Recent heeft de ANWB, samen met de lezers van De Kampioen, de winnaar bekendgemaakt: het mooiste dorp van Nederland is Winsum. Maar wist je dat van de vier kanshebbers uit Zuid-Holland er twee in Midden-Delfland liggen?

Verkiezing ‘allermooiste dorp’

Nederland is rijk aan een prachtige schare verschillende typen dorpen: van terpdorpen, lintdorpen, dijkdorpen, kerkdorpen, ringdorpen tot zelfs een bergdorpje.

Het is de eerste keer dat de ANWB deze verkiezing organiseert. Toch is er eerder (1990) een boek verschenen waarin ze de 250-mooiste dorpen van Nederland onder de aandacht brachten.

Dit jaar konden ANWB-leden en Kampioen-lezers kiezen uit een lijst van 40 dorpen. Ze konden er ook hun eigen favoriet aan toevoegen: daarmee ontstond een lijst van 50 ‘allermooiste dorpen’.

Van de vier mooiste dorpen in de lijst van Zuid-Holland komen er twee uit Midden-Delfland: Maasland en ’t Woudt. We stellen ze graag aan je voor.

Maasland

Door dit schilderachtige dorpje, met ruim 6.500 inwoners, stroomt het riviertje de Gaag, dat enkele kilometers verder, bij Maassluis, in de Maas stroomt. Maasland lag daarmee op een drukke handelsroute (tussen Amsterdam/Den Haag en Hellevoetsluis. Die rijkdom is wellicht de reden dat de huizen in het oude centrum van Maasland er zo voornaam uitzien. Bij de ring met huizen langs de imposante 14e- eeuwse Oude Kerk, in het hart van Maasland, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het Commandeurshof, voorheen een gebouwencomplex voor de ridders van de Duitse Orde, nu zomerhuis, laat zien hoe belangrijk de locatie van het dorp was.

Monumenten/hoogtepunten in Maasland

De Oude Kerk uit 1400 is in juni 1945 helemaal afgebrand en vervolgens opnieuw opgebouwd. Het interieur is niet origineel.

Commandeurshof: waar eens een indrukwekkend 13e-eeuws kasteel van de Duitse Orde stond, staat nu nog het voormalige 16e-eeuwse zomerhuis van de commandeur.

Museum de Schilpen vertelt niet alleen alles over de geschiedenis van Maasland; in de bijbehorende nostalgische winkel kun je ouderwets snoepgoed kopen.

’t Woudt

Dit kerkdorp met 36 inwoners, gelegen middenin de polders tussen De Lier en Den Hoorn, is het kleinste dorp van Nederland.

Een smal weggetje, met links en rechts knotwilgen, leidt je vanaf de drukkere N-223 het dorpje in. Zodra je middenin het dorp staat, waan je je op het platteland en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Het is bijzonder dat ’t Woudt zo klein is gebleven. Reden hiervoor is dat de daar wonende boeren hun land niet verdeeld hebben onder hun kinderen. De oudste zonen namen het bedrijf over, de jongere kinderen kregen geld mee om zich elders te vestigen. Er werd geboerd in de omliggende Woudse Polder en daardoor werd er ook dus niets bijgebouwd. In de zestiende eeuw telde ’t Woudt twee boerderijen, negen huisjes, een herberg, een pastorie en een kosterswoning. Als je nu op oude landkaarten kijkt, zie je dat er in vijfhonderd jaar nagenoeg niets gewijzigd is in de opbouw van het dorp.

Monumenten/hoogtepunten in ’t Woudt

Nederlands-hervormde kerk. Het onderste deel van de toren stamt uit de 13e eeuw, het schip uit 1500.

Koffiehuis De Hooiberg: favoriete stopplek voor fietsers en wandelaars. Probeer hier een ‘Woudtse Plak’; deze cake wordt volgens historisch familierecept, gemaakt met lange vingers en mokka crème. Je kunt hier ook blijven slapen in de B&B.

Comité Concerten in 't Woudt

Van harte welkom

In een rijk geïllustreerd boek is een overzicht te vinden van de ‘De allermooiste dorpen van Nederland’. Geniet van prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, en verhalen van of over dorpsbewoners.
Het boek is o.a. te koop bij de ANWB.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.