Eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland open voor bezoek. Ga mee op excursie door Eendenkooi Het Aalkeetbuiten bij Vlaardingen.

Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

Dit oud-Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: de eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. Boswachter en kooiker Gerard van Winden: “De meeste mensen denken alleen aan een kooi. Maar de eendenkooi is eigenlijk een slim ingericht stukje natuur, om in het wild levende eenden te vangen. En, wist je dat het spreekwoord ‘de pijp uitgaan’ hiervandaan komt?”. Dit en meer wetenswaardigheden ontdek je tijdens de wandeling door de eendenkooi, elke tweede zondag van de maand. Op zondag 10 maart is de eerstvolgende excursie!

De eendenkooi Het Aalkeetbuiten is helemaal in originele staat hersteld. Hier kun je nog zien hoe het er vroeger uitzag en hoe de eenden via vangpijpen gevangen werden. “Bij de eendenkooi hoort een interessant verhaal”, legt van Winden uit. “Met een getraind kooikershondje werden de nieuwsgierige eenden de kooi in gelokt. Hierbij was absolute stilte enorm belangrijk.”

Stukje historie

Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands verschijnsel. Ooit waren er in Nederland zo’n 1.000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien, waarvan 2 in beheer van Natuurmonumenten. In eendenkooi Het Aalkeetbuiten worden excursies gegeven, in eendenkooi Schipluiden worden nog daadwerkelijk eenden gevangen – niet voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek.

Meld je aan!

De gidsen van Natuurmonumenten nemen dit jaar weer bezoekers mee door de eendenkooi. Vooraf boeken hiervoor is nodig. Dit kan via de website van Natuurmonumenten.

Bezoekdata

Excursies naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten vinden plaats op de tweede zondag van de maand:

  • zondag 10 maart (14.00-15.30 uur)
  • zondag 14 april (14.00-15.30 uur)
  • zondag 9 juni (14.00-15.30 uur)
  • zondag 11 augustus (14.00-15.30 uur)
  • zondag 13 oktober (14.00-15.30 uur)

Wil je een keertje mee op pad met de kooiker? Kijk dan in de agenda op www.natuurmonumenten.nl/delfland voor meer informatie, de prijzen en om je aan te melden.

Meer informatie & aanmelden