De koeiendans in Midden-Delfland

Koeien zijn gewoonlijk rustig en introvert. Maar er is een moment in het jaar dat ze uit hun dak gaan: wanneer ze voor het eerst de wei in mogen na een lange winter in de stal. In de lente, als het gras lang genoeg is en de grond droog, gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet! Ze springen, draaien rondjes en trekken sprintjes in de open wei, ze doen even helemaal gek.

Weidegang

De meeste koeien in Midden-Delfland staan alleen in de winter en het vroege voorjaar op stal. Vanaf april gaan ze weer naar buiten, als het weer en het land het toelaten. Landelijk gezien is het aantal weidende bedrijven tot ruim 80% gestegen. Het grootste deel van de melkveehouders kiest hierbij voor volledige weidegang, dat wil zeggen dat de koeien ten minste 120 dagen, zes uur per dag buiten lopen. Het merendeel van de melkveehouders weiden hun koeien echter langer.

Springen, dansen en sprinten

Natuurlijk zullen de koeien ook dit voorjaar gewoon naar buiten gaan, maar ze springen en dansen vanwege de Coronamaatregelen zonder publiek. Op veel boerderijen zijn de koeien al lekker naar buiten en dat levert mooie en vrolijke beelden op.

Tekst: Agrarische Natuurvereniging Vockestaert

De koeiendans bij Biologisch Melkveebedrijf Gravesteyn

De koeiendans bij Hoeve Bouwlust

Delflandse Vleesmeesters

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert zet zich in voor het behoud van het karakteristieke open polderlandschap van Midden-Delfland met zijn natuurwaarden, zijn waardevolle cultuur-historische bebouwing en zijn landschapselementen.

Credits headerfoto: Tiny van der Meer

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.