Heb je het ook gelezen op Nu.nl? Het gaat niet goed met de afzet van Westlandse aubergines. De mooiste producten, die vaak zelfs niet eens in de Nederlandse winkels liggen, gaan nu zo een container in. Tijd dus om op je fiets te stappen en een rondje te maken in Midden-Delfland en het Westland en heerlijke ingrediënten bij elkaar te fietsen voor een auberginesoep. Samen redden we de aubergine!

Lekker van dichtbij

We weten, nu we onze producten overwegend in de supermarkt kopen, vaak niet eens meer waar onze voeding vandaan komt. In het Westland worden in de kassen de mooiste producten gekweekt. Een deel daarvan is zelf zo mooi en daardoor ook wat duurder, dat je ze eigenlijk niet eens in de Nederlandse supermarkt ziet liggen. Ze worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld Amerika en worden daar gebruikt door top restaurants.

Fietsen voor mijn eten

Samen met Marja van der Ende, de eerste fietsburgemeester van het Westland en bedenker van het platform ‘Fietsen voor mijn eten‘, hebben we een speciale fietsroute ontwikkeld. Daarbij fiets je niet alleen langs die prachtige aubergines van Ted van Luijk, maar ook langs andere producenten van streekproducten in Midden-Delfland en het Westland.

Zo fiets je o.a. langs:

Kaas- en zuivelboerderij van Winden (voor de boter)
Molen de Drie Lelies (bloem)
Hoeve Bouwlust (voor bloem en boter en heel veel andere streekproducten. De winkel is 7 dagen per week geopend)
Ad de Groot (paprika)
Kwekerij van Luijk (aubergines)

Onderweg zit ook nog een korte tussenstop bij Koffiehuis De Hooiberg in ’t Woudt voor een kopje ’take away koffie’.

Auberginesoep route

Je vindt de auberginesoeproute hier.

Marja van der Ende - Fietsen voor mijn eten

Groene apotheek

Marja van der Ende is bekend van haar ‘fietssoeproutes’ (courgettesoepfietsen, tomatensoepfietsen, pompoensoepfietsen en snertfietsen).

Met haar routes wil ze mensen niet alleen bewust maken van het belang om gezonde voeding te eten, ze wijst ook op het belang van bewegen. Bovendien laat ze met haar routes zien dat juist in het Westland en Midden-Delfland deze producten allemaal voorhanden zijn. Je hoeft alleen maar op je fiets te stappen! Met recht kun je dit gebied dan ook wel de ‘Groene apotheek van de wereld’ noemen.

Als je de routes een keer wilt fietsen dan kun je ervoor kiezen om met Marja mee te fietsen (houd haar website in de gaten wanneer ze weer tochten organiseert) of je kunt de routes zelf rijden. Je vindt ze terug op Route.nl.

Recept

Aubergines heel veelzijdige producten zijn, kun je er van alles mee maken. Geheel in traditie deelt Marja een recept voor aubergine soep. Ze verwijst daarvoor dit keer graag naar de website van Ted van Luijk zelf. Hij is immers de aubergine expert. Je vind er niet alleen het recept voor de auberginesoep, maar ook tal van andere heerlijke recepten.

We wensen jullie een smakelijke en gezonde route toe!

PUUUR Midden-Delfland, Marja van der Ende en Bezoek Westland

Stalletje langs de weg - aubergines Ted van Luijk
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.