Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Door de ogen van … Aart van Dijk

“Ik ben Aart van Dijk, 70 jaren oud en woonachtig in Vlaardingen-Holy (zuid), samen met mijn vrouw Mattie. Geboren ben ik in Vlaardingen-Ambacht, waar ik na een kleine 2 jaar vertrok naar het Midden-Delflandgebied, omdat mijn vader boer/veehouder werd in de Duifpolder in Maasland, aan de Vlaardingervaart. Daar woonden we met z’n 7-en (vader, moeder, 1 broer en 3 zussen en ik als de jongste in het gezin). Een heerlijke tijd om op te groeien in de natuur, totdat we na ongeveer 12 jaar weer vertrokken naar Vlaardingen, aangezien mijn vader de boerderij verkocht en aan een andere uitdaging begon. Maar, de polder bleef daarna altijd wel trekken.”

foto van Aart van Dijk voor de column Midden-Delfland door de ogen van in de Broekpolder langs de Vlaardingsevaart op de brug over het water in een blauw t-shirt op een zonnige dag in september 2023

Hoe lang woon je al naast Midden-Delfland?

“Ik woon sinds 1966 niet meer in Midden-Delfland, maar in Vlaardingen, ongeveer op 1,5 km van de Vlaardingervaart en de Broekpolder.”

Waarvoor ga jij naar Midden-Delfland?

“Ik ga naar het Midden-Delflandgebied voor de schoonheid van het landschap, de rust van het gebied,dat ingeklemd is tussen de grote steden. De Vlietlanden tussen de Boonervliet, de Vlaardingervaart en de Noordvliet en het Bommeer, waar je o.m. kunt overvaren met een pont in de maanden april t/m oktober. Het is alleen jammer, dat je slechts het vlietland op mag tijdens een excursie van Natuurmonumenten, of als vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Voorts uiteraard het gebied van de Vlaardingervaart in z’n geheel, de dorpsgezichten van Maasland, Schipluiden en ‘t Woudt en ook het gebied rond de Schie en de Broekpolder.”

Wat is je band met Midden-Delfland?

“Mijn band met Midden-Delfland heb ik dus voornamelijk doordat ik er gewoond heb in mijn kindertijd. Maar aangezien de vrije natuur en de wijdsheid van de polders mij bleef trekken, loop en fiets ik vooral de laatste tijd veel in het Midden-Delfland. Dat begon vooral, toen ik als ambtenaar in Vlaardingen vanaf 1996 een 4-daagse werkweek kreeg i.p.v. een vijfdaagse. Ineens een dag meer in de week om wat anders te gaan doen. Dat werd al snel wandelen door heel Nederland, veelal d.m.v. georganiseerde wandeltochten. En vanaf de corona-crisis kwam er voornamelijk ook het wandelen bij in de nabijheid van Vlaardingen, dus ook het hele gebied van Midden-Delfland. Zo werd ik ook lid van de werkgroep Paden van de Midden-Delfland Vereniging en ging ik onder meer wandelroutes in dit gebied controleren/bewandelen. Voorts ging ik ook een route van het Lange Afstands-Wandelpad (Het Grote Rivierenpad en Kustpad 1) onder mijn hoede nemen als markeerder. En ten slotte werd ik ook lid van het Gidsengilde Midden-Delfland.”

foto van Aart van Dijk in een blauw t-shirt met fiets voor de column Midden-Delfland door de ogen van langs de Vlaardingsevaart

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Delfland?

“Er zijn meerdere favoriete plekken, naar mijn mening. Bij voorbeeld waar het pont “De Kwakel” vaart, van de Kwakelweg in Maasland naar het Bommeer aan de kant van de Broekpolder (ook nog Maasland). Maar ook de paden langs de Boonervliet, de Vlaardingervaart, de Schie (met tegenwoordig de Kandelaarbrug), de dorpskernen van Schipluiden en Maasland, de kerkenpaden van Maasland (Doelpad en Dijkpolderpad), de voormalige Trambrug bij Schipluiden. En niet te vergeten De Broekpolder in Vlaardingen en Maasland.”

Welk tip heb je voor anderen?

“Misschien is het wel leuk om b.v. in de maanden mei t/m september eens een pontjes-route te gaan doen, per fiets of wandelend, waarbij de Trekschuit (van de Duifpolder naar de Vlaardingsekade van Schipluiden, of andersom) wordt aangedaan, maar ook het veerpont De Kwakel en misschien ook wel het pontje bij Maassluis en Rozenburg. Ook is er nu een wandelpontje over de Berkelse Zweth bij de A13. Voorts is een fietstocht van Vlaardingen naar Maasland via de Broekpolder en daarna via de Molenweide in Maasland of de Commandeurskade naar het Gaagpad en via Schipluiden langs de vaart weer naar Vlaardingen, ook aan te raden. En zo zijn er nog meer van zulke mogelijkheden. Zie bijvoorbeeld de site van de www.middendelflandvereniging.nl.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.