Keramiek en schilderijen

Willy Minderhoud

Willy begon in 2011 bij Ingrid van Leeuwen en was direct in de ban van klei. Zo veelzijdig: structuren, vormen, soorten klei en mogelijkheden en zij was niet meer te stoppen. De lessen waren al snel te kort dus ging zij thuis aan de slag en kocht een elektrische- en raku oven.

Zij maakt gebruiks- sierobjecten en zo dun mogelijk wat eigenlijk uit zuinigheid is ontstaan. Door mee te doen aan een Kunstroute wordt zij uitgedaagd om meer vanuit haar gevoel te werken en legt zich niet toe op één richting. Ze probeert verschillende technieken uit en verbetert deze.

Willy werkt voornamelijk met plakken klei uit de hand gerold. Porselein waar je heel fragiel mee kunt werken, maar deze wil het meest vervormen en heeft veel aandacht nodig tijdens het maakproces. Draaiklei WB04048 wat op porselein lijkt maar wat makkelijker te bewerken is. Rakuklei 474, omdat op het laatste moment gekozen kan worden welke 2e stook techniek te gebruiken. Alle werken worden de 1e keer tot 940 graden elektrisch gestookt, de 2e (glazuur) stookt elektrisch tot 1040 graden of Raku-techniek op gas tot ca 1000 graden.

Sinds 2018 is Willy aangesloten bij SMK, organisator van het “MontMartrePlein”, “Pop-Up Atelier” en de “Tentuinstelling” voor en met kunstenaars uit de regio.

 

Lida van der Sar

Schilderen is voor Lida een voortdurende en inspirerende dialoog met het doek, de verf en materie. Materialen, gebeurtenissen, landschappen en indrukken die op haar pad komen geven haar inspiratie. Laag voor laag worden de schilderijen opgebouwd met acryl en olieverf in combinatie met materialen zoals wierookbrokken, lood, zand, papier, koper, zilver- en bladgoud. Ze mengt ook zelf verf van natuurlijke pigmenten. De doorleefde huid draagt bij aan de uitstraling van het schilderij.

Het scheppingsproces wordt beheerst door een constante opeenvolging van schilderen en overschilderen, toevoegen en wegnemen, nuanceren, accentueren en intensiveren. Er zijn veelal figuratieve elementen te zien zijn in haar werk zoals menselijke gezichten, lichaamsdelen en landschappen. Je moet het werk als beschouwer echter wel zelf invullen en je kan daarbij je fantasie laten gaan. Lida’s schilderijen zijn gemaakt vanuit geabstraheerde schetsen. De composities zijn niet aan een exclusieve betekenis te verbinden en zijn een combinatie van observatie, emoties en ervaringen.

Meer informatie