Van 2 september 2023 tot 2 april 2024 is in Museum Het Tramstation de expositie ‘De melkproductie in Midden-Delfland, van toen to nu’, te zien. 

In deze tentoonstelling in Museum Het Tramstation wordt de zuivelproductie heel breed belicht, van koe tot eindproduct. Reeds in de Middeleeuwen waren de Woudtse boter en de Harnaschkazen beroemd.

Afnemers waren het grafelijk hof, grote kloosters en zelfs steden in de Zuidelijke Nederlanden. Deze internationale belangstelling bestond in de twintigste eeuw nog steeds. De boter van de familie Ammerlaan uit Hodenpijl en Arie van den Berg van de Rijksstraatweg (ook hofleverancier) ging zelfs naar Nederland-Indië.

In de expositie wordt aandacht besteed aan de productie van zuivel op de boerderij. Er zijn hulpmiddelen te zien, zoals een oude kaaspers en karntonnen. Besproken en getoond worden de melkslijters in Den Hoorn en Schipluiden, de boter- en kaashandelaren en de melkvervoerders, zoals Van Adrichem en Van den Berg. Ook de huidige producenten van zuivelproducten in Midden-Delfland krijgen in de tentoonstelling een ruim podium. Zij trekken de lijn door naar de toekomst. De DAF uit 1962, die het laatste melkvervoer in de regio verzorgde, was bij de opening van de tentoonstelling op 1 september betrokken. Een lid van de vijfde generatie van het transportbedrijf Van den Berg (een jonge vrouw) was de chauffeur. Zij leverde enkele melkbussen af. Twee zuivelproducenten uit Midden-Delfland doneerden de kaashapjes. De laatste, nog levende melkslijter Jan van Dijk uit Schipluiden sneed bij de opening de kaas.

De expositie duurt van 2 sept. 2023 – 2 april 2024.

Openingstijden van Museum Het Tramstation:
woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie