Expositie ds Antonius Hambrouck

De Dorpskerk in Schipluiden is tot en met 10 september 2022 elke zaterdagmiddag geopend van 13.00-16.00 uur. In de kerk is een kleine tentoonstelling te zien over dominee Hambrouck, die in 1647 met zijn gezin naar Oost-Indië (Batavia) voer.

Ds Hambrouck vertrok vanuit zijn standplaats Schipluiden als VOC-predikant naar Formosa, het huidige Taiwan. Daar zette hij zich in voor de lokale bevolking. Ds. Hambrouck speelde een belangrijke rol als bemiddelaar bij de overgave van Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van de VOC op het eiland. Recent is een gedenkteken onthuld als eerbetoon aan het werk, de heldendaad en opoffering van deze predikant uit Schipluiden.

Ds Hambrouck vertrok op het schip Nieuw Rotterdam, een van de grootste VOC-schepen. In de kerk staat een model van een vergelijkbaar schip, namelijk de Prins Willem. Een dergelijke driemaster stond heel lang op het wapen van Schipluiden. Enige fotopanelen laten herinneringen zien aan ds. Hambrouck in de St. Laurenskerk in Rotterdam, de Dorpskerk van Schipluiden (onder andere het drieluik van kunstenaar Marcel Koeleman) en Fort Zeelandia op Taiwan (Formosa). Bijzonder is een afbeelding van een schilderij met dominee Robertus Junius, een bevriende Delftse predikant, die lange tijd als zendeling op Formosa heeft gewerkt. Hij heeft de predikant van Schipluiden overgehaald om zijn werk op dit Aziatische eiland voort te zetten. Het einde van Hambrouck en zijn gezin was dramatisch vanwege de verovering van Formosa door een Chinese legermacht.

(let op: de expositie is alleen te zien op zaterdagmiddagen tussen 13.00 en 16.00 uur)