De natuurgebieden in Midden-Delfland vallen onder het beheer van Natuurmonumenten. De boeren in Midden-Delfland spelen een belangrijke rol in het agrarisch natuurbeheer.

Natuurbeheer in Midden-Delfland

Voor informatie over de natuurgebieden in Midden-Delfland, de samenwerking met bio-boeren, excursies en routes door het gebied verwijzen we je graag naar de website van Natuurmonumenten.

Bij het agrarisch natuurbeheer dat door de boeren op hun grondgebied wordt gedaan speelt Vockstaert een belangrijke rol. Deze vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer is in 1999 opgericht door boeren die zich betrokken voelen bij Midden-Delfland. De vereniging zet zich in voor het behoud van het karakteristieke open polderlandschap van Midden-Delfland met zijn natuurwaarden, zijn waardevolle cultuur-historische bebouwing en zijn landschapselementen.

Vockestaert organiseert, samen met boeren, o.a. het weidevogelbeheer. In 2009 is een grote kudde schapen aangekocht, die hun thuisbasis heeft op de Adrianushoeve. Samen met lokale boeren beheren en onderhouden zij de Zuidrand van Midden-Delfland, een gebied van 300 hectare.

Voor meer informatie over ANV Vockestaert klik je hier en voor de Schaapskudde Vockestaert klik je hier.

Ben je gek op weidevogels, kijk dan eens op de Facebook pagina van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland.

(video: Henk Groenendaal, MiddenDelfland.net)

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt is een familiebedrijf waar de bekende Westlandse tafeldruiven met veel liefde én biologisch-dynamisch worden gekweekt. Ieder jaar, meestal in de derde week van augustus, start het oogstseizoen van de Westlandse tafeldruiven.

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt

Arnold en Hilde Jansen zijn inmiddels de vierde generatie in de familie Jansen die dit mooie tuindersvak nog steeds uitoefenen. In 14 druivenserres worden authentieke druivenrassen gekweekt zoals de Blauwe en Witte Frankenthaler, Muskaat van Alexandrië en Black Alicante. Allemaal oude druivenrassen die ‘Westlands Roem’ worden genoemd. Voor een stukje nostalgie, ontspanning en pure smaakbeleving moet je eens naar de OOgst Open Dagen bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight komen.

Biologisch dynamisch

Het echtpaar kweekt biologisch dynamisch. “Het gaat om dat fingerspitzengefühl”, vertelt Hilde. “Dit betekent dat wij onze keuzes baseren op wat wij zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.” Zij laten de natuur het ritme bepalen. Hoe meer zonneschijn, hoe sneller de druiven geoogst kunnen worden.

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt is een familiebedrijf waar de bekende Westlandse tafeldruiven met veel liefde én biologisch-dynamisch worden gekweekt. Ieder jaar, meestal in de derde week van augustus, start het oogstseizoen van de Westlandse tafeldruiven.

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt

Arnold en Hilde Jansen zijn inmiddels de vierde generatie in de familie Jansen die dit mooie tuindersvak nog steeds uitoefenen. In 14 druivenserres worden authentieke druivenrassen gekweekt zoals de Blauwe en Witte Frankenthaler, Muskaat van Alexandrië en Black Alicante. Allemaal oude druivenrassen die ‘Westlands Roem’ worden genoemd. Voor een stukje nostalgie, ontspanning en pure smaakbeleving moet je eens naar de OOgst Open Dagen bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight komen.

Biologisch dynamisch

Het echtpaar kweekt biologisch dynamisch. “Het gaat om dat fingerspitzengefühl”, vertelt Hilde. “Dit betekent dat wij onze keuzes baseren op wat wij zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.” Zij laten de natuur het ritme bepalen. Hoe meer zonneschijn, hoe sneller de druiven geoogst kunnen worden.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.