Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Angela van der Sande

“Ik ben Angela van der Sande-van Marrewijk, geboren in Den Hoorn. Ik groeide op aan de Lookwatering en achter de kassen van mijn vader hadden we een paard en een paar geiten. Mijn vriendin Marian Harteveld woonde op de Woudselaan op de boerderij en samen genoten we van het polderland. Toen ik groter werd, ging ik in Breda studeren en keerde daarna terug naar het mooie Delft. Eerst in een studentenhuis, daarna in een klein huisje aan het Raam en onze 3 kinderen zijn geboren aan de Voorstraat. Maar ik mistte het groene gras en daarom verhuisden we naar de Lookwatering in Delft (het andere stukje). Na een aantal jaren genieten van de boomhut, vuurtjes stoken en een paardje naast ons in het weitje, werd de Harnaschpolder vol gebouwd. Tijd om weer te vertrekken. We hadden al langere tijd plannen om te verhuizen naar het Franse land om daar een camping te runnen. Maar de juiste plek konden we niet vinden. Na vele omzwervingen zijn we uiteindelijk in 2019 terechtgekomen in de Zouteveense Polder, de achtertuin van mijn geboorteplek.

En terwijl ik altijd riep dat er voor toeristen in Midden-Delfland niets te beleven was, ontvangen we nu campinggasten uit de omringende steden, Brabant, Limburg en jawel ook uit het Franse land. En ze zijn allemaal verbaasd over de pracht van dit gebied, over de goede fietspaden, over de vergezichten en over de nabijheid van Rotterdam, Den Haag en Delft. Ze hebben grootse plannen over wat ze allemaal willen gaan bezoeken, maar blijven regelmatig voor hun tentje zitten staren over de mooie groene polder met paarden, koeien, schapen, weidevogels, rondscharrelende kippen en in de verte de skyline van Delft en Rotterdam.

Hoe lang woon je al in Midden-Delfland?

“Ik denk dat ik ongeveer 18 jaar in Den Hoorn heb gewoond, toen een tijdje ergens anders, 25 jaar in Delft en nu alweer 4 jaar in Schipluiden.”

Angela van Buitengoed Ta Fête op een groen bankje bij de vuurplaats op de rand van de camping met hond Guus

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Ik hou enorm van het polderlandschap en ook van de feestjes bij handbal en tennis. Daar liggen mijn roots. En als ik over de Vlaardingse Vaart praat, verschijnt er een lach op mijn gezicht, want de schaatstochten van Delft en Den Hoorn naar Vlaardingen zijn onvergetelijk. En zodra het gaat vriezen, volg ik de berichten van de ijsbaan en laat ik alles vallen om te kunnen schaatsen.

vuurplaats bij Buitengoed Ta Fête met uitzicht over de groene polder van Midden-Delfland en blauwe lucht met witte wolkjes op een zonnige dag

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Tja…, vanaf de vuurplek op ons natuurkampeerterrein kun je genieten van een prachtige ondergaande zon. Maar in het gebied zelf is dat toch de Vlaardingse Vaart, ter hoogte van cafe Vlietzicht. Hier was de pitstop tijdens het schaatsen en vanaf hier kan je de mooie Vlietlanden en het Bommeer op.

Welk tip heb je voor anderen?

“Kijk goed om je heen als je door het gebied fietst of wandelt. Er zijn zoveel mooie plekjes te ontdekken. En breng een bezoek aan de boeren met hun streekproducten, want zij doen zo hard hun best om dit mooie gebied in stand te houden.”

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.