeft wel een mooi verhaal te vertellen. In de reeks ‘Boerenbericht uit Midden-Delfland’ vertellen boeren uit Midden-Delfland wat hun bezighoudt. Dit keer boer Roel van Buuren van Boerderij Landlust uit Maasland.

Boer Roel van Buuren, van Boerderij Landlust heeft zijn zinnen gezet op het maken van een verschil met zijn boerderij. Daarom boert hij biologisch en vindt hij het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het weidevogelbeheer in Midden-Delfland. Hij volgt daarbij zijn hart en het intrinsieke gevoel dat hij dat móet doen, voor hemzelf, voor de aarde en voor zijn kinderen.

Impact maken voor weidevogels

Ik wil dat mijn bijdrage aan de natuur van belang is, dat het impact maakt. Dat is niet eenvoudig. Achter onze boerderij in Midden-Delfland hebben we 30 hectare grasland. Vijf hectare daarvan komt in aanmerking voor een vergoeding als daar weidevogels zitten. Die zitten daar echter niet, die zitten elders op mijn land. Wij bewerken het grasland op een mozaiek-manier. Dat betekent dat het gras bij ons op verschillende stukken land verschillende lengtes heeft, zodat we elk type weidevogel wel een passend soort terrein bieden om te broeden. Omdat we geen kunstmest gebruiken, groeit het gras bij ons langzamer. We doen dit al jaren zo en nu zijn er, deels door inzaaien, deels door de natuur zelf allerlei kruidensoorten tussen het gras te vinden: rode klaver, chicorei, weegbree, pinksterbloem, paardenbloem en wilde peen. Dat maakt dat het gras voedingsrijk is voor mijn koeien en ik ze niet hoef bij te voeren. Deze vorm van landbeheer is niet-intensief. Bij ons komt geen loonwerker die in één keer alles kort maait. We doen dat op verschillende momenten, zodat een loonwerker wel 4-5 keer terug moet komen. Dat is natuurlijk duurder. Daarmee geven de weidevogels, waarvan de meeste nesten nu wel uitgebroed zijn, de kans om een naastgelegen stuk gras op te zoeken als je op een perceel maait.

Boer Roel van Buuren uit Midden-Delfland in zijn grasland met weidevogels en paarse en gele bloemen

Integrale aanpak

Onze manier van werken, kan alleen als je het integraal aanpakt. Dat betekent dat je bemesten, begrazen, maaien, voeding voor de koeien, rust, waterbeheer met eenzelfde gedachte doet. Haal je daar één element tussenuit, dan lukt het niet. Toen ik zeven jaar geleden deze boerderij startte, konden we van alles zelf bepalen. We hebben een ontheffing om bovengronds te bemesten, maar omdat we onze koeien niet veel eiwit voeden, is er ook minder ontwikkeling van ammoniak en stinkt de mest niet. Deze vorm van bemesten helpt ook om de weidevogels te beschermen, omdat de nesten bij deze manier van bemesten minder gevaar lopen. Het duurt even voor het grasland gewend is aan bovengronds bemesten, maar de wortels zitten nu dieper. En als je over dit stuk land uitkijkt zie je volop boterbloemen, paardenbloemen, kruiden, pinksterbloemen en veldzuring.

Onze aanpak werkt

Dat onze manier van beheer werkt voor de weidevogels zie je op kaartjes. In 2018 hadden we maar twee nesten op ons land, nu zijn het er tientallen. Omdat onze manier van werken echter niet past in één van de pakketten van de overheid krijgen we dus nauwelijks subsidie of vergoeding. Het is ook best lastig om de kennis op te doen. Ik zit in verschillende app-groepen met boeren die ook zo werken, maar dat zijn er misschien maar 200 in heel Nederland en dat worden er steeds minder. Ook komen we met een aantal gelijkgestemde boeren in Midden-Delfland 2-3 keer per jaar bij elkaar in een ‘weidevogel café’ en bespreken we met elkaar hoe we werken en wat wel of niet gelukt is. Eigenlijk zou ik best graag een weidevogel cursus op willen zetten, zodat deze kennis zich verspreidt. Op de landbouwschool in Dronten, waar je leert om boer te worden, denk ik niet dat deze kennis voorhanden is.

Trots, maar het kan beter

Het aanslaan van deze manier van werken wordt ook bemoeilijkt, omdat niet alle boeren op dezelfde manier boeren. Niet iedere boer heeft in Midden-Delfland voldoende grond om zijn eigen boerderij heen om zo te werken. Wellicht doet hij dan wel aan weidevogelbeheer, maar elders in een andere polder. Daardoor krijg je allemaal puzzelstukjes en geen aangesloten gebied voor weidevogels. Ook las ik laatst over een nieuw type maaimachine, die het gras niet in plukken bij elkaar pakt en kort maakt, maar die het kort knipt. Dat zou ik best willen proberen, maar hoe betaal je zoiets en waar vind je überhaupt een leverancier. Het zou mooi zijn als er een manier was om zoiets te kunnen testen.

Waar ik erg trots op ben is dat er ook leeuweriken nestelen op mijn land. Die staan namelijk op de rode lijst en zijn met uitsterven bedreigd.

 

Wil je nog meer weten over boer Roel van Buuren? Lees dan het artikel van Rotterdam de Boer Op! over Roel’s 8 punten voor goed weidevogelbeheer.

Lees hier de andere boerenberichten
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.